Decizia CCR privind referendumul va afecta economia Romaniei - presa externa

Miercuri, 22 August 2012, ora 12:05
5160 citiri
Decizia CCR privind referendumul va afecta economia Romaniei - presa externa

Decizia CCR de marti, cu privire la referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat, in urma careia Traian Basescu va reveni la conducerea tarii, va afecta economia Romaniei, comenteaza presa internationala.

Judecatorii au constatat, in a patra sedinta pe marginea referendumului, ca scrutinul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum.

In plus, CCR confirma rezultatele votului, reiterand ca prezenta a fost de 46,24% si ca 87,52% dintre cei care au votat au raspuns "Nu".

Insa, potrivit CNN, aceasta decizie nu va calma tensiunea politica din Romania, care va continua si in urmatoarele luni, cel putin pana la alegerile parlamentare din toamna.

Euronews: Luptele politice din Romania vor continua dupa decizia CCR

"Economia Romaniei incepe sa isi revina dupa doi ani de recesiune, insa reprezentantii Fondului Monetar International au precizat, recent, ca in cazul in care criza politica va continua, ea va afecta economia, prin cresterea primei de risc si a costurilor de finantare, care vor duce la deprecierea monedei nationale si la descurajarea investitiilor straine", se arata in articolul publicat de CNN.

Si jurnalistii de la EUObserver atrag atentia ca creditorii externi au avertizat Romania ca acest conflict intern va afecta pozitia tarii in cadrul pietelor financiare.

Decizia CCR nu calmeaza suferinta Romaniei - Capital Economics

"Basescu se va intoarce acum in functia de presedinte, insa popularitatea sa ramane, in continuare, scazuta, deoarece el a sustinut taierea salariilor bugetare si marirea TVA, adica reformele necesare pentru a primi acordul de 20 miliarde de euro cu FMI", mai noteaza publicatia citata.

Business Week reliefeaza declaratiile contradictorii pe aceasta tema ale celor doi lideri USL.

Rivalul politic al lui Basescu, premierul Victor Ponta, a precizat ca Guvernul va respecta decizia Curtii. "Vreau sa transmit romanilor un semnal de stabilitate", a spus el.

Insa presedintele interimar, Crin Antonescu, a tinut sa precizeze ca, in ciuda deciziei CCR, Basescu este "un presedinte nelegitim", mai scrie Business Week, care observa ca intensificarea disputelor politice a avut un impact negativ asupra economiei tarii, leul atingand recordul minim in raport cu euro si dolarul in ultimele luni. In plus, tara noastra risca sa piarda acordul cu FMI.

Ilie Serbanescu, dupa decizia CCR: Economic, nu se va intampla nimic

Intr-un articol intitulat "Lupta politica din Romania este pe departe de a fi la final", ziaristii de la Dewtsche Welle sustin ca razboiul politic nu s-a terminat ci, dimpotriva, intra intr-o noua faza.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#efecte economie decizie CCR, #decizie CCR presa externa, #decizie CCR presa internationala , #decizii