Decizia CCR privind interceptarile, in Monitorul Oficial

Marti, 15 Martie 2016, ora 06:30
2691 citiri
Decizia CCR privind interceptarile, in Monitorul Oficial
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea prevederii din Codul de Procedura Penala, potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei, precum si OUG pe aceeasi tema au fost publicate in Monitorul Oficial.

Decizia CCR nr. 51 din 16 februarie privind neconstitutionalitatea sintagmei "ori de alte organe specializate ale statului" din textul articolului 142, alineatul 1 din Codul de Procedura Penala, a fost publicata luni seara in Monitorul Oficial, informeaza News.ro.

Tot luni seara, a fost publicata in Monitorul Oficial si OUG privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal.

Ordonanta privind interceptarile, publicata in Monitorul Oficial

Potrivit articolului 142, alineatul 1 din Codul de Procedura Penala - "Punerea in executare a mandatului de supraveghere tehnica", "procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului".

In 16 februarie, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" este neconstitutionala.

"CCR a comis un exces de putere si a stirbit independenta judecatorilor". Cati penali vor scapa? - Interviu

Curtea a constatat ca textul criticat contravine prevederilor constitutionale conform carora Romania este stat de drept, in care drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor sunt garantate.

De asemenea, sintagma "nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor", noteaza CCR.

Conform motivarii CCR publicate in 9 martie, decizia Curtii Constitutionale care a declarat neconstitutional articolul din Codul de Procedura Penala in baza caruia se faceau interceptari de catre SRI in cercetari penale se aplica dosarelor aflate pe rol.

In motivarea deciziei 51 din 16 februarie, Curtea reaminteste caracterul erga omnes si pentru viitor al deciziilor sale.

"Aceasta inseamna ca, pe toata perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucura de prezumtia de constitutionalitate, astfel incat decizia nu se va aplica in privinta cauzelor definitiv solutionate pana la data publicarii sale, aplicandu-se, insa, in mod corespunzator, in cauzele aflate pe rolul instantelor de judecata", precizeaza CCR.

Exceptia de neconstitutionalitate privind interceptarile facute de catre SRI a fost ridicata intr-un proces penal aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.

In urma deciziei CCR, Guvernul a aprobat, in sedinta speciala de vineri, ordonanta de urgenta care stabileste ca interceptarile in materie penala si de securitate nationala vor putea fi realizate prin Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat in CSAT.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a explicat ca solutia gasita de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporara, insa depinde de societate, care va trebui sa decida ce fel de "arhitectura" doreste sa aiba in privinta interceptarilor, iar o dezbatere in acest sens este necesara.

Ordonanta privind interceptarile adoptata, vineri, de Guvern modifica patru acte normative, respectiv Codul de Procedura Penala, Legea privind organizarea judiciara, Legea privind organizarea si functionarea DIICOT, dar si legea SRI, pentru aplicarea noilor reglementari.

Prin acest act normativ Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor este desemnat sa obtina, prelucreze si stocheze informatii in domeniul securitatii nationale, iar la cererea organelor de urmarire penala sa asigure accesul la sistemele tehnice in conditii stabilite prin protocoale de cooperare.

Parchetul General: Se lucreaza in 400 de dosare cu SRI, nu se opreste nicio interceptare

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penala in cazuri de securitate nationala si terorism in domeniul interceptarilor.

Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#decizie CCR interceptari SRI Monitorul Oficial, #CCR interceptari Monitorul Oficial , #decizii