Cei trei noi judecatori CCR au depus juramantul: Ce mesaj le-a transmis Iohannis (Video)

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 11:38 3965 citiri
Foto: Digi24

Noii judecatori constitutionali Livia Stanciu, Marian Enache si Attila Varga au depus, miercuri, juramantul la Palatul Cotroceni, urmand ca incepand de astazi sa isi ia in primire mandatele la Curtea Constitutionala.

La ceremonie au fost prezenti Florin Iordache, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Thedor Atanasiu, vicepresedintele Senatului, Vasile Dancu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, precum si o parte dintre membrii CCR mai vechi, alaturi de mai multi consilieri prezidentiali.

Prima care a depus juramantul a fost Livia Stanciu, pana astazi presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ca si colegii sai Marian Enache si Attila Varga, aceasta va avea un mandat de 9 ani la CCR, incepand din data de 13 iulie.

Foto: captura Digi24

Livia Stanciu a fost propusa la CCR de presedintele Klaus Iohannis, Marian Enache de Senat si Attila Varga de Camera Deputatilor.

CCR, un "pol de stabilitate"

In discursul sau, presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre CCR ca despre un "garant al suprematiei" Constitutiei Romaniei.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca "daca presedintele Romaniei are rolul constitutional de a veghea la respectarea legii fundamentale, Curtii ii revine indatorirea de a proteja si promova statul de drept si democratia constitutionala, cu scopul ultim de a asigura protejarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor".

"Va doresc tuturor sa contribuiti la conturarea CCR ca un pol de stabilitate in arhitectura constitutionala a statului, inclusiv prin jurisprudenta clara, coerenta si predictibila. Va indemn sa aveti permanent ca repere standarde cat mai inalte de profesionalism si independenta.

Am convingerea ca veti onora cu demnitate magistratura. Felicitari si succes!", a incheiat presedintele.

Foto: captura Digi24

La finalul ceremoniei, noii judecatori au dat mana cu cei prezenti si au fost felicitati de viitorii colegi. De asemenea, presedintele Iohannis a dialogat cu participantii la ceremonie.

Foto: captura Digi24

Dintre membrii mai vechi ai CCR au fost prezenti, printre altii, fostul presedinte Augustin Zegrean, care isi incheie si paraseste definitiv astazi Curtea, Mircea Minea, Petre Lazaroiu, precum si Valer Dorneanu, presedintele interimar al CCR, si Mona Pivniceru.

Conform unor surse citate de mass-media, ultimii doi intentioneaza sa candideze la functia de presedinte al CCR, care va fi decisa prin votul judecatorilor constitutionali astazi sau maine.

Alti doi potentiali candidati sunt Livia Stanciu si Daniel Morar.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Cei trei noi judecatori CCR au depus juramantul: Ce mesaj le-a