CCR respinge sesizarile impotriva modificarilor aduse de PSD la Legea concurentei. Presedintele Iohannis, eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurentei

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 14:44
4206 citiri
CCR respinge sesizarile impotriva modificarilor aduse de PSD la Legea concurentei. Presedintele Iohannis, eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurentei
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, miercuri, sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, PNL si USR privind modificarile aduse Legii concurentei, stabilind ca acestea sunt constitutionale. Prin aceasta lege numarul membrilor plenului Consiliului Concurentei a fost majorat de la 7 la 11, numirea acestora revenind Parlamentului si nu sefului statului, ca pana in prezent.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii concurentei 21/1996 sunt constitutionale in raport cu criticile formulate", se arata in minuta deciziei.

Seful statului a trimis Curtii Constitutionale o sesizare in legatura cu Legea pentru modificarea si completarea Legii concurentei 21/1996.

"Prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, legea mentionata contravine unor norme si principii constitutionale", spunea seful statului in sesizarea transmisa CCR.

El sustinea ca legea a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului.

Seful statului indica faptul ca actul normativ a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, iar la Senat i-au fost aduse 38 de modificari la peste 20 de articole, care au vizat compunerea plenului Consiliului Concurentei, modalitatea de numire a membrilor plenului, stabilirea atributiilor acestora, modificarea conditiilor pe care acestia trebuie sa le indeplineasca, modificarea reglementarilor in caz de vacanta a functiei de presedinte al Consiliului Concurentei, modificarea dispozitiilor referitoare la aspectele examinate si dezbatute in plen de Consiliul Concurentei, functiile publice de specialitate din cadrul institutiei, interdictiile dupa incheierea angajarii in cadrul institutiilor publice, modificarea statutului secretarului general si al secretarului general adjunct si, nu in ultimul rand, introducerea art. II si art. III, cu efect direct in ceea ce priveste schimbarea conducerii Consiliului Concurentei.

"O interventie legislativa de o asemenea amploare si realizata cu privire la dispozitii de o importanta deosebita din cuprinsul Legii nr. 21/1996 ce reglementeaza functionarea unei autoritati autonome cu responsabilitati clare in statul roman si in aplicarea dispozitiilor tratatelor si legislatiei Uniunii Europene nu numai ca deturneaza actul normativ de la scopul initiatorului si de la forma adoptata de Camera Deputatilor, dar reprezinta si o incalcare flagranta a principiului bicameralismului prevazut de art. 61 alin. (2), prin raportare la art. 75 din Constitutie, astfel cum acesta a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", sublinia Iohannis.

In opinia sa, actul normativ a fost adoptat cu incalcarea prevederilor din Constitutie, prin continuarea parcursului legislativ dupa expirarea termenului de 45 de zile prevazut de Legea fundamentala.

Potrivit presedintelui Iohannis, conditia necesara pentru a fi numit in functia de membru al Consiliului Concurentei, prevazuta de actul normativ - "sa nu fie incapabila ori sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani sau mai mare" - contravine Constitutiei, intrucat instituie o decadere perpetua din acest drept.

De asemenea, conditia conform careia "persoana propusa pentru functia de presedinte al Consiliului Concurentei trebuie sa aiba o vechime de cel putin 10 ani intr-o functie de demnitate publica sau de conducere cu responsabilitati ce implica o inalta competenta profesionala si manageriala" contravine prevederilor din Constitutie in componenta privind calitatea legii, sustinea seful statului.

Iohannis mai critica si prevederile conform carora, "in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Camera Deputatilor si Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurentei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propusi si numiti in oricare dintre functiile prevazute de prezenta lege".

Astfel, el indica faptul ca, in realitate, mandatele in curs ale membrilor Consiliului Concurentei vor inceta la data depunerii juramantului de catre membrii Consiliului Concurentei ce vor fi numiti prin hotarare a Camerei Deputatilor si Senatului, aratand ca se incalca principiul neretroactivitatii legii civile.

Presedintele Iohannis sustinea ca demararea procedurilor pentru numirea tuturor membrilor Consiliului Concurentei - cu consecinta afectarii mandatelor neepuizate ale actualilor membri ai Consiliului - echivaleaza cu nerespectarea de catre statul roman a obligatiei de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE) si implicit cu incalcarea Directivei (UE) 2019/1 a Parlamentului European si a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autoritatilor de concurenta din statele membre, astfel incat sa fie mai eficace in aplicarea legii si privind garantarea functionarii corespunzatoare a pietei interne.

Si senatori ai grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea actului normativ.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#iohannis legea concurentei, #CCR iohannis, #ccr iohannis consiliul concurentei , #stiri CCR