CCR respinge sesizarea Avocatului Poporului privind constituirea completurilor specializate de la Inalta Curte

Marti, 09 Februarie 2021, ora 15:03
3464 citiri
CCR respinge sesizarea Avocatului Poporului privind constituirea completurilor specializate de la Inalta Curte
Judecatorii CCR. Foto: Hepta (Arhiva)

Curtea Constitutionala (CCR) a respins marti, 9 februarie, ca neintemeiata, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la constituirea completurilor specializate de judecata. Prin urmare, Curtea a decis ca modul in care sunt constituite completurile de judecata nu incalca Legea fundamentala, lucru invocat de Avocatului Poporului in sesizare.

Sesizarea fusese ridicata de fostul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, in plin scandal mediatic privind formarea completurilor de judecata de la Inalta Curte, formate din 3 sau din 5 magistrati.

Avocatul Adrian Toni Neacsu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, arata intr-o postare pe Facebook ca Avocatul Poporului cere Curtii Constitutionale sa constate ca textele din legea de organizare judiciara care permit colegiilor de conducere sa stabileasca arbitrar componenta completelor colegiale, iar nu in mod aleatoriu, sunt neconstitutionale.

Ce a constatat CCR

Curtea Constitutionala a constatat, in esenta, ca legiuitorul are competenta atat de a infiinta el insusi completuri specializate, cat si de a acorda Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie decizia constituirii completurilor specializate, se arata intr-un comunicat al CCR.

"Astfel, spre deosebire de situatia in care legea infiinteaza completuri specializate [a se vedea art.29 din Legea nr.78/2000], in ipoteza in care legea prevede doar posibilitatea infiintarii unor completuri specializate, precum in cauza de fata [art.19 alin.(3) din Legea nr.304/2004], decizia infiintarii lor apartine colegiului de conducere," mai exlica sursa citata.

Totodata, Curtea a constatat ca nu exista nicio prevedere constitutionala sau vreo exigenta rezultata din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale care sa impuna ca modalitatea de desemnare a membrilor completurilor sa fie realizata in mod direct prin lege.

"Daca legea reglementeaza un anumit mod de desemnare a membrilor completurilor de judecata (spre exemplu, tragere la sorti, in cazul Completurilor de 5 judecatori din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie), colegiile de conducere ale instantelor judecatoresti nu pot stabili un alt mod de desemnare a acestora. In lipsa unei prevederi legale exprese care sa reglementeze un anumit mod de desemnare a membrilor completurilor [art.29 alin.(1) teza intai si art.31 alin.(1) lit.c), respectiv art.52 alin.(1)], colegiile de conducere ale instantelor judecatoresti pot stabili ele insele modul de desemnare a acestora," conchide CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ccr completuri, #ccr justitie, #CCR Inalta Curte , #stiri CCR