CCR: Prag de 30% pentru referendum

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:25
7100 citiri
CCR: Prag de 30% pentru referendum
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea facuta de PDL cu privire la Legea referendumului. Astfel, pragul de prezenta se reduce la 30%, iar referendumul va fi declarat validat daca voteaza "Da" cel putin 25% din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste.

Judecatorii CCR au mai decis ca legea va intra in vigoare dupa un an de zile.

"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si constata ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in comunicatul CCR remis Ziare.com.

Referendum cu prag de 30%, dar in vigoare peste un an - reactiile politicienilor

PDL a sesizat la data de 4 iunie Curtea Constitutionala cu privire la "anumite neconstitutionalitati" ale legii referendumului, imediat ce aceasta a fost adoptata in procedura de urgenta de Camera Deputatilor, camera decizionala.

Democrat-liberalii aratau in sesizarea depusa la CCR ca legea prin care s-a redus pragul de prezenta la 30% si pragul de validare la 25% din numarul total al alegatorilor este neconforma cu prevederile art. 1 alin. (3) si (5) si ale art. 2 alin. (1) si (2), art. 147 alin (4) din Constitutie, fiind astfel neconstitutionala.

Autorii sesizarii au reclamat faptul ca intr-un stat de drept nu se poate sa se aplice o regula diferita in timp (cvorum de participare de cel putin 50% in anul 2003 vs. cvorum de participare de cel putin 30% din numarul persoanelor cu drept de vot in anul 2013) pentru o situatie juridica identica (revizuirea Constitutiei Romaniei).

Mai mult, in sesizare se subliniaza faptul ca prin reglementarea unui cvorum minim de participare la referendum de 30% in acelasi an in care se intentioneaza revizuirea Constitutiei Romaniei este incalcata o recomandare a Comisiei de la Venetia, conform careia "Aspectele fundamentale in materia dreptului referendar nu trebuie sa poata fi modificate cel putin un an inainte de referendum sau trebuie reglementate de Constitutie ori la un nivel superior legii ordinare".

Autorii sesizarii sustin ca intentia explicit declarata a initiatorului legii este aceea de a facilita (prin scaderea cvorumului de valabilitate la referendum de la 50% la 30% din numarul total al cetatenilor cu drept de vot) adoptarea unei variante revizuite a Constitutiei Romaniei, adica obtinerea unui anumit efect juridic al referendumului.

Majoritatea in Constitutie e de 50%

De asemenea, autorii sesizarii invoca si alte argumente, inclusiv decizii anterioare ale Curtii Constitutionale, prin care se impune intrunirea la referendum a majoritatii absolute, "care consta in majoritatea plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

"In lipsa unei participari de cel putin 50% plus 1, s-ar ajunge la neindeplinirea unei conditii esentiale pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor, care constituie premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului.

In caz contrar, s-ar ajunge la incalcarea prevederilor art. 2 alin. (1) din Constitutie", mai arata autorii documentului care atrag atentia ca Parlamentul a incalcat Constitutia adoptand noua lege a referendumului ceea ce va conduce la o lipsa de legitimitate a masurilor care vor fi adoptate prin referendum.

Semnatarii sesizarii mai spun ca termenul de "majoritate" trebuie interpretat in sensul comun de majoritate numerica simpla, determinata conform regulii 50% plus 1 din numarul de alegatori inscrisi in listele electorale.

Camera Deputatilor a adoptat la inceputul lunii in procedura de urgenta noua lege a referendumului. Opozitia a acuzat vicii de procedura si de fond si a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala. USL intentioneaza sa utilizeze noua Lege a referendumului pentru a trece mai usor Constitutia la vot, stiut fiind ca romanii nu se inghesuie sa se prezinte la urne daca nu exista o miza substantiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Legea referendumului neconstitutionala, #scadere prag referendum , #decizii