CCR: Ministrul Justitiei nu poate sa aprobe regulamentul de numire a sefilor de penitenciare

Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:51
3632 citiri
CCR: Ministrul Justitiei nu poate sa aprobe regulamentul de numire a sefilor de penitenciare
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Curtii Constitutionale a admis, joi, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate ce critica dispozitiile prevederilor art. 31 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, care aratau ca "regulamentul privind ocuparea functiilor de conducere si de executie se aproba prin ordin al ministrului Justitiei".

"In motivarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a retinut ca Legea nr. 293/2004 reglementeaza doar modalitatile de incadrare a functionarului public cu statut special, conditiile generale de ocupare a functiilor de executie si de conducere vacante din sistemul administratiei penitenciare, precum si conditiile de vechime necesare pentru ocuparea posturilor vacante de conducere.

Celelalte aspecte esentiale ale ocuparii acestor functii - cum sunt tipul probelor de examen/concurs, conditiile in care candidatii sunt declarati 'admisi' si posibilitatea de contestare - sunt reglementate la nivel infralegal, prin regulament, aprobat prin ordin al ministrului Justitiei", informeaza un comunicat al CCR.

In consecinta, Curtea a constatat ca prevederile de lege criticate, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispozitiilor art. 1 alin. (4) si (5) si ale art. 73 alin. (3) lit. j) din Constitutie.

"Curtea a retinut ca, pentru inlaturarea viciului de neconstitutionalitate, aspectele esentiale privind ocuparea posturilor de executie si de conducere de catre functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare trebuie sa fie reglementate prin lege organica, urmand ca regulile specifice acestei proceduri sa fie detaliate prin ordin al ministrului Justitiei", se arata in comunicat.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor de judecata care au sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Oradea - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, Curtea de Apel Galati - Sectia contencios administrativ si fiscal si Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

Citeste si Sindicalist: Daca Toader alege seful DNA asa cum numeste directorii penitenciarelor, avem o problema

Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#CCR ministrul Justitiei, #CCR penitenciare, #Ministrul Justitiei penitenciare , #decizii