CCR: Legea privind trecerea Palatul administrativ din Focsani, din proprietatea statului in administrarea CJ Vrancea, condus de Marian Oprisan, neconstitutionala

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 14:38
2662 citiri
CCR: Legea privind trecerea Palatul administrativ din Focsani, din proprietatea statului in administrarea CJ Vrancea, condus de Marian Oprisan, neconstitutionala
Foto: Facebook/ Marian Oprisan

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, miercuri, 23 septembrie, sesizarile presedintelui Klaus Iohannis si Guvernului asupra legii privind trecerea Palatul administrativ din Focsani din proprietatea statului in administrarea Consiliului Judetean Vrancea, condus de Marian Oprisan.

Legea a fost initiata de catre deputatul PSD de Varncea Nicusor Halici, care prevede ca "se aproba trecerea bunului imobil, format din cladire si teren aferent, situat in municipiul Focsani, Bulevardul Dimitrie Cantemir nr. 1, avand datele de identificare prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege din domeniul public al statului si din administrarea Institutiei Prefectului - Judetul Vrancea in domeniul public al Judetului Vrancea".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului si din administrarea Institutiei Prefectului - Judetul Vrancea, in domeniul public al judetului Vrancea si in administrarea Consiliului Judetean Vrancea este neconstitutionala, in ansamblul sau", se arata in minuta deciziei.

Pe 2 iulie, seful statului a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra legii pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului si din administrarea Institutiei Prefectului - judetul Vrancea, in domeniul public al judetului Vrancea si in administrarea Consiliului Judetean Vrancea.

"Prin continutul sau normativ, legea dedusa controlului de constitutionalitate contravine art. 1 alin. (4) si alin. (5), art. 61 alin. (1), art. 102 alin. (1), art. 120 alin. (1), precum si art. 147 alin. (4) din Constitutie", sustine seful statului in sesizarea de neconstitutionalitate transmisa presedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Presedintele Iohannis arata ca bunul imobil, format din cladire si teren aferent, situat in municipiul Focsani, nu reprezinta un bun proprietate publica exclusiva.

"Avand in vedere ca bunurile supuse transferului prin legea criticata nu constituie obiect exclusiv al proprietatii publice, in lipsa unei declaratii exprese a legii organice, acestea ar fi trebuit trecute din proprietatea publica a statului in aceea a unitatii administrativ-teritoriale prin hotarare a Guvernului, la cererea Consiliului Judetean Vrancea", atrage atentia Iohannis.

El subliniaza ca, prin nesocotirea dispozitiilor art. 860 din Codul civil, coroborat cu art. 292 alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, legea a fost adoptata cu incalcarea principiului legalitatii din Constitutie.

De asemenea, nerespectarea procedurii legale si lipsa manifestarii de vointa a Consiliului Judetean Vrancea atrage si incalcarea art. 120 alin. (1) din Constitutie ce consacra principiul autonomiei locale.

Seful statului mentioneaza ca, in cazul in care Parlamentul isi aroga competenta de legiferare, in conditiile, domeniul si cu finalitatea urmarite, se incalca principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.

Conform acestuia, acceptarea ideii potrivit careia Parlamentul isi poate exercita competenta de autoritate legiuitoare in mod discretionar, oricand si in orice conditii, adoptand legi in domenii care apartin in exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, ar echivala cu o abatere de la prerogativele constitutionale ale acestei autoritati, consacrate de art. 61 alin. (1) din Constitutie, si transformarea acesteia in autoritate publica executiva, aspect ce contravine si prevederilor art. 102 alin. (1) din Constitutie ce consacra rolul Guvernului.

In sesizare se subliniaza ca exista si o jurisprudenta constanta prin care s-a statuat interdictia reglementarii transferului interdomenial al bunurilor proprietate publica prin lege cu caracter individual.

''In concluzie, legea dedusa controlului de constitutionalitate a fost adoptata cu incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, a principiului legalitatii si a principiului autonomiei locale, precum si cu nesocotirea rolului constitutional al Parlamentului, al Guvernului, dar si celui al Curtii Constitutionale", se indica in sesizarea la CCR.

Seful statului solicita CCR sa admita sesizarea de neconstitutionalitate si sa constate ca legea este neconstitutionala in ansamblul sau.

Si Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest act normativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#ccr vrancea, #ccr admite iohannis, #ccr admite guvern , #stiri CCR