CCR isi schimba componenta: Livia Stanciu, Marian Enache si Attila Varga depun juramantul la Cotroceni

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 09:45 2393 citiri
Foto: site CCR

Cei trei noi judecatori numiti la Curtea Constitutionala, Livia Stanciu, Marian Enache si Attila Varga, depun miercuri, la ora 11:00, juramantul la Palatul Cotroceni.

Cei trei ocupa locurile lasate libere de Augustin Zegrean, Zoltan Puskas si Tudorel Toader, carora le-au expirat mandatele.

De azi inainte, plenul CCR va fi compus din patru judecatori sustinuti de PSD, doi sustinuti de PNL si doi numiti de fostul presedinte Traian Basescu, presedintele Klaus Iohannis fiind la prima desemnare, cea a Liviei Stanciu, pana azi presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Astazi, odata cu preluarea mandatului de judecator CCR, intra in vigoare si decretul de pensionare din magistratura a Liviei Stanciu, semnat de presedinte pe 23 iunie.

Marian Enache este fost parlamentar UNPR si a fost numit in functia de judecator CCR de catre Senat, cu sustinerea PSD.

Attila Varga este propunerea Camerei Deputatilor, prin grupul UDMR, fiind, la randul sau, sustinut de catre PSD.

In urma acestei reimprospatari a Curtii Constitutionale, vor fi:

  • patru judecatori sustinuti de PSD (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu si Simona Maya Teodorescu)
  • doi judecatori sustinuti de PNL (Mona Pivniceru si Stefan Minea - acesta din urma fiind numit cu sustinerea fostului PDL
  • doi judecatori numiti de fostul presedinte Traian Basescu (Daniel Morar si Petre Lazaroiu) un judecator desemnat de actualul presedinte, Klaus Iohannis (Livia Stanciu)

Dupa depunerea juramantului, la ora 11:00, judecatorii CCR se vor reuni intr-o sedinta de plen pentru a-si alege noul presedinte.

De la expirarea mandatului de presedinte al lui Augustin Zegrean, in luna iunie, si pana astazi, Curtea a fost condusa interimar de catre Valer Dorneanu.

De altfel, fostul parlamentar PSD are si cele mai mari sanse sa fie ales presedinte deplin, potrivit unor surse politice.

Conform unor surse, sedinta de plen a CCR va avea loc fie miercuri, dupa ceremonia de la Palatul Cotroceni, fie joi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News