CCR isi motiveaza decizia privind votul din Senat in cazul Sova - conflict juridic cu Ministerul Public

Duminica, 01 August 2021, ora 11:303862 citiri
CCR isi motiveaza decizia privind votul din Senat in cazul Sova - conflict juridic cu Ministerul Public
Foto: B1.ro

Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei luate in urma sesizarilor privind votul Senatului in cazul social-democratului Dan Sova, aratand ca Senatul este in acest caz obligat sa redacteze o hotarare, sa o comunice si sa o publice in Monitorul Oficial.

Astfel, CCR a constatat un conflict juridic intre Senat si Ministerul Public, care este dat de refuzul Senatului de a redacta o hotarare privind votul dat in cazul lui Dan Sova.

Potrivit documentului obtinut de Stiripesurse.ro, Curtea a constatat ca "refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie 2015 echivaleaza cu neindeplinirea unei obligatii constitutionale, legale si regulamentare, care angajeaza aceasta autoritate publica intr-un conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea care a solicitat incuviintarea arestarii unui senator, respectiv PICCJ".

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

Pe 8 aprilie, Curtea Constitutionala a respins sesizarile inaintate de PNL si de presedintele Klaus Iohannis in cazul votului din Senat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, insa a admis sesizarea facuta de CSM.

CCR a stabilit, astfel, ca senatorii au blocat activitatea Justitiei si exista astfel un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA in cazul Sova.

Contestatia lui Sova, respinsa de instanta suprema

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a explicat pe 8 aprilie ca Senatul este obligat sa redacteze hotararea adoptata in 25 martie, cand senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova. Hotararea ar urma sa fie publicata in Monitorul Oficial.