Cum a ”distrus” CCR două dosare de evaziune fiscală și fraudă din fonduri UE cu prejudiciu de 8 milioane de lei. Faptele s-au prescris

Autor: N.G.
Miercuri, 31 August 2022, ora 23:46
4549 citiri
Cum a ”distrus” CCR două dosare de evaziune fiscală și fraudă din fonduri UE cu prejudiciu de 8 milioane de lei. Faptele s-au prescris
În ambele dosare, instanța a constatat prescrierea faptelor FOTO Hepta

Două dosare au ”căzut” în ultimele zile la Tribunalul Alba ca urmare a aplicării deciziilor Curții Constituționale a României (CCR) din 2018 și 2022 privind prescripția răspunderii penale.

CCR a constat că în perioada 2018 – mai 2022 nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale. Cu alte cuvinte, timp de aproape patru ani a funcționat principiul de prescripție a faptei, în condițiile în care Parlamentul României nu a pus în acord cu decizia din 2018 a CCR un articol din Codul Penal.

Este vorba despre un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, respectiv unul de fraudă din fonduri europene. Dosarul cu infracțiuni economice a fost trimis în instanță în 2017, iar prima hotărâre a fost pronunțată pe data de 22 august 2022. Inițial au fost deferiți instanței patru inculpați, dar unul dintre aceștia a decedat.

Pejudiciu uriaș pierdut aproape integral

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au stabilit un prejudiciu de 1,76 milioane de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, respectiv 5,56 milioane de lei în cazul acuzaţiei de spălare a banilor. Sediul societății implicate în derularea infracțiunilor a fost în comuna Poșaga, județul Alba.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2010, doi dintre inculpați în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Alba, au înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli fictive emise de patru societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi. Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacţiilor, cei patru furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziţii de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip “firmă fantomă”.

Atât achiziţiile cât şi livrările au fost înregistrate în contabilitate şi declarate la instituţiile statului, urmărindu-se prin acest mod de operare neatragerea controalelor fiscale. Instanța a respins confiscarea de la cei trei inculpați (Elena F. Ion B. și Romică M.) a sumei de 5,56 milioane de lei, dar i-a obligat pe aceștia să plătească în solidar suma de 1,76 milioane de lei, plus accesorii ce vor fi calculate în condiţiile Codului de procedură fiscală.

”Instanţa urmează a pronunța o soluție de încetare a procesului penal în condițiile în care există o cauză de înlăturare a răspunderii penale și anume prescripția răspunderii penale a celor trei inculpaţi”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba. Cu alte cuvinte, cei trei au săvârșit infracțiunile, dar nu pot fi pedepsiți decât, parțial, pe latura civilă.

Fraudă din fonduri europene

În dosarul de corupție au fost trimiși în judecată, pentru fraudă din fonduri europene, doi afaceriști din Alba Iulia (Gelu I. și Cristian N.), primul dintre ei fiind recidivist. Au fost acuzați că, prin prezentarea de documente falsificate, au fost obținute în mod nelegal fonduri europene în valoare de aproape 550.000 de lei.

După aproape doi ani de judecată, pe 29 august 2022, Tribunalul Alba a încetat procesul penal împotriva celor doi inculpați ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

”În vederea obţinerii pe nedrept a fondurilor europene, primul dintre inculpaţi a depus la Ministerul pentru Societatea Informaţională mai multe documente false şi inexacte (notă justificativă, diferite declaraţii, etc.), demersuri în urma cărora au fost obţinute fonduri nerambursabile în valoare de 549.082 lei”, se precizează în comunicatul DNA.

Chiar dacă a constatat prescripția răspunderii penale, instanța i-a obligat pe cei doi să plătească instituției de stat păgubite suma de bani pe care au obținut-o în mod nelegal. Gelu I. a mai fost condamnat în 2020 la 3 ani de închisoare cu suspendare, tot pentru fraudă din fonduri europene. A fost obligat să achite un prejudiciu în valoare de 2,7 milioane de lei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#CCR, #prescriptie, #infractiuni, #dosare penale, #tribunalul alba , #justitie