CCR a respins sesizarea PDL: Crin Antonescu ramane presedinte al Senatului

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 15:20
5828 citiri
CCR a respins sesizarea PDL: Crin Antonescu ramane presedinte al Senatului
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a respins, joi, sesizarea PDL legata de inlocuirea lui Vasile Blaga de la sefia Senatului. Crin Antonescu ramane presedintele camerei parlamentare.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a decis: Respinge, ca inadmisibila, sesizarea formulata de Grupul parlamentar al Partidului Democrat - Liberal din Senat cu privire la dispozitiile art.30 alin.(3) si (4) din Regulamentul Senatului.

Respinge, ca neintemeiata, sesizarea formulata de Grupul parlamentar al Partidului Democrat - Liberal din Senat referitoare la Hotararea Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a domnului senator Vasile Blaga, precum si a Hotararii Senatului nr.25 din 3 iulie 2012 pentru alegerea presedintelui Senatului", se arata in comunicatul CCR remis Ziare.com.

Conform B1TV, judecatorii Curtii au decis ca sesizarea este "inadmisibila" pentru ca articolul 30 in baza caruia s-a facut sesizarea PDL a fost declarat neconstitutional inca din anul 2005, iar el nu a fost modificat pana acum de Parlament.

In ceea ce priveste cele doua hotarari ale Senatului, CCR a decis respingerea deoarece s-a pronuntat anterior, pe 9 iulie, in acest caz, informeaza Agerpres.

Blaga: Bine ca s-a clarificat

Vasile Blaga a declarat la B1TV ca PDL respecta decizia Curtii, ca si in toate cazurile de pana acum, si a afirmat ca nimeni nu mai poate sustine ca deciziile CCR sunt influentate politic.

"Asteptam motivarea, care nu poate fi decat in sensul ca majoritatea stabileste presedintele camerei. Adica nu mai e ce a fost timp de 22 de ani. Presedintele Senatului se alege la inceputul sesiunii, iar daca se schimba majoritatea, se poate schimba si presedintele. Bine ca s-a clarificat", a subliniat liderul PDL.

Vasile Blaga a mai precizat ca regulamentul Senatului va trebui pus in concordanta cu decizia Curtii. El a reamintit ca atunci cand s-a discutat schimbarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, s-a spus ca ea nu se putea face decat de catre grupul parlamentar care l-a propus sau daca a incalcat regulamentul, acesta fiind motivul pentru care PDL a cerut Curtii un punct de vedere.

Vasile Blaga si-a exprimat multumirea ca in sfarsit s-a reglementat aceasta situatie. "Am dorit doar ca lucrurile sa fie clare si reglementate. Nu a fost nicio criza politica", a mai spus Vasile Blaga.

Conform deciziei CCR de astazi, de acum inainte presedintele Senatului va putea fi schimbat de orice noua majoritate parlamentara, asa cum s-a intamplat in cazul inlocuirii lui Vasile Blaga cu Crin Antonescu, si nu doar la cererea grupului parlamentar care l-a numit.

PDL: Schimbarea lui Blaga, impotriva oricaror regulamente

Parlamentarii PDL au contestat la CCR dispozitiile art. 30 alin. (3) si (4) din Regulamentul Senatului, cat si Hotararea Plenului Senatului nr. 24 privind revocarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului si Hotararea nr. 25 privind numirea lui Crin Antonescu in functia de presedinte al Senatului.

"Schimbarea domnului Vasile Blaga a fost impotriva oricaror regulamente. In momentul in care a fost inlocuit Mircea Geoana, solicitarea a fost facuta din partea grupului PSD. Din momentul in care s-a votat revocarea din functie a lui Mircea Geoana, atunci a ramas liber pentru formatiunile politice din Senat sa faca propuneri pentru ocuparea functiei. Revocarea din functie a domnului senator Blaga nu a fost legala si din pacate a fost un abuz savarsit", a explicat saptamana trecuta viceliderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Toader Mocanu.

Autorii sesizarii sustin ca, in cadrul procedurii de revocare a lui Vasile Blaga, Senatul era obligat sa verifice daca propunerea indeplineste conditiile de validitate, daca inscrierea pe ordinea de zi a plenului reunit in sesiune extraordinara este regulamentara si sa constate faptul ca propunerea de revocare este inadmisibila intrucat nu provine de la grupul parlamentar care l-a propus pe Blaga.

Revocarea lui Vasile Blaga de la sefia Senatului a mai fost contestata la Curte, insa judecatorii CCR au respins in 9 iulie sesizarea PDL in acest sens ca fiind inadmisibila, in conditiile in care guvernul Ponta ii luase prin Ordonanta de Urgenta dreptul de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Curtea Constitutionala Blaga Senat, #Crin Antonescu presedinte Senat , #decizii