CCR a respins sesizarea facuta de Mircea Basescu referitoare la un articol din Codul penal

Joi, 30 Iunie 2016, ora 18:57
2284 citiri
CCR a respins sesizarea facuta de Mircea Basescu referitoare la un articol din Codul penal
Foto: Ziare.com

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarile facute de Mircea si Dragos Basescu referitoare la articolul din Codul penal care incrimineaza traficul de influenta.

Presedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu, a anuntat la finalul sedintei ca judecatorii constitutionali au respins argumentele invocate de contestatari cu privire la traficul de influenta si la sintagma "lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public" din acelasi articol.

Acesta a mai spus ca exceptia a fost ridicata in mai multe dosare, care au fost tratate impreuna de catre CCR, printre care si cel al lui Mircea Basescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu.

"Acel dosar a fost conexat la alte 5 avand acelasi obiect - traficul de influenta - si in unanimitate am respins exceptia de neconstitutionalitate. Toate motivele le veti gasi in decizia care se va publica, suntem siguri, inainte de vacanta judecatoreasca, in jur de 15 - 20 iulie.

Vom explica ce e folos necuvenit, ce inseamna 'lasa sa se inteleaga'. S-a respins in unanimitate exceptia si toate motivele legate de acele critici cu 'folos necuvenit', cu 'lasa sa se inteleaga ca a avut o influenta' vor fi explicate in amanunt in decizia pe care o vom publica", a afirmat Dorneanu.

Curtea de Apel Constanta a admis in 22 aprilie cererea formulata in acest sens de Mircea Basescu, privind sesizarea Curtii Constitutionale.

O exceptie de neconstitutionalitate a fost ridicata in instanta si de Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu, cererea acestuia de sesizare a CCR fiind admisa in 22 iunie de Tribunalul Bucuresti.

Articolul 291 din Codul penal prevede, in primul alineat, ca "pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani".

CCR a fost chemata sa se pronunte cu privire la constitutionalitatea sintagmelor folosite in acest articol.

In 16 iunie, judecatorii Curtii de Apel Constanta au decis condamnarea definitiva a lui Mircea Basescu la 4 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, cauza in care sunt implicati membri ai familiei lui Bercea Mondial.

Magistratii au dispus ca si Marian Capatana sa isi execute condamnarea, in acelasi dosar, de 3 ani de detentie pentru complicitate la trafic de influenta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#CCR incriminare trafic influenta, #nepot Traian Basescu CCR trafic influenta , #decizii