Camelia Bogdan vrea sa mearga la CCR cu ordonanta prin care sefii Inspectiei Judiciare au fost mentinuti in functii

Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 13:0717973 citiri
Camelia Bogdan vrea sa mearga la CCR cu ordonanta prin care sefii Inspectiei Judiciare au fost mentinuti in functii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Judecatorul Camelia Bogdan sustine ca ordonanta de guvern prin care sefii Inspectiei Judiciare au fost mentinuti in functiile de conducere, desi mandatele lor au expirat, ar fi fost data cu dedicatie.

Ea considera ca acest act ar fi neconstitutional si a facut primul pas pentru a sesiza CCR, cu obiectii depuse impotriva unui raport realizat de IJ.

Magistratul a depus aceste obiectii la Inspectia Judiciara si la Consiliul Superior al Magistraturii, in cazul unui raport privind apararea reputatiei, care urmeaza sa se discute in plenul CSM. Raportul a fost realizat de IJ si avizat de seful IJ, Lucian Netejoru.

"Am cerut CSM sa constate nelegalitatea acestui raport. Daca solicitarea va fi respinsa, voi ataca in instanta hotararea CSM si voi invoca neconstitutionalitatea OUG 77/2018 pentru completarea articolului 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", a declarat, pentru Ziare.com, Camelia Bogdan. Astfel, cazul ar putea ajunge la Curtea Constitutionala.

Saptamana aceasta, sapte membri ai CSM au cerut Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta de urgenta prin care a fost prelungit automat mandatul celor doi sefi ai Inspectiei Judiciare.

Si Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) i-a cerut lui Victor Ciorbea sa sesizeze CCR, privind dispozitiile OUG 77/2018 in acest caz. "Avocatul Poporului are atributia expresa de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la legi si ordonante, iar aceasta nu este limitata la protectia drepturilor omului, rolul sau trebuind sa fie extrem de activ in apararea statului de drept, prin urmare si a angajamentelor internationale luate in acest sens de Statul roman", arata FJR.