Avocatul Poporului a atacat la CCR legea ce le interzice cadrelor militare sa se asocieze in sindicate

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 20:22
36357 citiri
Avocatul Poporului a atacat la CCR legea ce le interzice cadrelor militare sa se asocieze in sindicate
CCR urmeaza sa se pronunte asupra sesizarii Avocatului Poporului

Avocatul Poporului a formulat exceptie de neconstitutionalitate privind prevederi din Legea dialogului social si o sintagma din Legea privind statutul cadrelor militare, considerand ca interzicerea absoluta a dreptului de asociere in sindicate a cadrelor militare este contrara dispozitiilor constitutionale si conventionale.

"Prevederile articolului 4 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu referire la personalul militar, precum si sintagma 'cu exceptia celor sindicale' din cuprinsul dispozitiilor articolului 29, alineat 1, litera e din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, aduc atingere art. 20 art. 40 alin. (1) si art. 53 din Constitutia Romaniei, prin raportare la art. 11 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale", prevede exceptia de neconstitutionalitate postata, miercuri, pe site-ul Avocatului Poporului.

Articolul 4 din Legea nr. 62/2011 stipuleaza ca persoanele care detin functii de demnitate publica conform legii, magistratii, personalul militar din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe si din Serviciul de Telecomunicatii Speciale, unitatile si/sau subunitatile din subordinea ori coordonarea acestora nu pot constitui si/sau adera la o organizatie sindicala.

Potrivit articolului 29, alineat 1, litera e din Legea nr. 80/1995, cadrelor militare in activitate le este restransa exercitarea unor drepturi si libertati astfel: e) constituirea in diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-stiintific, cultural, sportiv-recreativ sau caritabil, cu exceptia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii si disciplinei specifice institutiei armatei, este permisa in conditiile stabilite prin regulamentele militare.

"Interzicerea absoluta a dreptului de asociere in sindicate a cadrelor militare este contrara dispozitiilor constitutionale si conventionale, care garanteaza dreptul de asociere a cetatenilor in sindicate, masura fiind o ingerinta nejustificata si disproportionata in raport cu scopul urmarit. Sub acest aspect, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca exceptiile de la regula dreptului de asociere trebuie interpretate in mod restrictiv si doar motive pertinente si serioase pot justifica restrictiile acestui drept. Orice incalcare trebuie sa corespunda 'unei nevoi sociale stringente'", afirma Avocatul Poporului.

Analistii militari sunt de parere ca aparitia unor sindicate in institutiile cu structura militara contravine chiar naturii acestor organizatii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Avocatul Poporului, #CCR, #Legea dialogului social, #Militari, #Armata Romana , #Avocatul Poporului