Analiza Ziare.com: Peste 150 de persoane din dosare de mare coruptie vor fi afectate de decizia CCR privind completurile specializate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 05 Iulie 2019, ora 20:52
21337 citiri
Analiza Ziare.com: Peste 150 de persoane din dosare de mare coruptie vor fi afectate de decizia CCR privind completurile specializate
Foto: Octav Ganea/ Mediafax/ Hepta.ro

Cel putin 25 de mari dosare de mare coruptie aflate pe rolul Inaltei Curti, in care au fost pronuntate sentinte in prima instanta de catre completuri nespecializate in fapte de coruptie, sunt afectate de cea mai recenta decizie a Curtii Constitutionale, potrivit unei analize Ziare.com.

Peste 150 de persoane si mai multe firme sunt judecate in aceste cazuri: parlamentari, ministri, inalti magistrati, primari sau fosti sefi de consilii judetene.

Reamintim ca CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de Florin Iordache cat a fost lasat de Liviu Dragnea sa ii tina locul la sefia Camerei Deputatilor.

Potrivit deciziei CCR, procesele de coruptie judecate in faza de fond de completuri de 3 judecatori de la Inalta Curte vor fi rejudecate de completuri specializate in judecarea faptelor de coruptie.

CCR a explicat ca este vorba de cauzele inregistrate pe rolul Inaltei Curti si solutionate de aceasta, in prima instanta, anterior datei de 23 ianuarie 2019, cand a fost emisa Hotararea Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care sunt formate completuri specializate in judecarea cauzelor de coruptie.

Dosarele, la completurile de 5 judecatori

Ziare.com a analizat dosarele aflate pe rolul completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

In analiza au fost adaugate si dosarele solutionate in faza de fond, dar in care nu a fost redactata motivarea si inca nu au fost inregistrate in faza de apel.

In analiza au intrat si dosarele solutionate definitiv, dar care au fost repuse pe rol in baza deciziei CCR privind nelegalitatea formarii completurilor de 5 judecatori. Sunt dosare in care sunt judecate fapte din perioada 2010-2015, iar in cele mai multe din acestea exista riscul prescriptiei faptelor.

Dosare aflate in faza de apel

Darius Valcov, fost ministru PSD al Finantelor, condamnat la 8 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie. 5 persoane sunt judecate in acest proces, printre care si fostul primar al orasului Slatina, Minel Prina.

Andreea Cosma, deputat PSD, condamnata la 4 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu. 3 persoane sunt judecate in acest proces, printre care si Florin Anghel, fost presedinte al CJ Prahova.

Radu Mazare - "Polaris", fost primar PSD al orasului Constanta, condamnat la 9 ani si 10 luni pentru fapte de coruptie. 9 persoane si o societate sunt judecate in acest proces, printre care fostul deputat PSD, Eduard Martin, si milionarul Sorin Strutinsky.

Mihai Voicu, deputat PNL, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru folosirea influentei sau a autoritatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite. 3 persoane si o societate sunt judecate in acest proces.

Viorel Hrebenciuc - "Romsilva", condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare. Sectia Speciala a retras apelurile in acest caz, dar procesul este pe rolul completului de 5 judecatori, urmatorul termen fiind pe 10 septembrie. 16 persoane sunt judecate in acest dosar.

Ioan Muresan, fost sef al DIICOT Alba, condamnat la 7 ani de inchisoare. 8 persoane sunt judecate in acest dosar, printre care si cunoscutul comisar de politie Traian Berbeceanu, achitat in faza de fond a procesului.

Catalin Ceort, procuror la Parchetul General, condamnat la 4 ani de inchisoare. In acelasi dosar mai este judecat afaceristul Victor Ignat.

Emilian Eva, fost procuror DNA, condamnat la 2 ani si 11 luni de inchisoare cu suspendare. In acelasi dosar mai sunt judecate doua rude ale magistratului.

Mircea Rosca, fost deputat PNL, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta. 11 persoane sunt judecate in acest dosar, printre care Adrian Semcu, fost vicepresedinte al CJ Prahova.

Achitarile din faza de fond

Si procesele celor achitati de completurile de 3 judecatori ar trebui, in mod normal, rejudecate. Asta daca solicita procurorii DNA sau de la Parchetul General.

Victor Ponta, fost premier, in dosarul "Turceni - Rovinari". Cinci persoane sunt judecate in acest proces, printre care si fostul senator Dan Sova.

Sebastian Ghita, fost deputat PSD, in dosarul in care este acuzat ca i-ar fi dat mita fostului primar al orasului Ploiesti, Iulian Badescu.

Mircea Draghici, deputat PSD, in dosarul "Consultanta". 40 de persoane sunt judecate in acest caz, printre care si Constantin Nicolescu, fost presedinte al CJ Arges.

Mircea Banias, senator ALDE, in dosarul "Portul Constanta". 39 de persoane sunt judecate in acest caz.

Constantin Adascalitei, fost deputat PSD. 6 persoane sunt judecate in acest caz.

Valerian Vreme, fost ministru al Comunicatiilor, intr-un proces legat de cazul "Microsoft."

Radu Mazare, fost primar al orasului Constanta, in dosarul cartierului social "Henri Coanda". In dosar mai sunt judecati fratele fostului edil, Alexandru Mazare, si afaceristul Avraham Morgenstern.

Dosarele aflate in faza de rejudecare

Pe de alta parte, mai sunt si procesele din dosarele in care deciziile definitive au fost desfiintate sau care sunt in curs de desfiintare, in baza deciziei CCR privind constituirea completurilor de 5 judecatori.

Vlad si Mircea Cosma, fost deputat PSD si fost presedinte PSD al CJ Prahova, condamnati la 5 ani, respectiv 8 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie. 4 persoane sunt judecate in acest proces.

Elena Udrea - "Gala Bute", condamnata definitiv la 5 ani de inchisoare. 8 persoane au fost condamnate in acest proces, printre care si Ion Ariton, fost ministru al Economiei, singurul achitat din dosar.

Dan Sova - "CET Govora", condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare. 2 persoane au fost condamnate in acest proces.

Alina Bica, fosta sefa DIICOT, condamnata definitiv la 4 ani de inchisoare. In acelasi dosar, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost achitat definitiv.

Constantin Nita, fost ministru al Economiei, condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

Dan Bordeianu, fost deputat PSD, condamnat definitiv la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata. In acelasi dosar mai este judecata sotia fostului parlamentar.

Horia Simu, milionar, condamnat in faza de fond la 4 ani de inchisoare. In acelasi dosar mai sunt implicati fostul sef al Fiscului, Serban Pop, si fosta sefa a DIICOT, Alina Bica - achitata definitiv.

Florentin Mihailescu, fost consilier al Alinei Bica, condamnat la un 1 an si 6 luni cu suspendare pentru marturie mincinoasa.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#CCR completuri specializate, #CCR ghita, #CCR Valcov, #CCR Udrea, #CCR Hrebenciuc , #decizii
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Sper ca romanii sa aiba puterea sa multumeasca CCR-ului
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Le doresc celor afectati ani suplimentari de temnita.