Alocatiile ar putea fi dublate. Surse: CCR respinge contestatia Guvernului in cazul cresterii etapizate a alocatiilor pentru copii

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 13:29
3969 citiri
Alocatiile ar putea fi dublate. Surse: CCR respinge contestatia Guvernului in cazul cresterii etapizate a alocatiilor pentru copii
Foto: Hepta (Arhiva)

Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata, cu majoritate de voturi, sesizarea Guvernului in legatura cu respingerea ordonantei de urgenta care prevede cresterea etapizata a alocatiilor pentru copii, au precizat surse pentru News.ro.

La inceputul lunii, Executivul a sesizat CCR asupra Legii privind respingerea OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii. Guvernul a motivat ca nu a fost intrunit cvorumul legal al sedintelor Senatului si Camerei Deputatilor in care a fost adoptata respingerea ordonantei de urgenta.

Practic, alocatiile copiilor ar trebui dublate, nu doar crescute cu 20%, asa cum doreste Guvernul, potrivit modificarii legislative.

Guvernul voia majorare etapizata

Pe 19 august, Camera Deputatilor a adoptat decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonantei de urgenta privind cresterea etapizata a alocatiilor pentru copii. Prin decizia Parlamentului, ramane in vigoare legea care prevede dublarea alocatiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei.

La inceputul lunii septembrie, Executivul a sesizat CCR privind respingerea acestei legi care aproba ordonanta de urgenta ce prevede majorarea etapizata a alocatiilor pentru copii.

Potrivit sesizarii de neconstitutionalitate formulate de Guvern, nu a existat cvorumul legal de sedinta in plenurile Senatului si Camerei Deputatilor atunci cand a fost adoptata respingerea OUG privind cresterea etapizata a alocatiilor pentru copii.

"Indiferent daca este obligatoriu sau nu ca dezbaterea actelor juridice sa aiba loc in prezenta majoritatii membrilor Camerelor, referitor la cvorumul legal prevazut de Constitutie la momentul adoptarii legilor, hotararilor si motiunilor:

- la Senat, conditia existentei cvorumului legal este obligatorie inca de la momentul deschiderii sedintei si se prezuma pe toata durata desfasurarii ei - inclusiv la momentul adoptarii actelor juridice aflate pe ordinea de zi a sedintei respective - pana la momentul la o care o verificare a prezentei parlamentarilor evidentiaza inexistenta unui cvorum legal: constatarea indeplinirii acestei conditii constitutionale revine presedintelui Senatului/presedintelui de sedinta, iar in cazul in care se constata ca acesta nu este intrunit, presedintele suspenda sedinta si anunta ziua si ora de reluare a lucrarilor;

- la Camera Deputatilor, aceasta conditie este obligatorie numai la momentul desfasurarii votului asupra actelor juridice, indiferent daca acesta are loc in aceeasi sedinta in care s-a desfasurat dezbaterea acestora sau in cadrul unei sesiuni distincte; regulile de constatare a existentei cvorumului sunt similare cu cele instituite la Senat;

- existenta indeplinirii cvorumului legal la momentul adoptarii actelor juridice este o conditie prealabila, ce trebuie indeplinita pentru exercitarea votului de catre membrii fiecarei Camere si nu o conditie atestata de rezultatul votului exprimat asupra legilor, hotararilor si motiunilor", arata textul sesizarii la CCR.

De asemenea, Executivul explica faptul ca legea privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii a fost adoptata de Senat in sedinta din data de 11 august 2020 si de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, in sedinta din data de 19 august. In ambele Camere, legea criticata a fost adoptata cu incalcarea prevederilro art. 67 din Constitutie (Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, in prezenta majoritatii membrilor - prevederea articolului - n.r.).

"Intrucat la deschiderea sedintei, presedintele nu a anuntat, in conformitate cu prevederile art. 124 alin. (3) din Regulamentul Senatului, numarul senatorilor care si-au inregistrat prezenta (electronic), nu poate functiona prezumtia admisa pe cale jurisprudentiala de instanta constitutionala, a indeplinirii conditiei cvorumului legal. Mai mult, la momentul deschiderii sesiunii de vot, de asemenea, presedintele de sedinta nu a mentionat numarul senatorilor prezenti (electronic)", conform sursei citate.

Executivul mai arata ca, potrivit stenogramei sedintei Camerei Deputatilor din data de 19 august 2020, presedintele de sedinta a precizat, la deschiderea acesteia, urmatoarele: << Declar deschisa sedinta de astazi si va anunt ca, din toalul celor 329 de deputati, si-au inregistrat prezenta un numar de 154. Ordinea de zi si programul au fost distribuite electronic pe pagina de internet a Camerei. Sedinta se desfasoara prin mijloace electronice >>.

"Asadar, la momentul deschiderii sedintei, conditia cvorumului legal, prevazuta de art. 67 din Constitutie, nu era indeplinita (fata de numarul total al deputatilor, era necesar ca electronic sa isi inregistreze prezenta un numar de cel putin 165 de deputati) motiv pentru care prezumia relativa dezvoltata pe cale jurisprudentiala nu poate opera in situatia de fata. Numarul de parlamentari prezenti inregistrati electronic era insa suficient pentru a permite dezbaterea proiectelor de lege si a propunerilor legislative aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. (...) Cand initiativele legislative de pe ordinea de zi au fost supuse votului final, presedintele de sedinta nu a realizat nicio verificare a cvorumului, in exercitarea unei obligatii regulamentare exprese, pentru a asigura indeplinirea conditiei constitutionale pentru adoptarea unei legi", potrivit sursei mentionate.

Totodata, Guvernul motiveaza emiterea acestei OUG prin faptul ca varianta actului normativ pentru dublarea alocatiilor pentru copii de la inceputul lunii august nu avea sustenabilitatea financiara in bugetul de stat, din cauza aparitiei unor cheltuieli neprevazute in contextul pandemiei de COVID-19.

"Spre deosebire de optiunea normativa a legiutorului primar, legiutorul derivat a urmarit prin OUG nr. 123/2020 sa majoreze alocatiile copiilor la nivelul urmarit de legiutorul primar, insa in etape, justificand acest lucru prin faptul ca majorarea alocatiei de stat pentru copii din luna august 2020 ar avea un impact bugetar de aproximativ 2,3 miliarde lei care nu poate fi sustinut in contextul in care << de la bugetul de stat au fost sustinute o serie de cheltuiele neprevazute pentru combaterea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, fapt pentru care resursele financiare sunt insuficiente >> . Fara a contesta aspectele de oportunitate ale deciziilor normative ale legiutorului primar si fara a contesta aspectele care tin de colaborarea loiala dintre Guvern si Parlament in materie legislativa, atragem atentia asupra aspectelor de constitutionalitate care vizeaza nerespectarea de catre Parlament, in acest context normativ specific, a dispozitiilor art. 1 alin. (5) prin raportare la art. 111 alin (1) si art. 138 alin (5) din Constitutia Romaniei", argumenteaza Executivul in sesizarea depusa marti la CCR.

Constitutia prevede la articolul 111, alineatul (1) ca: "Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice, in cadrul controlului parlamentar al activitatii lor, sunt obligate sa prezinte informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul presedintilor acestora. In cazul in care o initiativa legislativa implica modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurarilor sociale de stat, solicitarea informarii este obligatorie".

De asemenea, Legea fundamentala spune la articolul 138 alineatul (5) ca: "Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#ccr alocatii dublate, #ccr respinge guvern, #alocatii etapizate , #stiri CCR