Cât de mult s-a scumpit noaptea de cazare în zonele turistice din România anul acesta. Românii au preferat litoralul Mării Negre față de alte destinații

Vineri, 15 Septembrie 2023, ora 20:19
3067 citiri
Cât de mult s-a scumpit noaptea de cazare în zonele turistice din România anul acesta. Românii au preferat litoralul Mării Negre față de alte destinații
Preţul mediu pentru o noapte de cazare pentru două persoane a fost de 278 de lei, cu 12% mai mult faţă de anul trecut. FOTO Unsplash

Preţul mediu pentru o noapte de cazare pentru două persoane a fost vara aceasta de 278 de lei, cu 12% mai mult faţă de anul trecut, arată datele unei platforme de rezervări hoteliere. Rezervările din perioada iunie - august au fost împărţite în patru mari categorii: litoralul Mării Negre (37%), marile oraşe (21%), staţiunile balneare (20%), destinațiile montane (8%).

”Sezonul estival s-a încheiat, astfel că putem acum să tragem concluziile trendurilor din această vară, dar şi să înţelegem mai bine cum se raportează turiştii la industria din prezent. Cuvântul cheie al acestei veri este echilibrul, pentru că, din punctul de vedere al rezervărilor, acestea au fost distribuite în patru mari categorii/zone: litoralul Mării Negre (37%), marile oraşe (21%), staţiunile balneare (20%), destinaţiile montane (8%). Aşa cum era de aşteptat, hotelurile şi pensiunile s-au aglomerat rapid pe timp de vară, motiv pentru care specialiştii platformei hoteliere online le recomandă românilor ca, pe viitor, să facă rezervări din timp, ori de câte ori este anunţată o minivacanţă, o sărbătoare sau o perioadă de concedii. În felul acesta, turiştii au siguranţa că încă mai pot găsi locuri libere la hotelurile şi pensiunile preferate, dar şi că plătesc un tarif accesibil”, arată datele platformei citate.

Cardurile au început să fie încărcate încă de la jumătatea lunii mai, ceea ce înseamnă că, pe timp de vară, a apărut şi un trend ascendent al rezervărilor cu vouchere de vacanţă, mai ales că acestea pot fi utilizate numai în România şi că nu sunt rambursabile.

”Aşa cum era de aşteptat, destinaţiile de top ale verii au rămas staţiunile de pe litoral, urmate de cele de la munte, staţiunile balneare, dar şi oraşele preferate adesea pentru city-break în România. Interesante sunt şi evenimentele care au influenţat concediile din această vară ale românilor, în special vacanţele la mare ale acestora. Sezonul estival a debutat cu o grevă în învăţământ, care i-a determinat pe cei care au copii la şcoală să aştepte clarificarea situaţiei înainte de a face planuri de călătorie. Rezervările pe litoral au fost influenţate şi de ştirile despre holera de la Marea Neagră, dar şi despre temperatura apei, care a fost mai rece decât în alţi ani în luna iulie”, arată platforma.

Ce destinații au ales turiștii în 2023

Rezervările pe timp de vară s-au împărţit astfel: litoralul Mării Negre (37% din numărul total al rezervărilor), marile oraşe (21% din numărul total al rezervărilor), staţiunile balneare (20% din numărul total al rezervărilor) şi destinaţiile montane (8% din numărul total al rezervărilor).

Preţul mediu pentru o noapte de cazare pentru două persoane a fost de 278 de lei, cu 12% mai mult faţă de anul trecut, când preţul mediu a fost de 248 de lei.

În funcţie de zonă, tarifele pe timp de vară arată astfel: pe litoral, preţurile au crescut cu 7% faţă de 2022, în marile oraşe, preţurile au crescut cu 18% faţă de 2022, în staţiunile balneo, creşterea a fost de 12%, iar la munte a fost înregistrată o creştere de 17%.

La nivel general, din datele colectate până acum, preţurile în 2023 au avut următoarele creşteri: pe litoral, preţuri cu 9% mai mari faţă de 2022, în marile oraşe, preţuri cu 15% mai mari faţă de 2022, în staţiunile balneo, preţuri cu 13% mai mari faţă de 2022, iar la munte, preţuri cu 15% mai mari faţă de 2022.

În ceea ce priveşte alegerile turiştilor pentru unităţile de cazare pe timp de vară, procentele s-au împărţit aproape egal între pensiuni (cu 34.81% dintre rezervări) şi hoteluri (32.79 dintre rezervări), două opţiuni care oferă cel mai mare confort. Restul procentelor a fost distribuit între unităţile mai mici, cum ar fi vile, cabane, case de vacanţă, care acoperă 21.58% dintre rezervări, şi apartamente, care au 9.29% dintre rezervări.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#cazare litoral, #cazare hotel, #pret hotel cazare, #turism Romania, #tichete de vacanta , #Turism