Cine sunt cazacii zaporojeni care au trădat Ucraina și s-au pus în slujba lui Putin din primele zile ale războiului FOTO/ VIDEO

Miercuri, 03 August 2022, ora 13:36
11813 citiri
Cine sunt cazacii zaporojeni care au trădat Ucraina și s-au pus în slujba lui Putin din primele zile ale războiului FOTO/ VIDEO
Cazacii zaporojeni au așteptat venirea rușilor FOTO Slidstva.Info

Cazaci din glorioasa regiune Zaporojie au așteptat sosirea rușilor și au început imediat să servească regimul lui Putin. Jurnaliștii „Slidstva.Info” au identificat pe cei mai „iluștri” colaboratori cazaci care îi ajută activ pe ocupanții ruși.

„Pacea rusă” a venit în Zaporojie încă din primele zile ale invaziei la scară largă a Ucrainei.

Ocupanții au desemnat Melitopolul, cu o populație de 150.000 de locuitori, ca „centrul regional” al teritoriilor capturate. Numeroase povești de propagandă au vorbit despre așa-numitele „sotnii cazace” - oameni în haine distinctive care se presupune că mențin ordinea în teritoriile ocupate.

Ihor Lisenko, un bărbat de 57 de ani originar din Melitopol, s-a dovedit a fi unul dintre liderii colaboratorilor cazaci din Zaporojie, după cum au constatat jurnaliştii.

Ihor Lisenko (57 de ani), colaborator cazac

Pe unul dintre canalele de propagandă de pe YouTube, creat în a cincea zi a invaziei, Lisenko a cerut bărbaților să se alăture cazacilor.

Este demn de remarcat faptul că Lisenko nu a apărut de nicăieri. De mai bine de douăzeci de ani, el conduce așa-numita „Melitopol Kurin al Armatei Cazacilor din Zaporojie”.

Această organizație este legată de o altă formațiune - „Armata cazacilor din Zaporojie” sub conducerea unei alte figuri pro-ruse - Oleksandr Pancenko. După cum au stabilit jurnaliștii, Lisenko este strâns legat de Pancenko. Au luat parte la întâlniri comune și, în urmă cu doi ani, au deschis împreună așa-numitul birou Kurenya din Melitopol.

O fotografie comună a lui Oleksandr Pancenko și Viktor Ianukovici (fost președinte al Ucrainei), făcută în 2010

În urmă cu doi ani, Lisenko a fost implicat într-un scandal. La una dintre sărbătorile cazacilor, el a declarat că subordonații săi sunt „poliție populară” și vor proteja ordinea publică. După apariția în mass-media, poliția a negat dreptul cazacilor din Melitopol de a se angaja în astfel de activități.

În cele din urmă, Lisenko a trebuit să înregistreze o adresă în care și-a jurat poziția pro-ucraineană și patriotică.

„Evenimentele care au avut loc în Ucraina, și anume agresiunea Rusiei, au dus la faptul că în apărarea acesteia au venit mulți patrioți, inclusiv cazacii din Melitopol. O serie de cazaci, și eu în special, am urmărit voluntar mobilizarea și am apărat Patria noastră”, a spus el într-un mesaj video din iulie 2020. Cu toate acestea, după cum s-a dovedit, adevărata sa poziția a fost dezvăluită după invazia din 24 februarie.

Pe lângă Lisenko, jurnaliștii au identificat și alți colaboratori cazaci în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie. În special, Oleksiy Selivanov, un tânăr de 41 de ani originar din Kiev.

Colaborator Oleksiy Selivanov, 41 de ani, originar din Kiev

Pe vremea cțnd președinte era Ianukovici, el a reușit să fie asistent al ministrului apărării al Ucrainei. Din 2014, a fost implicat în cazul finanțării terorismului și separatismului. Recent, jurnaliştii ucraineni au relatat că Selivanov a fost reţinut în teritoriile ocupate din Zaporojie de către propriii săi complici pentru molestarea unui minor.

Serhiy Iurchenko, din Crimeea și participant la așa-numita „Primăvara Crimeii”, apare adesea în videoclipurile de propagandă din Zaporojia ocupată.

Serhiy Iurchenko

După ocuparea Crimeei, Iurcenko a început să apară ca unul dintre liderii cazaci din așa-numita republică Lugansk - „LPR” și a devenit consilier al liderului pseudo-republicii. De asemenea, a devenit membru al partidului lui Putin ”Rusia Unită” și a condus organizația locală de partid din Bakhchisarai.

Cazacii zaporojeni au fost cazacii care locuiau în regiunea istorică Zaporojia din centrul Ucrainei. Armata zaporojeană și-a mărit rapid efectivele în secolul al XV-lea prin primirea iobagilor care fugeau de pe moșiile feudalilor din Uniunea statală polono-lituaniană.

În cursul secolelor al XVI-lea, al XVII-lea și cea mai mare parte a celui de-al XVIII-lea, cazacii zaporojeni au reprezentat o forță militară și politică puternică, care s-a au implicat în conflicte sau alianțe cu Uniunea statală polono-lituaniană, Imperiul Otoman și vasalul acestuia Hanatul Crimeii precum și cu Țaratul Rusiei, până când Imperiul Rus a desființat prin forță formația lor teritorială la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#cazac, #zaporojie, #colaborare, #Rusia, #Vladimir Putin, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina