Cătunul de vis din Apuseni, unde ai impresia că te afli la ”capătul lumii” FOTO VIDEO

Autor: N.G.
Duminica, 05 Iunie 2022, ora 22:35
32065 citiri
Cătunul de vis din Apuseni, unde ai impresia că te afli la ”capătul lumii” FOTO VIDEO
Cătunul Sub Piatră și zona turistică în care se află. Foto: turdaturism.ro

Satul Sub Piatră din Apuseni pare un cătun de la ”capătul lumii“. Amplasat într-o zonă izolată și spectaculoasă din Munții Apuseni, sub culmea maiestoasă a masivului Bedeleu, satul a devenit în ultimii ani o veritabilă atracție turistică.

La Sub Piatră se află o mănăstire veche şi peşterea Huda lui Papară. Cătunul s-a dezvoltat foarte mult datorită frumuseţii deosebite a zonei. Se poate ajunge aici cel mai simplu de pe DN 75, Turda - Cîmpeni, din comuna Sălciua. Din centrul comunei există un drum asfaltat care poate fi parcurs cu maşina pe o distanţă de 5 kilometri, în timp ce din satul Sălciua de Jos există şi un traseu de drumeţie care durează aproximativ o oră.

În ultimii ani s-au construit case de vacanţă şi o pensiune modernă, în apropierea mănăstirii vechi de sute de ani. Amatorii de senzaţii tari pot urca pe un traseu marcat până pe Masivul Bedeleu, la peste 1000 de metri altitudine. Cătunul se află pe Valea Morilor cu ape învolburate ce curg pe gura gigantică a peşterii Huda lui Papară. După un traseu plin de repezişuri şi cascade se varsă în Arieş după patru kilometri, coborând o diferenţă de nivel de câteva sute de metri.

Valea morilor de apă

Panta mare de coborâre a favorizat construirea morilor de apă. Au fost identificate urmele a 12 astfel de mori, dar din păcate nu mai există niciuna care să funcţioneze în prezent. Bisericuţa de lemn care a precedat mănăstirea de azi a fost ridicată după anul 1300 în faţa peşterii şi era menită să-i protejeze pe săteni de duhurile rele din peşteră, care „provocau adesea viituri pe vale“. În realitate, viiturile erau provocate de acumulările mari de apă din peșteră, în urma ploilor care aveau loc în partea susperioară a culmii montane.

Foto: Ion Crișan

Deşi a fost arsă de tătari, dărâmată, dinamitată de armata imperială austrică, bisericuţa a fost mereu refăcută pe aceeaşi temelie. A fost reconstruită ultima dată la 1797, iar în 1992 s-a ridicat alături o biserică nouă şi un schit de călugăriţe ortodoxe „Sfânta Paraschiva“. În incinta mănăstirii se află veşmintele sfintei şi două icoane foarte vechi. Aproape de lăcaşul de cult, jos pe vale, lângă Huda lui Papară, se află un bogat izvor considerat tămăduitor. De aici se poate pleca în drumeţii în natura sălbatică a Trascăului.

Pericolele din peșteră

Peştera Huda lui Papară este renumită pentru mărimea sa, 5.200 metri lungime, dar şi pentru viiturile care se produc periodic în interiorul acesteia.

De cum ajungi în prin aproprierea peşterii te întâmpina un portal înalt de 37 metri, cu o formă de canion, fiind parţial inundat. Traseul peşterii are câteva “obstacole”: cascade şi stânci, ajungându-se mai întâi în Sala Minunilor, cu o lungime de peste 120 metri şi o lăţime de 75 metri. În peşteră există cea mai mare colonie de lilieci din Europa, de peste 50.000 de exemplare. Pentru a ajunge la Peştera Hudă lui Papară, pe lângă traseul din Sălciua mai există unul care pleacă de la cabana Râmeţ prin Cheile Râmeţului şi localitatea Cheia, semnalizată cu cruce albastră şi care durează 4-5 ore.

Intrarea în Peștera Huda lui Papară

Peştera este o străpungere hidrologică a fâşiei de călcare tithonice în extremitatea vestică a Masivului Bedeleu. Trei pâraie (Ponor, Poieni şi Seaca) îşi unesc apele colectate dintr-un bazin de 150 km² şi se pierd în masivul de calcar Vânătările Ponorului. Apa ce dispare în Ponorul Vânătare, apare în partea terminală a peşterii după ce parcurge pe galeria activă un traseu de 1.200 de metri cu o cădere de 92 de metri și apare la lumină printr-un gigantic portal.

Temperatura aerului în coridorul principal este cuprinsă între 10 şi 11,5 °C, iar în Sala Minunilor de la 13°C până la peste 20 °C. Nu poate fi vizitată decât cu echipament special şi de persoane care deţine cunoştinţe şi pregătire în domeniu. În 2010, trei cercetărori au fost blocaţi în peşteră de o viitură. Au fost scoşi după aproape o zi de salvatorii speologi.

Poartalul de la Poarta Zmeilor

Alte atracții turistice în apropiere sunt rezervația naturală Vânătarele Ponorului, cascada Șipote, peștera Poarta Zmeilor cu portalul cu același nume, plus multe altele. În zonă sunt mai multe pensiuni care oferă cazare și masă la prețuri avantajoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#catun, #turism, #Apuseni, #trascau, #spectaculos , #turism