Șefa ICR Londra, obligată să se mute într-un apartament gratuit și să renunțe la chiria de 6.500 de lire plătită de stat. Anunțul MAE

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 19:48
11269 citiri
Șefa ICR Londra, obligată să se mute într-un apartament gratuit și să renunțe la chiria de 6.500 de lire plătită de stat. Anunțul MAE
Șefa ICR Londra a refuzat să stea în apartamentul gratuit FOTO Facebook / Catinca Nistor

Șefa Institutului Cultural Român de la Londra, actrița Catinca Maria Nistor, va trebui să se mute în locuința gratuită, a anunțat joi, 10 noiembrie, MAE.

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către ICR Londra contractul de închiriere a reședinței pentru Directorul acestuia.

De asemenea, ministrul a dispus verificarea situaţiei tuturor contractelor similare, precum şi demersuri de revizuire/modernizare a procedurilor utilizate pentru încheierea acestui tip de contract.

Din verificarea de urgenţă a condiţiilor în care a fost încheiat de către ICR Londra contractul de închiriere a reşedinţei pentru Directorul acestuia a rezultat că, potrivit art. 21 alin. (4) din Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, cheltuielile cu programele şi proiectele culturale derulate de Institutele culturale româneşti din străinătate sunt finanţate de la bugetul de stat printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Institutului Cultural Român, iar pentru cheltuieli administrative printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

”Spaţiul de locuit cu statut de reşedinţă al directorilor institutelor culturale româneşti din străinătate, ca şefi de misiune, cuprinde, conform uzanţelor diplomatice şi protocolare, un număr de camere de odihnă stabilit prin raportare la situaţia familială (în funcţie de numărul de membri ai familiei care însoţesc la post şeful de misiune), o cameră de zi, un spaţiu de lucru şi un spaţiu de reprezentare, primire şi protocol, unde titularul spaţiului desfăşoară activităţi profesionale de reprezentare; de asemenea, se urmăreşte ca reşedinţa să fie amplasată într-o zonă adecvată, uşor accesibilă şi sigură din punct de vedere al protecţiei personalului. Având în vedere că, potrivit informărilor trimise de ICR Londra, la momentul preluării postului de către Directorul ICR Londra nu au fost identificate spaţii disponibile în incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square care să poată fi utilizate ca spaţiu de locuit cu statut de reşedinţă a şefului institutului, ICR Londra a procedat la prospectarea pieţei şi identificarea unui spaţiu care să corespundă criteriilor anterior menţionate”, arată MAE.

Conform sursei citate, aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea şi decenţa spaţiului ales ca reşedinţă aparţine în exclusivitate Directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activităţile şi funcţionarea Institutului.

”Decizia cu privire la alegerea unui spaţiu cu scop de reşedinţă a directorilor ICR nu implică în nicio etapă conducerea MAE; evaluarea şi identificarea acestor spaţii aparţine unor comisii desemnate la nivelul fiecărui institut cultural românesc din străinătate de către directorii institutelor, verificarea îndeplinirii procedurii legale revenind structurilor de specialitate din MAE”, mai scrie în comunicat.

MAE arată că spaţiile din incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square, atât la data încheierii contractului de închiriere pentru spaţiul cu statut de reşedinţă al directorului ICR Londra, cât şi în prezent, au fost şi sunt utilizate pentru: desfăşurarea activităţii ICR Londra; desfăşurarea unor activităţi ale fostei Secţii Consulare din cadrul Ambasadei României la Londra (în prezent, ale Consulatului General recent creat); spaţii de locuit pentru personalul misiunii şi spaţii de locuit ocazional pentru cazarea temporară a persoanelor care desfăşoară activităţi cu caracter cultural conform programelor şi proiectelor culturale ale ICR Londra.

”În ceea ce priveşte redimensionarea activităţii consulare în capitala Regatului Unit, la nivelul MAE sunt efectuate demersuri de operaţionalizare a noului Consulat General vizând oferirea tuturor serviciilor consulare într-un singur spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii oficiului consular, astfel încât serviciile consulare să fie acordate în cele mai bune condiţii. Pe cale de consecinţă, mutarea reşedinţei Directorului ICR Londra la sediul ICR Londra poate avea loc, inclusiv având în vedere perspectiva eliberării în perioada următoare a spaţiilor din sediul său din 1st Belgrave Square în care actualmente se desfăşoară activităţi ale Consulatului General”, precizează MAE.

Verificările au fost făcute după ce Libertatea a relatat că statul român plăteşte o chirie lunară de 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra, actriţa Catinca Nistor, care ar fi refuzat apartamentul pus la dispoziţie, în care au locuit directorii anteriori.

În aprilie, numirea lui Nistor la conducerea ICR Londra a fost criticată de USR, care a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.

”Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023”, arătau atunci reprezentanţii USR.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#catinca nistor, #sefa icr londra, #apartament, #gratuit, #chirie, #MAE, #Bogdan Aurescu , #MAE