Interviu rar cu jurnalista Catherine Belton, autoarea cărții “Oamenii lui Putin”: “El caută mereu să aibă rețele de oameni care-l scuză”

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 16:11
3327 citiri
Interviu rar cu jurnalista Catherine Belton, autoarea cărții “Oamenii lui Putin”: “El caută mereu să aibă rețele de oameni care-l scuză”
Catherine Belton FOTO

Catherine Belton a fost corespondent la Moscova vreme de 20 de ani. A scris cartea “Oamenii lui Putin”, dezvăluind cum funcționează și ce impinge de la spate sistemul condus de președintele rus.

În urma apariției cărții, Belton a fost data în judecată de patru oligarhi ruși, printre care și Roman Abramovici, și de compania de petrol Rosneft.

Ea a fost intervievată de Jochen Wegner, de la Zeit.de, și a dezvăluit perspectiva ei asupra războiului și cum se va termina acesta.

“Mi-aș dori să știu asta. Un mare punct de inflexiune vine în toamnă. Acesta este momentul în care sancțiunile vor începe să muște cel mai tare asupra economiei rusești, dar va fi și momentul în care prețurile energiei vor lovi cel mai rău Occidentul. Și cine clipește primul? Vor încerca oameni ca Macron și Schulz să-l preseze cumva pe Zelenski să accepte să renunțe la teritoriu în schimbul unei păci? Nu ştiu. Dar mi se pare că aceasta este, de asemenea, o strategie riscantă, pentru că ori de câte ori cedezi în fața lui Vladimir Putin, el încearcă să ia mai mult în cele din urmă. Nu-mi pot imagina un scenariu în care a preluat controlul asupra unei părți din estul Ucrainei și este mulțumit cu asta. Desigur, el va încerca să-l răstoarne pe Zelenski sau să ia și mai mult teritoriu, sau nu știm ce alte zone ar putea viza în continuare, fie că este vorba de baltici sau de altă parte, așa că ne îndreptăm spre vremuri foarte tulburi și periculoase”.

ZEIT ONLINE: Citind cartea dvs., rămâi cui mpresia că ar fi trebuit să vedem războiul actual din Ucraina venind, că a fost inevitabil. Dar nici dvs nu vă așteptați. De ce nu?

Catherine Belton: Mulți oameni care l-au studiat îndeaproape pe Putin nu se așteptau la asta. Nici măcar unii dintre cei apropiați lui din elita economică a președintelui, chiar și șeful Băncii Centrale, cei din Ministerul finanțelor, nu se așteptau ca el să meargă la război. Nici măcar trupele care se mobilizau nu înțelegeau care era scopul real al mobilizării, aflând cu doar trei zile înainte de invazie.

Cum e asta posibil?

El împinge mereu coarda, dar caută întotdeauna o legitimitate a acțiunilor sale și un fel de recunoaștere internațională, astfel încât să poată menține influența în țările străine și să aibă aceste rețele de oameni care îl scuză. N-avea niciun sens să scoată brusc masca – o mască pe care o cultivă atât de atent de mai bine de 20 de ani, încât să forțeze o incursiune atât de violentă într-o țară aflată în pragul Europei.

În 2014, de exemplu, a existat iar o amenințare de invazie. De asemenea, la granița cu Ucraina s-au adunat 150.000 de militari – dar apoi a avut consilieri care i-au spus: Nu, răspunsul Occidentului va fi prea puternic, economia nu va susține sancțiunile și nu veți avea sprijin pe teren în Ucraina și nu va fi popular'. Din anumite motive, de data aceasta el a fost convins că ar putea să o scoată la capăt.

Și nu pare că o scoate la capăt? În ciuda vastelor sancțiuni occidentale, viața de zi cu zi din Rusia pare să continue destul de netulburată. Rafturile sunt pline, sistemul de plată cu cardul de credit funcționează, iar rubla este chiar mai puternică decât a fost în ultimii ani.

Blocul financiar nu a fost pregătit pentru amploarea sancțiunilor care au fost impuse, dar a reușit să reacționeze destul de rapid și să impună controale de capital. Sancțiunile au nevoie de timp pentru a-și face efectul. Va mai dura câteva luni. Va fi toamnă până când stocurile majorității bunurilor occidentale se vor epuiza.

Președinta Băncii Centrale, Elvira Nabiulina, a avertizat că majoritatea fabricilor de producție din Rusia depind în proporție de 90% de importul de componente străine. Ea l-a avertizat pe președinte că cel mai rău urmeaz[ să vină. Economia se va confrunta cu cea mai gravă recesiune din ultimii 30 de ani.

Dar nu este posibil să se prăbușească economia rusă, deoarece prețurile la energie au crescut atât de mult în timpul acestei crize. Economia rusă continuă să câștige un miliard de dolari pe zi din vânzările sale de energie către Europa. Deci, unul dintre lucrurile pe care occidentul le poate face este să devină un pic mai inteligent cu privire la modul în care impune sancțiunile, iar una dintre măsurile în discuție în acest moment este impunerea unei plafonări a prețurilor la petrolul rusesc și gazul rusesc.

Acest lucru ar reduce semnificativ presiunile asupra prețurilor, care afectează economiile occidentale, și ar reduce, de asemenea, cu adevărat un flux major de venituri pentru Kremlin. Eu chiar sper că se poate face ceva în acest sens.

Putin va fi nemilos după atacul de la Moscova, dar încrederea populației în el a scăzut. Dezvăluirile unui jurnalist rus
Putin va fi nemilos după atacul de la Moscova, dar încrederea populației în el a scăzut. Dezvăluirile unui jurnalist rus
Regimul brutal și represiv al lui Vladimir Putin este bun la anchete întârziate și la tortură, dar nu are capacitatea de a opri atacurile, scrie jurnalistul rus Andrei Soldatov în The...
Statul Islamic amenință să se răzbune pe Putin pentru torturarea ”fraților lor” arestați după atacul din Moscova: ”A sporit pofta de sânge”
Statul Islamic amenință să se răzbune pe Putin pentru torturarea ”fraților lor” arestați după atacul din Moscova: ”A sporit pofta de sânge”
Gruparea jihadistă Stat Islamic i-a amenințat pe rușii „sălbatici“ cu „masacrul”, inclusiv pe Vladimir Putin, pentru torturarea bărbaților suspectați că au ucis 137 de persoane...
#catherine belton, #oamenii lui putin, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #stiri externe