Cum primește Catedrala Mântuirii Neamului bani de la stat. Oficial BOR: “Patriarhia nu poate cunoaște situația internă din cadrul Primăriei”

Sambata, 09 Martie 2024, ora 03:40
6495 citiri
Cum primește Catedrala Mântuirii Neamului bani de la stat. Oficial BOR: “Patriarhia nu poate cunoaște situația internă din cadrul Primăriei”
Catedrala Mântuirii Neamului FOTO/ catedrala-neamului.ro

Încă de la începerea construirii Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au existat discuții aprinse în privința finanțării. După sfințirea Catedralei, în noiembrie 2018, Guvernul și autoritățile locale au continuat să facă alocări pentru acoperirea cheltuielilor.

Recent, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a atras atenția asupra lipsei de fonduri în instituția pe care o conduce și a spus că motivul principal este o alocare de fonduri către Catedrala Mântuirii Neamului.

Ea îi acuză pe consilierii locali PNL şi PSD că au transferat sumele alocate pentru funcționarea instituției către Catedrală și spune că a făcut plângere penală în acest sens. Arhiepiscopia Bucureștilor a reacționat și a precizat că „dezaprobă folosirea cu scop electoral a pretextului de a sprijini sau nu construirea Catedralei Naționale”.

Ziare.com l-a contactat pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pentru a afla dacă decizia consilierilor locali a avut la bază o cerere din partea Patriarhiei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei spune că, în acest caz, nu au fost acordate fonduri la cererea responsabililor pentru finalizarea proiectului, dar și că legea este destul de clară în privința responsabilităților Guvernului, dar și a autorităților locale, de a finanța acest proiect.

“Catedrala Națională se construiește ca edificiu de utilitate publică care va îmbogăţi patrimoniul naţional. Acesta este statutul ei legal.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Legea nr. 261/2005, cu modificări ulterioare, prevede sprijin de la Bugetul de Stat și de la bugetele locale pentru construirea Catedralei Naționale.

Exemplu: ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 19 din 17 martie 2005

Articolul 1 - (3) Guvernul României și celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale implicate au obligația de a acorda, la solicitarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, tot sprijinul necesar, în condițiile prevăzute de lege”, a transmis Vasile Bănescu pentru Ziare.com.

Acesta spune că autoritățile locale nu sunt constrânse să ofere ajutor dacă le este afectată activitatea, așa cum pretinde Clotilde Armand.

“Ajutorul financiar din partea Guvernului se face prin Secretariatul de Stat pentru Culte (care sprijină financiar, la cerere, toate cultele recunoscute în România), iar din partea unor administrații locale, în funcție de posibilități, acest sprijin se acordă în temeiul unor legi adoptate de Parlamentul României.

Faptul că recent s-a votat în Consiliul Primăriei Sectorului 1 un ajutor financiar pentru finalizarea Catedralei (nu la solicitarea expresă a Patriarhiei), ci în temeiul unei legi existente, este un act legal.

Patriarhia nu poate cunoaște situația internă din cadrul Primăriei și nu poate interveni în discuțiile purtate pe marginea acestui subiect exterior atribuțiilor ei”, a mai completat Vasile Bănescu.

Totuși în anumite cazuri se procedează, conform legii și la o cerere scrisă, din partea Patriarhiei, care anunță autoritățile locale ce sume sunt necesare pentru finalizarea lucrărilor în desfășurare.

Vasile Bănescu spune că acest caz nu este exclus: “În Lege apare și sintagma ‘la cerere’.”.

Cum au procedat alte primării în astfel de cazuri?

În funcție de adresele pe care le-au primit, și alte primării s-au confruntat cu această situație în ultima perioadă.

De exemplu, în luna decembrie 2023, Consiliu Local al Primăriei Sectorului 3 a votat ca, de la bugetul de sector, să plece 5 milioane de lei pentru icoana Hristos Pantocrator în turla principală a Catedralei Mântuirii Neamului.

În luna februarie 2024 a început montarea icoanei Hristos Pantocrator în turla principală a Catedralei Mântuirii Neamului, după ce realizarea mozaicului, la care au fost folosite 2.400 de kilograme de piese, a durat mai bine de jumătate de an.

Reprezentarea iconografică se întinde pe o suprafaţă de peste 150 de metri pătraţi, 12 metri diametrul şi 4,5 metri portretul, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Suma a fost cerută de Patriarhie printr-o adresă trimisă pe data 12 decembrie şi, la doar o zi distanţă, propunerea a fost pusă de ordinea de zi a următoarei ședințe.

De asemenea, Consiliul Judeţean Ilfov a aprobat, în şedinţa de pe 15 februarie 2024, acordarea unui sprijin financiar de 10 milioane de lei Patriarhiei Române pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Potrivit unui document al Bisericii Ortodoxe Române, ataşat proiectului de hotărâre, pe 30 septembrie 2025, când se vor aniversa 100 de ani de la ridicarea BOR la rangul de Patriarhie, a fost programată sfinţirea spaţiului liturgic principal din catedrală, pentru aceasta fiind necesare lucrări suplimentare de instalaţii, structură de rezistenţă, tâmplărie exterioară, acoperiş, tencuieli, finisaje, pictură.

Nicușor Dan anunța la început de mandat că Primăria Generală a municipiului București nu va aloca în 2021 fonduri pentru construcția Catedralei Neamului.

Pe de altă parte, în patru ani de mandat, Gabriela Firea a alocat 71.5 milioane de lei de la bugetul Primăriei Generale. În perioada 2016-2021, aproximativ 500 de milioane de lei au plecat de la stat către acest proiect.

În 2016 s-au alocat 15 milioane lei, în 2017 - 19 milioane lei, în 2018 - 45 milioane lei, iar în 2019 - un milion lei.

Primari care nu au dorit să contribuie la acest proiect

În 2014, mai mulți primari din țară au decis să nu contribuie la construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Printre aceștia se afla și actualul președinte Klaus Iohannis, pe vremea aceea primar la Sibiu.

Acesta a declarat că nu va aloca fonduri pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, având „alte priorități pentru investiții”.

Iohannis a afirmat că proiectul „are șanse bune să primească bani de la sibieni, cum va primi, probabil, și de la bucureșteni, constănțeni, din donații private. De la Primăria Sibiu, nu cred”, spunea fostul primar.

Acesta a adăugat la acea vreme că, la finalul anului 2013, a primit din partea Patriarhiei Române „o scrisoare generică”, în care nu se cerea o sumă anume.

„Am răspuns foarte politicos că avem alte priorități pentru investiții”, a mai spus Iohannis când era edilul Sibiului.

La acea adresă au răspuns negativ și primari din Târgu Mureș, Buzău, Călărași sau Târgoviște. În schimb autoritățile din Bistrița au alocat 200.000 de lei pentru finalizarea construcției.

Proiectul de lege care își propunea să stopeze finanțarea Catedralei din bani publici

În 2013, deputatul USL, Remus Cernea, a anunțat că pregătește împreuna cu un grup de parlamentari o inițiativă legislativă care sa vizeze o alta forma de finanțare a cultelor decât cea de la bugetul de stat.

Acesta propunea ca finanțarea cultelor să se facă din direcționarea fiecărui contribuabil a impozitului pe venit către cultul din care face parte. Inițiativa nu a fost votată, iar Patriarhia a transmis atunci că o astfel de măsură ar putea crea un conflict între stat și biserică.

"Inițiativa legislativă a Domnului Remus Cernea este irealistă și inadecvată pentru contextul românesc actual. Ea nu rezolva criza economica actuală, ci, dimpotrivă, ar putea crea și o criza în relația stat-culte religioase", se arăta în comunicatul Patriarhiei.

BOR susținea într-un răspuns pentru Mediafax, în luna noiembrie 2018, că s-au cheltuit la Catedrala Mântuirii Neamului 110 milioane de euro cu TVA și că 75% sunt bani publici.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Catedrala Mantuirii Neamului, #Vasile Banescu, #Clotilde Armand primarie sector 1, #buget , #stiri politice