PSD, multumit de sanctiunile pentru incalcarea statului de drept: Sunt probleme si in Germania

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 16:02
5723 citiri
PSD, multumit de sanctiunile pentru incalcarea statului de drept: Sunt probleme si in Germania

Seful europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, considera ca rezolutia comisiei LIBE din Parlamentul European prin care tarile UE pot fi sanctionate daca vor incalca statul de drept ar fi o masura foarte buna daca intra in vigoare, el fiind de parere ca nu e vizata strict Romania si ca astfel de probleme apar si la "case mai mari", precum Germania sau Franta.

"E o masura pozitiva, prin acest mecanism toti sunt pe picior de egalitate, toti sunt evaluati, nu doar romanii si bulgarii. Probleme pentru care dam socoteala apar si in Belgia, si in Franta. Ati fi surprins, dar apar si in Germania si nimeni nu ridica nici macar o spranceana cand vine vorba de alte state. Cand vine vorba de Romania, e caz european" a spus Ivan, care e si purtator de cuvant al PSD, pentru Ziare.com.

"E vorba de un mecanism viitor care se va aplica tuturor celorlalte state membre, acum e doar o rezolutie, doar intr-un an-doi, daca va fi votat si in plenul Parlamentului, si depinde si de ce spune Comisia. Acest mecanism prevede si sanctiuni pentru tarile care nu respecta statul de drept si valorile europene.

Popularii europeni sunt impotriva acestui mecanism si au votat impotriva. Noi suntem pentru, fiindca la ora asta in UE sunt monitorizati si sanctionati doar romanii si bulgarii, ne-am dorit dintotdeauna un mecanism care sa fie aplicabil si Germaniei, si Frantei, si Italiei, tuturor statelor UE", a completat europarlamentarul social-democrat.

El respinge interpretarile venite dintr-o parte a presei din Romania, conform careia acest mecanism ar viza tocmai tara noastra, unde puterea USL a fost acuzata in mai multe randuri ca ar incalca statul de drept.

"E o interpretare total gresita, nu pleaca de la realitatea in sine, e un mecanism total obiectiv, tehnic, aplicabil tuturor. Noi acum suntem evaluati, de ce ar fi un mecanism impotriva Romaniei", a mai comentat acesta.

Desi exista, in acest moment, o singura cale de sanctionare a Romaniei, "optiunea nucleara" a suspendarii dreptului de vot in UE, Ivan crede ca mai sunt si altele, printre care si procedura de infrigement. Aceasta nu se refera, insa, la respectarea statului de drept.

Tarile care incalca statul de drept risca inghetarea fondurilor UE

Comisia Europeana ar trebui sa verifice si sa sanctioneze tarile membre UE care incalca statul de drept si criteriile de la Copenhaga, daca o rezolutie adoptata in comisia LIBE din PE devine realitate.

Potrivit acesteia, Comisia Europeana trebuie sa faca imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de aderare la blocul comunitar. Sanctiunile includ chiar si suspendarea fondurilor europene.

Masura adoptata cu 31 de voturi "pentru" si cu 18 "impotriva" are ca tema respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Ivan rezolutie fonduri UE, #Ivan mecanism Comisie , #PSD