Scandal, atacuri și proteste. Cum a arătat ședința în care puterea a votat anularea amendamentelor privind pragul abuzului în serviciu VIDEO

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 03:25
3855 citiri
Scandal, atacuri și proteste. Cum a arătat ședința în care puterea a votat anularea amendamentelor privind pragul abuzului în serviciu VIDEO
Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a avut o ieșire nervoasă la adresa opoziției FOTO / Facebook Cătălin Predoiu

Într-o răsturnare de situația, Camera Deputaților a votat miercuri, 4 aprilie, adoptarea proiectului de lege care modifică Codul penal în forma venită de la Guvern, adică fără pragul pentru abuzul în serviciu după ce anterior acesta a fost stabilit în senat la 250.000 de lei.

După ce timp de o săptămâna coaliția de guvernare s-a întrecut în cifre pentru a micșora pragul pentru abuzul în serviciu, marți, 3 aprilie, în Comisia juridică a Camerei Deputaților a avut loc o lovitură de teatru. După ore de dezbateri, președinta comisiei, Laura Vicol (PSD) a fost chemată în birou pentru „o urgență”. După ce a revenit în Comisie pentru a relua dezbaterea, aceasta a anunțat o schimbare radicală și a supus la vot eliminarea tuturor amendamentelor date de către Senat la lege, fără dezbateri, printr-o procedură care aleșii USR au acuzat că este neconstituțională. Cu toate astea, reprezentanta PSD i-a ignorat pe aleșii USR și a supus la vot eliminarea în bloc a tot ce a adoptat deja Senatul.

„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a declarat după ședință Laura Vicol.

Vot cu scandal

Astfel, o zi mai târziu, proiectul a ajuns la votul final din Camera Deputaților, în forma inițială a Guvernului. Modificările la Codul Penal au primit 191 de voturi „pentru”, 55 „contra” și 12 abțineri. O altă modificare, intens criticată de către opoziție, dar și de către UDMR, a fost cea care permite ca interceptările realizate de serviciile secrete să poată fi folosite ca probe în procesele penale. Inclusiv liderul maghiar Kelemen Hunor a notat că există risc de neconstituționalitate.

Înainte ca proiectul să fie supus la vot, opoziția a atacat cu vehemență modul în care PSD și PNL au acționat în cazul acestui proiect de lege. Deputatul AUR Titi Stoica a afirmat de la tribuna Parlamentului că au existat „grave vicii de procedură” la vot, în timp ce liderul deputaților USR Ionuț Moșteanu i-a avertizat pe liberali că nu vor scăpa de „furia oamenilor”.

”Este regretabil că ministrul Predoiu vine în Parlament după ce și-a bătut joc de tot procesul parlamentar. După ce a susținut pragul de 250.000 de lei s-a speriat de furia oamenilor și se ascundea după uși pe la PSD. N-o să scăpați de furia oamenilor și veți vedea la vot”, a subliniat Moșteanu.

La rândul său, liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat de la microfon că „ce ați făcut zilele astea e de noaptea minții și ar trebui să vă întrebați dacă sunteți sănătoși la cap. Ați susținut pragul de 250.000 de lei și acum ați votat fără prag. Îl faceți pe Florin Iordache să pară un ministru al Justiției cu coloană vertebrală”.

Isterie la microfon

În replică, ministrul Justiției Cătălin Predoiu, care se afla și el în sală, a răbufnit la microfon într-o ieșire nervoasă și a atacat USR, despre care a spus că „nu o să lăsați nimic bun” în istorie.

”Aceste proiecte, așa cum au fost ele votate astăzi, aceste proiecte au stat în mâna dvs dragi colegi din opoziție aproximativ 12 luni. Ați stat și v-ați uitat la ele și apoi au fost preluate de această coaliție. După dezbateri dure, dificile, a fost adoptat acest proiect. Ce să înțelegem că e bine ca voi care nu faceți nimic sau noi care dezbatem și votăm.

Această coaliție a votat desființarea SIIJ, legile justiției v-ați uitat 12 luni la ele incapabili să le faceți, legea avertizorului, legea ANABI. Lipsa de bun simț politic are o limită. Aveți o limită și în critică și în jigniri. Nu faceți decât să vorbiți și să vă înfășurați în cabluri din care nu o să lăsați nimic în istorie. De bine, de rău, această coaliție a făcut”, a relatat ministrul, în timp ce din sală s-au auzit din nou aplauzele PNL.

Momentul în care Cătălin Predoiu are o ieșire nervoasă la adresa contestatarilor USR.

De cealaltă parte, mai mulți membri din opoziție au anunțat că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională. Printre ei s-au regăsit și mai mulți membri AUR, deși aceștia nu au destui membri pentru a formula singuri o contestație la CCR.

„Parlamentarii Forța Dreptei vor sesiza la CCR privind modificarea Codurilor Penale pentru că este un abuz al coaliției PSD-PNL-UDMR, la comanda serviciilor în ceea ce privește drepturile cetățenilor români în fața justiției”, a afirmat Ionel Dancă. Acesta din urmă nu a ratat apoi momentul de la microfon pentru a-și ataca foștii colegi din PNL.

„Nu v-ați mai săturat la atâta slugă față de stăpâni și la cei care comandă prin intermediul serviciilor ceea ce trebuie să votați în Parlament? Nu mai există pic de unitate pentru a vă ridica împotriva ordinului pe unitate?”, a mai adăugat acesta, susținând apoi că miniștrii din PNL „s-au făcut de rușine”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
#Catalin Predoiu, #Ministrul Justitiei, #Opozitie Parlament, #USR, #abuz in serviciu , #pnl-psd