Sindicatul de la metrou, condus de Ion Radoi, anunta un protest la Ministerului Transporturilor dupa scandalul cu ministrul Catalin Drula

Luni, 08 Februarie 2021, ora 16:29
Autor: Laurentiu Sirbu
Sindicatul de la metrou, condus de Ion Radoi, anunta un protest la Ministerului Transporturilor dupa scandalul cu ministrul Catalin Drula
Sindicatul condus de Ion Radoi (foto) anunta un nou protest/Foto: Heptaphoto

Biroului Executiv al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a transmis Primariei Municipiului Bucuresti si Jandarmeriei Romane o adresa prin care s-a solicitat aprobarea pentru organizarea unor pichete de protest, in fata Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, la finalul acestei saptamani, anunta publicatia BuletindeBucuresti.ro.

Decizia sindicalistilor vine pe fondul controlului anuntat de ministrul Transporturilor, Catalin Drula, ca urma a negocierilor pe marginea Contractului Colectiv de Munca din toamna anului trecut in urma carora s-a stabilit o majorare a salariilor cu 18%. Asta in conditiile in care incasarile din vanzarea de cartele si abonamente s-a prabusit in 2020 din cauza restrictiilor cauzate de pandemie.

"Salut prieteni! Ieri in cadrul sedintei Biroului Executiv USLM, Presedintele sindicatului, Ion Radoi a propus modalitatea prin care se va actiona in urma declaratiilor tendentioase ale ministrului Catalin Drula.

Stiti cu totii ca in ultimile zile capul de afis ale tuturor stirilor, a fost salariul lui Lionel Messi si salariile lucratorilor de la metrou. Nu e rau! Inseamna ca mass-media este interesata numai de cei a caror valoare este certa.

Proteste anuntate pentru joi si vineri


A fost emisa astfel adresa USLM nr 40/05.02.2021, atat catre Primaria Municipiului Bucuresti, cat si catre Jandarmeria Romana, adresa prin care s-a solicitat aprobarea pentru organizarea unor pichete de protest, in fata Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in datele de 11 si 12.02.2021, pichete la care nu pot participa, conform HG nr 3 din 12.01.2021 privind prelungirea starii de alerta, decat 100 de persoane,desi in metrou sunt peste 5000 de nemultumiti, jigniti de ministrul Drula si de cei care, asmutiti de acest ministru, in necunostinta de cauza, s-au dat si ei cu parerea.

Scopul organizarii acestor pichete de protest, asa cum l-a definit Presedintele USLM, Ion Radoi, consta in urmatoarele:

1) Refuzul ministrului Drula de a modifica HG nr 482/1999 prin armonizarea acesteia cu noile reglementari aparute in diferite acte normative, precum si intentia acestui vremelnic ministru de a elabora un proiect de lege privind organizarea, functionarea si dezvoltarea transportului public cu metroul, desi in Romania nu exista decat metroul bucurestean. Aceasta lege insa deschide ministrului Drula calea legala pentru privatizarea unor activitati.

2) Intentia ministrului Drula de a aplica la Metrorex masuri concrete de restructurare, fara a tine cont de deficitul de personal existent si de faptul ca Metrorex este o unitate strategica de interes national.

3) Faptul ca actualul Consiliu de Administratie provizoriu, mentinut in functie de ministrul Drula, nu sustine si nu isi asuma rezultatul negocierilor colective de la metrou, desi acestea s-au desfasurat si incheiat in baza mandatului dat de acelasi Consiliu de Administratie provizoriu.

4) Neaplicarea celor stabilite in urma negocierii CCM 2020/2021 tuturor salariatilor societatii, contrar prevederilor Legii nr 62/2011 si Codului Muncii.

5) Neacordarea bonusurilor prevazute in CCM desi din punct de vedere bugetar acestea puteau fi suportate.

6) Lipsa de reactie a ministrului Drula fata de situatia conflictuala existenta la nivel de Metrorex SA, datorita prestatiei actualului Consiliu de Administratie provizoriu, precum si faptul ca ministrul Drula refuza in mod constant sa aiba o discutie cu reprezentantii sindicatului de metrou", se arata intr-o informare a USLM.


Ministrul Transporturilor, despre contractul de crestere a salariilor cu 18% la Metrorex: Acea renegociere este invaluita in mister


Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a declarat joi, 4 februarie, la Dialogurile Ziare.com, despre renegocierea contractului colectiv de munca al Metrorex ca este "invaluita in mister", motiv pentru care a trimis Corpul de Control la companie.

"Acea renegociere a contractului colectiv de munca este invaluita in mister, cu tot felul de delegari intre Consiliul de Administratie. Lucrurile nu sunt clare, tocmai de accea am trimis Corpul de Control. Evident, misiunea de control abia incepe si dureaza, pentru ca trebuie sa vada toate documentele si vrem un rezultat serios, nu unul de pe azi pe maine, asa ca inca nu am rezultatele. (...) Dincolo de asta, raman afirmatiile liderului de sindicat Radoi, care nu intelege ca traim cu totii intr-o tara, avem un buget pe care il platesc romanii din toata tara", a declarat Catalin Drula la Dialogurile Ziare.com.

Ministerul Transporturilor nu a facut, insa, precizari in legatura cu legalitatea contractului de munca de la Metrorex.

"Tocmai pentru ca este un control in curs, nu as vrea sa fie influentat in niciun fel. Vreau ca oamenii sa se uite pe documente. Am auzit si eu explicatii, pasari de responsabilitati, dar fiind un control in curs, vreau sa ii las pe acei oameni sa gaseasca adevarul", a adaugat Drula.

Drula: Avem societati intr-o situatie nefericita. Nu vrem sa ajungem acolo

Intrebat ce ar putea sa faca in privinta contractului colectiv de munca, daca il poate anula sau poate cere o renegociere, Drula a raspuns ca depinde de rezultatul controlului.

"Depinde si de rezultatele acestui control. Evident, un contract este intre doua parti. O renegociere trebuie sa fie pe masa mai ales cand este in interesul sanatatii societatii. (...) Nu cred ca problema se poate pune in termeni de conflict. Adica, vine domnul Radoi, ameninta cu o greva si suntem toti pe spate de amenintarile lui. Cadrul relatiei dintre management si partener social este unul de dialog.

Daca o privim doar in termeni de amenintari si de lupte, bineinteles ca exista tot felul de masuri care poate fi luate de un actionar care nu isi mai permite sa suporte o cheltuiala. Exista restructurari, dar nu cred ca trebuie sa mergem in zona aceasta, ci trebuie sa gasim acel punct de rezonabilitate, care sa permita societatii Metrorex sa evolueze si sa creasca sustenabil, iar salariile sa creasca pe baze sustenabile.

In momentul in care nu iti mai poti plati obligatiile, evident ca exista consecinte legale pentru o societate si avem o gramada de societati intr-o situatie nefericita si nu vrem sa ajungem acolo", a declarat Drula.


Portretul celui mai puternic lider sindical din Romania


Ion Radoi, fost parlamentar PSD, este liderul de sindicat de la metrou de peste 15 ani, timp in care a cunoscut 20 de ministri ai Transporturilor si mai multi directori ai companiei Metrorex, negociind cu fiecare, aproape an de an, binele angajatilor in dauna stabilitatii financiare a companiei.

Ion Radoi detine, in prezent, mai multe functii si anume: presedintiile Sindicatului liber metrou - Unitatea si a Federatiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice "ATU Romania". In plus, el este membru in Comitetul executiv al Federatiei Europene a Transportatorilor.

Liderul de sindicat a intrat in Parlamentul Romaniei in anul 2000, din partea PDSR, care a devenit PSD. A urmat legislatura din perioada 2004-2008, unde a fost senator din partea PSD Giurgiu.

Omul care anunta grevele la metrou

Liderul de sindicat este, adesea, cel care anunta grevele de la metrou atunci cand negocierile pentru un nou contract colectiv de munca cu conducerea companiei Metrorex si Ministerul Transporturilor esueaza.

Presa relata despre grevele sindicalistilor de la metrou inca din 2010, cand angajatii Metrorex au paralizat traficul, ca semn de protest pentru ca nu primeau majorarile salarile dorite. In final, liderul Sindicatului Liber Metrou, Ion Radoi, a anuntat ca a obtinut o crestere de salariu intre 3,7% si 10%.

Mai recent, spre finalul anului 2018, negocierile pentru un nou contract colectiv de munca erau in toi, iar sindicalistii cereau o marire de 42% a salariilor. Pentru ca Metrorex si Ministerul Transporturilor nu cedau, angajatii amenintau cu greve.

Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Lucian Sova, membru PSD, lansa un atac la adresa lui Radoi. El declara ca greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor comerciantilor din statiile de metrou, spatii pe care le inchiriza sindicatul si de pe urma carora castiga bani. In plus, el a declarat ca santajul sindicalistilor lui Radoi scumpeste calatoria cu metroul.

Tot Sova facea publice cresterile de salarii din ultimii ani, astfel: in 2015, veniturile au crescut cu 9%, in 2016, cu 12%, in 2017, cu 21%. La finalul negocierilor din 2018, sindicalistii s-au multumit cu lefuri mai mari cu 20%.

In 2019 a venit randul mecanicilor din Metrorex pentru a ameninta cu greva, acuzand compania ca nu face interventiile si reparatiile necesare in subteran. Pe lista de revendicari se regaseau si modificari la contractul colectiv de munca, mai exact, la salarii.

Citeste si:

 Articol citit de 5510 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  liviu_69
  08.02.2021, 19:55
  @papillon
  In Europa de Vest totate punctele cheie din infrastructura sunt partial militarizate. Noi am trecut in extrema cealalta - un sindicat corupt se joaca cu siguranta calatorilor.
  Lucrati cumva la METROREX? - structura ce a ramas neschimbata din 1979.
  papillon
  08.02.2021, 20:25
  in vremuri trecute....
  acum 20+ de ani cand eram in tranzit prin paris metroul parizian era 'militarizat' la fiecare statie patrulau politisti cu caini . despre asta vorbesti?
  s-au vrei militarii sa fie vatmani de metrou.
  cine mai sta cu ochii pe rusi daca faceti asta.
  cand am plecat eu din romania circulam in bucuresti cu tramvaiul , 25 bani la clasa 2a.
  cea ce asumi tu este doar BS de pamblicar din romania.
  Ambigua
  08.02.2021, 21:41
  Da' vaccinarea de ce e militarizata?
  Institutul Cantacuzino de ce e militarizat? Armata poate sprijini pe termen scurt si sectoare civile daca apare vreo criza. Nu uita ca suntem si in stare de alerta, n-a mai fost ridicata de aproape un an.
  liviu_69
  08.02.2021, 20:51
  regimul militarizat nu are legatura cu armele !
  Este vorba doar de procedurile de executie! Atat!
  Atunci cand apare o problema nu poti sa spui ca nu ai chef sau ca nu iti convine salariul !
  alphpha
  08.02.2021, 19:12
  Comunist
  nenorocit, locul lui era după gratii, nu imbuibat pe pielea noastră.
  cozmin
  08.02.2021, 17:47
  Salariile sunt in dinari dar dinarul tot scade..
  asa au ajuns salariile mai mici ca atunci cand a venit pdsr. sa nu uitam ca navalni a incasat 2 ani jumate dupa acelasi scenariu regizat de indieni...unii chiar s-au imbogatit pe ideile lui navalny, chiar si statul...clonarea nu mai este ilegala?
  papillon
  08.02.2021, 17:06
  momentul adevarului.....
  sa vedem cine are big balls , dl drula (?!) sau dl radoi.
  sa vedem cat de convingator este fie fiecare si cine clipeste primul.
  este chestie de reputatie pentru amandoi.
  liviu_69
  08.02.2021, 19:09
  orice activitate ce nu poate fi inlocuita
  trebuie militatizata.
  Practic infrastructura poate fi militarizata insa restul poate fi deservita de mai multe companii.
  papillon
  08.02.2021, 19:41
  tu postezi din .....
  myanmar?
  bolovane , tu stii cu ce se manaca democratia?
  te-ai intrebat daca va da voie UE?
  cine va credeti , sunteti de capul vostru?
  becher
  08.02.2021, 16:54
  una din trupele de
  gherila sindicala psd,nu a intarziat sa dea o replica.Radoi,cainele oparit,stapan pe metrou,nu se lasa.Asa zisa actiune sau lupta sindicala,a derapat spre anarhie.Unde esti tu,Justitie.
  DAN-795
  08.02.2021, 16:50
  OBOSIT RAU BAIATUL ASTA !
  Poate ca un concediu prelungit l-ar mai pune pe picioare si , unde mai pui ca acum trebuie sa se ocupe si de propria avere ...oare , cat de mare poate fi ? sa nu prinda vreun covid ar fi pacat sa lase PSD ul tocmai acum si pe CITU sa uite sa-l demita ...visa tzaranul gandindu-se cat e de mare si nu au mai gasit bolshevicii macar pe unul , mai bun ca el !
  Axxa
  08.02.2021, 16:47
  Domnule ministru, FARA MILA!
  J e gul sindical nu accepta nici control, nici negocieri. Ei vor cat mai multi bani. Sa fie platiti proportional cu veniturile realizate in anul trecut, raportate la buget. Dar oare astia o fi avand buget? Cred ca nici nu stiu ce-i ala.
  Locul lui dragoi e langa luca, la parnaie.
  Traiannn
  08.02.2021, 16:58
  Ziare.com ar trebui sa publice la ce nivel de salarizare se
  afla salariatii de la Metrou.
  cartophil
  08.02.2021, 20:20
  Simplu de rezolvat problema. Desfiintat Metrorex
  ca institutie. Infiintat imediat Metrorex 2. Pentru a ocupa un post in noul Metrorex dai concurs. Iei, bine, nu iei, pa. Ar scapa asa de toate jegurile, care bineteles, sunt cele mai vocale si cele mai revolutionare. Inainte as trimite Curtea de Conturi sa vada ilegalitatile facute de ciumetele rosu, Radoi. A doua zi plangeri la Politie, DNA, procuratura. Probabil ca i se pot face 100 de dosare penale (toate documentate si reale) jegului bolsevicului, membru de seama al partidului infractorilor.
  v_sile
  08.02.2021, 17:20
  Date oficiale
  Cheltuielile cu personalul la Metrorex:

  2016 - 333 de milioane lei
  2020 - 627 milioane lei
  2021 - 876 milioane lei (conform negocierii din 2020)

  Numar de angajati previzionat pentru 2021: 5500
  Salariul mediu brut lunar Metrorex pentru 2021: 13.727 lei. Cam 2700 de euro. Salariul MEDIU lunar.

  Si toate astea in conditiile in care compania a fost subventionata in 2020 cu 683 milioane de lei din bugetul public, adica 65% dintre veniturile companiei vin din bugetul de stat si doar 35% sunt venituri proprii. Pentru 2021, subventia din bugetul public s-ar apropia de un miliard de lei.

  Ca fac Radoi si sindicatul lui e o nerusinare pana la cer. Ministrul Drula ar trebui sa mearga pana la capat cu restructurarea acestei companaii si cu reducerea cheltuielilor aberante.