Raspunsul sindicalistilor de la metrou pentru premierul Citu: "Sunteti, alaturi de Drula, autorul moral al eventualelor, viitoare incidente grave"

Duminica, 28 Martie 2021, ora 20:178364 citiri
Raspunsul sindicalistilor de la metrou pentru premierul Citu: "Sunteti, alaturi de Drula, autorul moral al eventualelor, viitoare incidente grave"
Greva la metrou/Foto: Ziare.com

Reprezentantii "Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou" ii atrag atentia premierului Florin Citu ca are obligatia de a asigura buna functionare a metroului, alaturi de ministrul Transporturilor, Catalin Drula. "Sunteti, alaturi de Drula, autorul moral al eventualelor, viitoare incidente grave la metrou", acuza acestia. Ei se intreaba cum au putut fi angajati oameni in 2020, pentru darea in folosinta a Magistralei 5 si asigurarea sigurantei feroviare, iar acum acestia sa fie concediati. "Pai nu mai sunt aceleasi standarde de calitate??!. Nu mai este nevoie de siguranta feroviara?", adauga sindicalistii.

"Domnule Catu, ca prim ministru ai obligatia sa asiguri buna functionare a metroului, si tu, si Drula. Prin legea bugetului impuneti un buget la Metrorex care va conduce la accidente si incidente grave. Sunteti asa de cinici. caci doriti sa faceti asta prind semnatura celor impusi in C A. Domnule Premier, ultima adresa a salariatilor din metrou va cerea sa mediati de urgenta situatia, va explica ca in calitate de ministru al finantelor publice ati semnat un buget 202 cu pierderi, iar acum in 2021, ati impus reducere cheltuielilor salariale la nivel de 2019", afirma reprezentantii "Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou", duminica, intr-o postare pe Facebook.

Acestia sustin ca premierul este, alaturi de ministrul Transporturilor, Catalin Drula, "autorul moral al eventualelor, viitoare incidente grave la metrou".

"Sunteti alaturi de Drula, autorul moral al eventualelor, viitoare incidente grave la metrou. Cum sa dai in 2020, cu mare fast, magistrala 5 de metrou in exploatare, pentru asta sa aprobi angajarea de personal in 2020, pentru buna exploatare in conditii de siguranta feroviara, iar in 2021 sa ceri disponibilizarea acelor salariati. Pai nu mai sunt aceleasi standarde de calitate??!. Nu mai este nevoie de siguranta feroviara????!!!!! De aceea te consideram cinic domnule premier. La fel si pe mandra Drula. Oamenii nu vor uita niciodata ce faceti acum. Nu veti scapa de rigorile legii. Ca tot invocati ca nimeni nu e mai presus de lege. NIMENI, DECI NICI VOI", adauga acestia.

Sindicalistii de la metrou comenteaza si afirmatia premierului potrivit careia nimeni nu e mai presus de lege.

"Ok. Punem o intrebare dl. Catu,. Daca programul de guvernare al Guvernului Catu este lege, avand in vedere ca e votat de Parlament la investirea Guvernului si daca in acest program este prevazuta o crestere anuala a punctului de pensie pentru a acoperi rata anuala a inflatiei si minim 58,5% din rata de crestere anuala a venitului mediu brut pe economie de ce in anul 2021 nu creste valoare punctului de pensie? Acel demnitar care se afla intr-o functie publica si nu respecta o lege poate fi acuzat de Abuz in serviciu. Cred ca organizatiile de pensionarii ar trebui sa ia foarte in serios aceasta varianta. Cu banii astia care nu li se dau, desi legea obliga, ar putea sa acopere jumatate din cresterea pretului la paine din acest an", sustin acestia.

Premierul Florin Citu a anuntat, duminica, masuri dupa protestul de la metrou pe care-l considera ilegal. Premierul cere recuperarea prejudiciului de la cei care se fac vinovati, constituirea Metrorex ca parte civila in procesul de recuperare a sumelor, dar si reducerea salariului cu o zi pentru toti cei care au participat. "Nu voi permite sa fim santajati", a afirmat premierul.

"Nimeni nu este mai presus de lege! Si ca sa ma asigur, acestea sunt masurile pe care le impun, ca urmare a actiunii ilegale de la metrou, condusa de fostul deputat PSD, Ion Radoi:

- recuperarea prejudiciului la nivelul societatii comerciale si imputarea sumei stabilite ca prejudiciu celor care se fac vinovati;

- constituirea Metrorex ca parte civila in evantualele procese de recuperare a daunelor;

- Metrorex va stabili clar cine a participat la actiunea ilegala si va reduce salariul acestora cu o zi;

- institutiile statului trebuie sa-i ajute pe cetatenii si societatile comerciale sa recupereze pierderile cauzate de actiunea ilegala;

- sesizari penale care au fost deja facute", a scris, duminica, pe Facebook, Florin Citu.

Premierul afirma ca nu va permite santajul.

"In mandatul meu, nu voi permite sa fim santajati de un grup de oameni organizati in stil mafiot. Asa cum e firesc, orice negociere se va face cu respectarea stricta a legii. REFORMA companiilor de stat continua", afirma prmierul.

Circulatia metrourilor a fost blocata, vineri, dupa ce cateva sute de angajati ai Metrorex au coborat pe calea de rulare.

Protestul, considerat ilegal de catre autoritati, s-a incheiat vineri seara.

Metrorex a depus plangere pentru terorism, iar ministrul Catalin Drula a sesizat DNA.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News