Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici

Luni, 27 Iunie 2022, ora 21:30
5161 citiri
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cătălin Drulă se luptă pentru șefia USR cu alți șapte contracandidați FOTO Facebook / Cătălin Drulă

Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să preia conducerea USR a ajuns la opt persoane.

Octavian Berceanu

Numele lui Octavian Berceanu a devenit cunoscut în perioada în care acesta a fost comisar general al Gărzii de Mediu, între 11 martie 2021 și 20 septembrie 2021. După ce a fost demis din funcție de Florin Cîțu, Berceanu afirma că Garda de Mediu a avut în acest interval „cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani”. Cu studii finalizate în silvicultură și apoi în managementul programelor europene, Berceanu este membru USR încă din perioada USB-ului (Uniunea Salvați Bucureștiul), iar anterior a fost voluntar în mai multe asociații de protecția mediului precum Greenpeace Romania.

Acesta a mai lucra la Romsilva timp de patru ani, până în 2003, iar apoi alți trei între 2004 și 2007. Conform activistului Valeriu Nicolae, Berceanu ar fi trăit în 2016 cu 130 de euro pe lună, apoi în 2017 - 280 de euro pe lună, 2018 - 630 de euro pe lună, 2019 - 375 de euro pe lună iar în 2020 - 90 de euro pe lună. Berceanu a recunoscut pe Facebook duminică, 26 iunie, că a trăit cu salariul minim pe lună și că îi îi este rușine de acest fapt. Acesta a mai adăugat și că „am făcut Bolt, pentru că era singurul job care îmi oferea timp si combustibil, ca sa merg pe teren, să descopăr ilegalități și să atrag atenția că, în București, respirăm un aer toxic”.

Allen Coliban

Primarul Brașovului Allen Coliban este printre cele mai puternice personaje din USR care la ora actuală nu se află în echipa Barna-Drulă. Cu o experiență de 10 ani în industria IT, 8 ani în consultanță de business și fonduri europene iar 6 ani în dezvoltare organizațională, Coliban este printre singurii membri din USR care la vârsta de 20 de ani avea propria firmă. Între 2016 și 2020 acesta a fost deputat USR în Parlament.

În 2020 Coliban a fost implicat într-o controversă după ce declarase în CV că absolvise Facultatea de Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București, însă un prodecan al facultății a dezmințit această informație, precizând că actualul edil al Brașovului nu și-a finalizat studiile. Ulterior Coliban și-a modificat CV-ul, precizând că a urmat cursurile facultății, fără licență.

Joia trecută, 23 iunie, deputatul USR de Brașov Tudor Benga a demisionat din partid pentru a se alătura noii formațiuni a lui Dacian CIoloș - REPER. Acesta a lansat critici la adresa lui Coliban, pe care-l acuză că conduce filiala cu „ipocrizie” și „duplicitarism”.

„Spun clar și fără ocolișuri că plec în primul și în primul rând din cauza a ce se întâmplă la Brașov. Și vorbesc aici atât de deziluzia tot mai apăsătoare care este primarul Allen Coliban cât și de atmosfera complet toxică ce s-a împământenit în interiorul USR Brașov. M-am luptat ani de zile cu echipa Barna și modelul profund viciat de conducere pe care l-au impus dinspre vârf către întreaga organizație. Însă în același timp, pe după gardul frumos vopsit al USR Brașov, s-a inserat pas cu pas un stil încă și mai parșiv al clicii care controlează filiala, cu doză dublă de ipocrizie și duplicitarism”, a afirmat Benga.

Cătălin Drulă

Actualul președinte interimar al USR Cătălin Drulă a fost ministru al Transporturilor în guvernul Cîțu, iar anterior a fost consilier al lui Dacian Cioloș în timpul guvernării sale din 2016. Drulă este și fondatorul Asociației Pro Infrastructură, un ONG care monitorizează lucrările de infrastructură rutieră și feroviară.

Deși este la al doilea mandat de parlamentar, numele lui Drulă a ajuns în atenția presei în timpul mandatului de ministru al Transporturilor, când a denunțat „mafia” din sindicatului de la metrou condus de Ion Rădoi și a decis demolarea gheretelor ilegale din incinta stațiilor de metrou. Drulă este recunoscut și pentru conflictele pe care le-a avut cu Florin Cîțu, primul fiind în momentul în care acesta din urmă l-a demis pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Două zile mai târziu de la această decizie, Drulă spunea despre Cîțu că este un „zombie politic”. Drulă este în prezent parte a grupării Barna-Ghinea, intens criticată de o parte vocală din partid. Acest conflict a dus și la demisia fostului președinte Dacian Cioloș, dar și a numeroși alți membri care s-au dus alături de Cioloș.

Alexandru Kiss

Una dintre cele mai mari surprize ale cursei din USR o reprezintă numele lui Alexandru Kiss, membru simplu al filialei din Bălcești, Vâlcea. Nu se cunosc foarte multe despre Kiss decât că este șofer de TIR și membru al DiasporaUSR - Reformatorii. Totodată, acesta a publicat pe YouTube un videoclip cu titlul „Alertă de comunism în USR”, în care îl acuză pe Cătălin Drulă de practici „tipic PCR-ului” și că ar încălca dreptul candidaților la campania electorală internă.

Mihai Polițeanu

Mihai Polițeanu face parte din tabăra Curaj din USR și se află la primul mandat de parlamentar, după ce anterior a mai avut legături cu M10. Absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității București și masterand în „Studii ale naționalismului” la Universitatea Central Europeană, Polițeanu a lucrat în cadrul „Societății Academice din România” (condusă de Alina Mungiu-Pippidi”, iar mai apoi a fost consilierul Monicăi Macovei în cadrul ministerului Justiției între 2005 - 2007. În 2009, acesta continuă colaborarea cu Macovei și este asistentul său în timpului mandatului de europarlamentar între 2009 - 2015. Alături de aceasta fondează Asociația M10, însă din care se retrage câteva luni mai târziu.

Miroslav Tașcu-Stavre

Stavre este membru al filialei USR Reșița, a candidat de două ori pentru a prinde un fotoliu de parlamentar, însă nu a reușit în niciunul dintre cazuri. Acesta este doctor în științe politice, lector universitar, și precizează în descrierea proprie că sturiază de peste 20 de ani domenii precum „tranziția și democratizarea în regimurile post-comuniste”. În activitatea academică, acesta precizează că a colaborat cu numeroase universități de prestigiu din străinătate precum Universitatea din Coimbra sau Universitatea Complutense din Madrid.

Cătălin Teniță

Înainte de a se implica în politică, Teniță a fost unul dintre cei mai prolifici membri ai societății civile, fiind fondator al Treeworks, Zelist Monitor sau Geeks for Democracy. Teniță este specialist în comunicare și comunități digitale, antreprenor digital și activist civic. Acesta este absolvent al Facultății de Drept a Universității din București.

După ce s-a înscris în PLUS, Teniță a ajuns deputat de București, și a inițiat și coinițiat proiecte de lege pentru transparentizarea informațiilor de interes public, pedepsirea mai aspră a abuzatorilor de copii sau scăderea prețurilor cărților electronice.

George Ungureanu

Ultimul care s-a înscris în curs pentru șefia USR este președintele filialei USR Murighiol din Tulcea, George Ungureanu. Acesta este inginer în domeniul petrol și gaze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
#catalin drula, #USR, #alegeri usr, #catalin tenita, #sefia usr , #stiri USR