Drulă a depus sesizări la DNA, ASF şi ANI împotriva lui Ciolacu în cazul Roşia Montană: ”E un combinator politic”

Luni, 11 Martie 2024, ora 17:45
1811 citiri
Drulă a depus sesizări la DNA, ASF şi ANI împotriva lui Ciolacu în cazul Roşia Montană: ”E un combinator politic”
Cătălin Drulă FOTO Facebook/ USR

Preşedintele USR Cătălin Drulă a depus, luni, plângere penală împotriva premierul PSD Marcel Ciolacu pentru manipularea pieţei, abuz în serviciu, deturnarea de fonduri şi înşelăciune în cazul Roşia Montană. Tot luni, Drulă a trimis sesizări şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI), prin care cere celor două instituţii să verifice, potrivit atribuţiilor ce le revin, dacă premierul Marcel Ciolacu a încălcat legile.

În plângerea penală, preşedintele USR solicită verificarea încălcării legii cu privire la patru infracţiuni grave. În cele şapte pagini ale sesizării sunt menţionate, în detaliu, argumentele juridice care au dus la formularea acestor acuzaţii. În denunţ este arătat că premierul Marcel Ciolacu, dar şi ceilalţi miniştri români care au făcut declaraţii înainte de finalizarea procesului ştiau că „declaraţiile pe care le făceau erau de fapt false şi înşelătoare sau, cel puţin, nu era necesar să fie afirmate şi au acţionat cu intenţie directă. Aceste declaraţii au avut în mod rezonabil un efect semnificativ asupra preţului de piaţă al acţiunilor Gabriel Resources”.

„Declaraţiile mincinoase făcute de Ciolacu cu privire la pierderea procesului Roşia Montană trebuie investigate de autorităţi şi nu pot rămâne fără consecinţe. De la abuz în serviciu până la manipularea pieţei şi subminarea intereselor economiei naţionale, Ciolacu a bifat infracţiunile contra intereselor României. A dovedit încă o dată că nu este decât un combinator politic fără nicio intenţie de a acţiona în favoarea României”, a subliniat Cătălin Drulă, conform comunicatului de presă al USR.

Exercitarea funcţiei de prim-ministru trebuie realizată cu un grad de responsabilitate superior faţă de alte funcţii, având în vedere magnitudinea efectelor pe care gesturile publice făcute dintr-o asemenea poziţie le generează. Premierul Ciolacu a dat dovadă nu numai de lipsă de responsabilitate, dar şi de o rea-credinţă care intră în sfera ilicitului penal, aspect care trebuie clarificat de organele de justiţie.

Valoarea acţiunilor Gabriel Resources s-a dublat în februarie, pe fondul declaraţiilor PSD şi PNL, care anunţau pierderea procesului şi plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari. Aproape exclusiv pe baza declaraţiilor premierului PSD din România, acţionarii au câştigat mai mult de 300 de milioane de dolari, într-o singură lună, potrivit sursei citate.

Sâmbătă, liderul opoziţiei a trimis o sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituţia care supervizează tranzacţiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acţiunilor companiei Gold Corporation.

Şi europarlamentarul REPER Dacian Cioloş depus, luni dimineaţă, un denunţ la Parchetul General împotriva lui Marcel Ciolacu, în cazul Roşia Montană.

Tribunalul arbitral de la Washington a respins vineri pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă.

„Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, prevede decizie.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu le poate răspunde celor care îl acuză că a manipulat piaţa bursieră prin declaraţiile sale privind procesul intentat statului român de compania care voia să facă exploatarea aurului la Roşia Montană, după ce USR a anunţat că a sesizat DNA în acest caz. „Cei cu acuzaţiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toţi, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie”, spune Ciolacu, susţinând că el a declarat doar că „românii vor cunoaşte adevărul”.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#catalin drula, #marcel ciolacu, #rosia montana , #stiri politice