Ce șanse are Drulă să fie ales liderul USR la congres: ”Nu cred că vom avea o altă contra candidatură importantă”

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 03:05
3739 citiri
Ce șanse are Drulă să fie ales liderul USR la congres: ”Nu cred că vom avea o altă contra candidatură importantă”
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR FOTO Hepta

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a anunțat luni, 14 martie, că în a doua parte a lunii octombrie se va organiza congresul pentru alegerea liderului partidului.

În plus, susține că nu s-a hotărât încă dacă își va depune candidatura: ”Nu am luat încă decizia, când voi lua decizia, o voi anunţa”.

Drulă, șanse maxime să devină liderul USR

Analistul politic Adrian Zăbavă a declarat pentru Ziare.com că șansele lui Cătălin Drulă de a deveni liderul USR sunt ”maxime” și că nu crede că există contracandidați ce ar putea să reușească în fața lui Drulă.

”În momentul actual, maxime, pentru că nu pare să existe vreun contracandidat cu șanse. Adică USR PLUS, cum era în competiția trecută, cu rezultatele pe care le vedem, adică un președinte care a plecat din funcție, care și-a dat demisia după doar câteva luni, e un scenariu de coșmar pentru USR momentan.

În plus, cred că toată energia și resursele partidului sunt orientate mai mult către recăpătarea orizontului în politică. E clar că în momentul de față USR, mai ales în contextul actual al războiului, cu un alt partid de opoziție care a ocupat culoarul de politică militantă, vocală, mă refer la AUR aici, USR e clar într-o situație de căutări și de lipsă de orizont”, explică Adrian Zăbavă.

Cele trei tabere din partid

Analistul politic oferă exemplul congresului anterior al USR, unde spune că s-au evidențiat trei tabere. Mai mult, adaugă că, deși probabil se vor depune și alte candidaturi, singura importantă va fi a lui Cătălin Drulă.

”Nu pot să mă gândesc la altcineva în momentul de față (n.r. - care ar fi în cărți pe lângă Cătălin Drulă) pentru că congresul anterior ne-a arătat un scenariu cu trei tabere ale partidului: o tabără USR, o tabără PLUS și o tabără cu niște oameni din ambele formațiuni politice care au încercat o a treia cale pentru a-și crește influența în viitorul birou politic, cel mai important lider fiind primarul Brașovului, Allen Coliban. Deci cam astea au fost cele trei tabere de la congresul trecut, cred că ele se mențin. Dacă prima tabără, cea mai importantă de altfel, care a și câștigat majoritatea în birou, chiar dacă nu a câștigat președinția partidului, îl susține pe Cătălin Drulă, nu cred că celelalte două tabere ar avea alte propuneri sau ar contesta aceste alegeri.

Cred că va fi vorba de candidaturi pe persoană fizică mai mult și fără consecințe importante în competiția electorală sau în rezultatul final. Adică e posibil ca altcineva să își depună candidatura, până la urmă e un partid democratic, dar nu cred că vom avea altă candidatură importantă cu excepția celei a lui Cătălin Drulă, care are șanse maxime în momentul de față de a deveni președinte plin al USR”, explică analistul politic.

Cătălin Drulă (40 de ani) este la bază inginer software. În 2015 a fost numit consilier personal al prim-ministrului Dacian Cioloș pe teme de infrastructură. La sfârșitul anului 2016 a renunțat la postul de consilier pentru a candida la alegerile legislative din acel an, fiind ales deputat de Timiș din partea Uniunii Salvați România. În Camera Deputaților, Cătălin Drulă a fost ales președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor și membru al Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură.

Din 23 decembrie 2020 până în 9 septembrie 2021 a ocupat postul de ministru al Transporturilor în Guvernul Florin Cîțu. În urma demisiei președintelui USR Dacian Cioloș, care a fost ales prin votul tuturor membrilor, Cătălin Drulă a fost desemnat președinte interimar al USR pentru că a fost vicepreședintele cu cele mai multe voturi în BN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#catalin drula, #congres USR, #presedinte USR , #Stiri Catalin Drula