Castelul romantic din Transilvania, vechi de peste 600 de ani, restaurat cu fonduri europene. Se află la 17 kilometri de Cluj FOTO

Autor: N.G.
Duminica, 31 Decembrie 2023, ora 03:00
7427 citiri
Castelul romantic din Transilvania, vechi de peste 600 de ani, restaurat cu fonduri europene. Se află la 17 kilometri de Cluj FOTO
Castelul din Gilău FOTO maszol.ro

Un castel din Transilvania a revenit la strălucirea de odinioară după finalizarea lucrărilor de restaurare. Valoarea totală a proiectului a depășit 30 de milioane de lei, iar castelul se va redeschide pentru vizitatori în primăvara anului viitor.

Castelul aparține Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de omul de afaceri Elek Nagy. Acesta, născut la Cluj-Napoca, a cumpărat castelul de la moştenitorii familiei Barcsay, după care l-a donat Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de el însuşi. Renovarea s-a făcut cu fonduri europene, bani alocați de guvernele României și Ungariei şi din contribuţia de peste 3 milioane de euro a fundaţiei. Monumentul istoric se află la 17 kilometri de Cluj-Napoca.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului din jurul castelului, după ce finanţarea de 2,15 milioane de euro a fost câştigată tot din fonduri UE, lucrările incluzând restaurarea completă a castrului roman şi a parcului adiacent castelului.

FOTO maszol.ro

Conform planurilor, castelul de la Gilău poate deveni din nou una dintre bijuteriile Transilvaniei, în forma unui centru cultural multifuncţional. Un alt obiectiv este transformarea castelului într-o destinaţie turistică importantă în judeţul Cluj şi în Transilvania, astfel încât să reflecte rolul istoric multisecular al complexului şi să dea viaţă valorii sale culturale specifice, născută la întâlnirea a două zone: Ţara Călatei şi Ţara Moţilor.

FOTO maszol.ro

Istoria castelului Rákóczi-Bánffy din Gilău, monument de importanţă naţională, începe din secolul al XIII-lea, când sursele scrise menţionează deja existenţa unui conac, ca unul din centrele vastului domeniu al episcopilor transilvăneni, care se întindea la vest de Cluj. Părţile cele mai vechi ale complexului actual sunt efigiile cetăţii episcopale construite aici în prima jumătate a secolului al XV-lea, al cărui edificiu reprezentativ era un palat în stil gotic târziu, împreună cu o capelă.

Naționalizat în 1948

Palatul a fost modernizat în jurul anului 1500 de către episcopul László Geréb, vărul lui Matia Corvinul, şi reconstruit în stil renascentist, care era la modă în acea perioadă. Planul dreptunghiular actual al castelului, întărit de turnuri cilindrice la colţuri, a fost creat în anii 1540, când înaintarea turcilor l-a determinat pe János Statileo, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, să construiască o cetate modernă.

FOTO maszol.ro

În Evul Mediu, cetatea şi domeniul s-au aflat în proprietatea diecezei transilvănene, ulterior proprietarii s-au schimbat frecvent, au aparţinut pe rând vistieriei, familiei Kendi, apoi a fost cucerit de István Bocskai. Cea mai importantă transformare a cetăţii a avut loc în timpul domniei lui György Rákóczi I (1630-1648), când principele a dispus demolarea vechilor clădiri din curtea interioară şi a reconstruit castelului în forma unui castel confortabil, reprezentativ.

Clădirea a servit ca una din principalele reşedinţe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, după care a fost dobândit de Dénes Bánffy pentru familia sa. Asediat în repetate rânduri în cursul războiului de independenţă al principelui Rákóczi, castelul a căzut în ruine, iar în anii 1830 familia Bánffy l-a reconstruit transformându-l într-un castel romantic şi înfiinţând – după umplerea fostelor şanţuri – parcul englezesc care s-a păstrat în mare parte până în prezent.

FOTO maszol.ro

În urma căsătoriei lui Tamás Barcsay cu Katinka Bánffy, familia Barcsay a intrat în posesia castelului. Acesta a fost naţionalizat în 1948 şi a putut fi recuperat de familie abia la începutul anilor 2010. Cele mai frumoase elemente cunoscute ale clădirii datează din timpul episcopului László Geréb (1479-1502), pe lângă piesele gotice târzii apar şi sculpturi din perioada renaşterii transilvane timpurii, de la sfârşitul secolului al XV-lea.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#castele Romania, #castel gilau, #Cluj Napoca, #patrimoniu national , #patrimoniu