Castelul de poveste din Transilvania, transformat de UBB Cluj într-o bijuterie. Cum arată clădirea în stil mauro-bizantin FOTO

Autor: N.G.
Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 03:40
9154 citiri
Castelul de poveste din Transilvania, transformat de UBB Cluj într-o bijuterie. Cum arată clădirea în stil mauro-bizantin FOTO
Castelul de la Arcalia a fost restaurat de Universitatea Babeș-Bolyai FOTO Camelia Tabără/ UBB

Castelul Bethlen de la Arcalia, județul Bistrița-Năsăud, s-a transformat într-o adevărată bijuterie, după ce a fost reabilitat și recompartimentat cu 14 milioane de lei, de către Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

Castelul a fost reabilitat în întregime și arată spectaculos. Nu s-a renunțat nici măcar la spectaculoasele sobe lucrate manual din saloanele principale ale castelului, care au fost, de asemenea, readuse la forma inițială.

Proiectul de reabilitare a beneficiat de o finanțare de 12 milioane de lei, prin Programul Operațional Regional. UBB a completat finanțarea, din fonduri proprii de 2 milioane de lei. Castelul va deservi anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi. Spațiile de învățământ au fost extinse cu peste 840 de metri pătrați.

FOTO Camelia Tabără/ UBB

Castelul a fost construit de contele Bethlen Balazs, la mijlocul secolului al XIX-lea și este singurul astfel de imobil ardelean în stil mauro-bizantin. Domeniul se întinde pe 16,5 hectare și este compus din trei corpuri de clădire și un parc dendrologic generos.

Arcalia este una dintre cele mai vechi localităţi ale judeţului Bistriţa-Năsăud, prima sa atestare documentară fiind consemnată în prima jumătate a secolului al XIV-lea. Este situată la circa 15 km vest de oraşul Bistriţa şi la aproximativ 110 km nord-est de municipiul Cluj-Napoca, la limita dintre Câmpia Transilvaniei şi zona colinară, care face trecerea spre masivele Carpaţilor Orientali. Accesul la Arcalia se realizează pe şoseaua Cluj-Napoca-Dej-Bistriţa, precum şi prin halta CFR Arcalia.

FOTO Camelia Tabără/ UBB

În 1673, Arcalia a intrat în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de către membrii familiei Bethlen. La începutul secolului al XIX-lea, grație contelui János Bethlen, domeniul de la Arcalia a fost supus unui proces de modernizare, aici amenajându-se unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania.

Tot acum se înființează o herghelie cu rase de cai dintre cele mai renumite. În jurul anilor 1880, Béla Bethlen, un descendent al familiei contelui János Bethlen, a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, cu o varietate de peste 150 de specii de arbori şi arbuşti. Același nobil a construit și castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania. Castelul şi anexele sale se află în partea estică a parcului, aşezate pe un ax de nord est-sud vest. Domeniul a fost naţionalizat în 1949 şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri.

FOTO Camelia Tabără / UBB

Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor. În octombrie 1998, prin ordin al Ministerului Educației Naționale, la Arcalia s-a înființat Centrul Regional al Francofoniei, sub egida Universității Babeș-Bolyai.

În prezent, suprafaţa totală a proprietăţii este de 16,5 ha şi se compune dintr-un parc dendrologic şi din trei corpuri de clădiri: castelul propriu-zis, dormitoarele, cantina și anexele. În castel se află sala de conferinţe (80 mp), ce poate adăposti cca. 70 de participanţi, sala de seminar (40 mp), pentru 20-25 persoane, sala de lectură (40 mp) și

biblioteca francofoniei (25 mp).

FOTO Camelia Tabără/ UBB

Reprezentanții UBB au precizat că vor continua să dezvolte complexul. „Urmează să reabilităm celelalte clădiri, care, deși funcționale, nu se mai ridică la standardele actuale ale stațiunii științifice și ale nevoilor practicii studenților UBB; să dezvoltăm Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și să dotăm stațiunea științifică cu laboratoare de top în domeniul biologiei/ biotehnologiilor și științei/ingineriei mediului. În final, Stațiunea Științifică UBB-Arcalia va face parte dintr-o rețea UBB – Grădina Botanică din Cluj-Napoca – Grădina Botanică din Jibou – Parcul Dendrologic UBB-Arcalia -, dedicată turismului academic și cercetării științifice asupra mediului și sustenabilității”, a declarat rectorul Daniel David.

FOTO Camelia Tabără/ UBB

Castelul va intra și în circuitul castelelor României, proiect susținut prin PNRR. Deocamdată, cei care vor să viziteze domeniul contelui Bethlen de la Arcalia se pot bucura de parcul dendrologic și pot admira castelul doar din exterior.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#castel, #UBB Cluj, #castel arcalia, #castele Europa, #Bistrita Nasaud , #universitati