Casele abandonate din satele românești: "Când vrei să le cumperi au prețuri de zici că sunt vile de lux."/ "E imaginea țării"

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 21:43
77071 citiri
Casele abandonate din satele românești: "Când vrei să le cumperi au prețuri de zici că sunt vile de lux."/ "E imaginea țării"
Casă abandonată FOTO Facebook/ Mutat la țară- viața fără ceas

Românii care au achiziționat în ultimii ani proprietăți la țară au avut de ales între a ridica o casă de la zero sau au ales una gata construită.

Unii preferă casele tradiționale, deși acestea implică cheltuieli importante pentru recondiționare.

În cele mai multe zone rurale din România, multe proprietăți sunt abandonate. Cei care le cumpără de obicei aleg să demoleze clădirile deteriorate de vreme, dacă prețul de vânzare este unul rezonabil.

Subiectul a fost comentat în mediul online, după ce o membră a unui grup dedicat vieții la țară a postat câteva poze cu case abandonate, referindu-se la "partea tristă a oricărui sat".

"Deși nu prea postez, nu este zi în care să nu "răsfoiesc" grupul. Pentru mine, casa de la sat este asemeni unei guri de aer proaspăt de care fără să realizez, am devenit dependentă. Însă azi, nu despre căsuța noastră vreau să postez, ci despre partea tristă a oricărui sat: casele abandonate. Fără nici un alt comentariu, imaginile vorbesc de la sine", a scris aceasta pe grupul Mutat la țară- viața fără ceas.

"Numărul celor interesați de viața rurală va fi în creștere"

În comentarii, membrii grupului au încercat să explice fenomenul.

"Nu poți trăi doar din agricultură de subzistență, în satul care a devenit a două casă, oamenii au porci (unul pentru ei, 2 poate de vânzare), 2 vaci, grădina de legume, terenuri cu cartofi.Soția muncește că o roabă la toate acestea, bașcă pasaret, copii, soțul face naveta 50km, pleacă pe întuneric, se întoarce pe întuneric. Copii lor credeți că vor alege această viață??? Lipsa de locuri de muncă, sărăcia, lipsa de perspective îi va împinge spre alte locuri, la oraș sau mai degrabă afară, nu îi poți condamnă, satul românesc nu le oferă nimic în afară birturilor la fiecare colț de stradă."

"Istoria e ciclică, interesul pentru viața la țara parcă se simte între tineri, și sunt sigură că nu peste mult, numărul celor interesați de viața rurală, va fi în creștere!"

"Viață la sat nu e ușoară, e muncă multă și nu toată lumea poate lucra dând din taste, fiind IT-ist.

Oamenii satului, cei tineri, au aflat că pot avea un trăi mai ușor, fără să stea în soare, fără să aștepte ploi și fără piele crăpată de muncă, fără concediu, cu animale și pământ de îngrijit, așa că acesta este rezultatul, nu doar în România, ci mai oriunde prin lumea largă.

E bine că încă mai există oameni dispuși să stea și să muncească precum odinioară la țară, că sunt și destui care udă două flori și spun că sunt mutați la țară, uite așa ne mai clătim ochii cu lucruri atipice modernismului și ei au șansă să scoată un ban cinstit din așa ceva."

"Moștenitorii cer prețuri exorbitante"

"Și satele se sting așa cum și oamenii se duc sau poate mai bine spus și casele pier! Dar măcar casele țărănești se reintegrează în circuitul normal al vieții, elementele chimice se reciclează. Nu același lucru îl putem spune despre casele făcute din materiale moderne!"

"Când vrei să le cumperi au prețuri de zici că sunt vile de lux."

"Urmărind o pagină de specialitate,asta am remarcat și eu. Pentru o casă care stă să se dărâme, doar că are teren, în sate unde nimeni nu construiește, moștenitorii cer prețuri exorbitante."

"Așa e și țara cum e și satul românesc"

"Viață la țară nu mai este ce a fost, oamenii s-au ascuns în casele mari, nu mai este liniștea de altada, motocoase, motosape, grujbe, flexuri, betoniere, scuterele țiuie mai rău ca sirenele și manele la maxim. Să nu credeți că eu am ceva cu manelele nuu, doar că eu ascult muzică la căști, nu să audă tot satul. Și când vrei să stai și tu la prânz, pentru siesta, pornește vecinul tractorul. Așa este acum viață la țara."

"E imaginea țării.

Așa e și țara cum e și satul românesc.

Asistăm neputincioși la pieirea neamului după cum am fost și suntem conduși....,,ei circ zilnic"...,,noi neputință fiind prea apăsăți de propria existență ".Dureros."

"Mereu când văd case abandonate mă întristez; acolo au fost niște suflete care au locuit și au trudit din greu pentru acele căsuțe. Așa mă gândesc și la omul (primul proprietar) de la care am cumpărat căsuța (copii lui au vândut- o la alt cumpărător care nu a locuit niciodată acolo), iar noi practic suntem cei de al doilea locuitori după cel care a ridicat o cu mâinile lui în 1968; am găsit potcoave de cai, obiecte pentru fân și căruță și fel și fel de lucruri folositoare pentru dânsul; simt că fost un om deosebit de harnic și muncitor; dânsul a construit casă și grajdurile cu un simț de răspundere uluitor; până și toaleta din curte avea groapă betonată.

Mă gândesc cu drag la dânsul și la bunicii mei dragi, bunicii mei care m au crescut cum au știut mai bine și mai frumos."

"La noi la câmpie, casele sunt abandonate și datorită lipsei banilor.

Sunt moștenitori care nu își permit să facă succesiune după străbunica, bunica, tată, mama.

Uneori prețul casei și al terenului este mai mic decât costul actelor și așa, neavând nimic de câștigat oamenii le lasă în voia sorții."

Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#case abandonate, #Romania, #sate, #preturi, #imagine , #stiri imobiliare