Povestea lui Lae Cascadorul, fost actor în filme celebre. La 70 ani a realizat o nouă cascadorie spectaculoasă VIDEO

Autor: N.G.
Sambata, 23 Iulie 2022, ora 22:00 4292 citiri
Lae Cascadorul la 70 de ani FOTO Ionuț Văidean & Eduard Schneider

„Trăiesc ca să risc, risc ca să trăiesc” a fost motto-ul după care s-a ghidat întreaga sa viaţă celebrul cascador Lae Dreghici, din Alba Iulia. Recent acesta a împlinit 70 de ani, pe care i-a sărbătorit alături de oameni printr-o nouă cascadorie.

Lae are o istorie întreagă de evoluţii pentru public, cea mai spectaculoasă având loc în 1995, când a evoluat în faţa a 50.000 de spectatori pe şoseaua de centură din Alba Iulia.

Spectacolul organizat cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani a constat în două cascade ce au implicat răsturnarea de mai multe ori a mașinii condusă de Lae Dreghici. Acesta a promis să revină cu o nouă cascadă care nu a putut fi realizată din cauza vântului: răsturnarea unei maşini prin foc. Lae a primit distincţia ”Urbis Grates” din partea primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleşa, ca semn de mulţumire şi respect pentru activitatea sa.

Cascadorul s-a născut în satul Oarda de Sus, într-o familie de oameni simpli, locuind într-o casă de pământ acoperită cu paie. „De mic am fost un copil aparte. Dacă cineva sărea cap de pe malul Mureşului, eu săream de pe pod. Dacă cineva înota pe sub apă, eu treceam Mureşul pe sub apă, ori dacă cineva se scălda în luna mai în Mureş, eu mă scăldam în februarie”, povesteşte Lae.

Povestea lui în lumea cascadoriei a început la vârsta de 9 ani, când a sărit de pe şura casei părinteşti. A vrut să sară de pe turla bisericii, unde mai urca din când în când să le dea mâncare porumbeilor, dar s-a răzgândit.

Foto: Ionuț Văidean

În 1995, în fața a 50.000 de spectatori, a sărit cu o Dacia 1310 peste două TIR-uri aşezate unul după celălalt, la 140 km/oră şi a „zburat” în aer 63,68 de metri ajungând la o înălţime de 11 metri. În prelungirea celor două TIR-uri au mai fost de fapt puse cartoane, pentru că al treilea TIR nu a vrut să îl dea nimeni, că nu aveau încredere că va „zbura” şi peste acesta. Autoturismul Dacia a căzut ”în bot” iar partea din faţă a fost distrusă, dar Lae şi copilotul au scăpat teferi. Lae îşi aminteşte că după ”cascadă” a chefuit, neatins şi nevătămat, cu prietenii.

Foto: Ionuț Văidean

După o tinereţe zbuciumată, a ajuns la Bucureşti unde a stat zile întregi în Buftea pentru ca cineva să-l bage în seamă, până când l-a întâlnit pe Szobi Cseh, cel mai are cascador român al tuturor timpurilor, care l-a introdus în lumea filmului. În 1980, Lae Cascadorul a apărut în filmul ”Munţi în flăcări”, unde a filmat câteva cascade uşoare.

Ulterior a fost prezent peste tot unde era solicitat Szobi. Aşa se face că a jucat în 12 filme, printre care se mai numără ”Burebista”, ”Colierul de turcoaze”, ”Capcana mercenarilor”, “Mircea cel Mare”, ”Horea”, ”Drumul oaselor”, etc, iar ultimul “Martori dispăruţi”, în 1989.

Cascadoria din 1995

Prima cascadorie cu spectatori a fost în anul 1984, la Alba Iulia, pe stadion, alături de Szobi Cseh. Numere de cascadorie, precum treceri prin foc, sărturi din maşină sau de pe o maşină pe alta au fost prezentate atunci publicului din Alba Iulia.

”Cascada 22/95”, cum a fost numită de către Lae, respectiv cea din anul 1995, a fost recunoscută la nivel naţional şi internaţional, a fost premieră europeană şi difuzată la “Real TV” (SUA) şi Discovery.

Nu puteam realiza ce e acolo. În momentele acelea am fost euforic rău de tot, atât cu plus, cât şi cu minus. O dată că nu m-am aşteptat să fie atâta lume. În al doilea rând că am o nebunie exagerată când intru în acea lume a cascadoriei, abia aşteptam să o fac. Şi în al treilea rând ca şi organizare, să mulţumesc pe toată lumea. Ştiu că le-am spus tuturor că fac cascada după ce iese popa din biserică, am încredere în ajutorul meu divin”, a mai relatat cascadorul din Alba Iulia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5
Ce masuri empirice de protecție
C
Chinezu
rank 1