Vrei sa-ti cumperi un apartament? Atentie la pretul pe care-l declari la notar, caci te poti trezi cu Fiscul la usa

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 12:30
39247 citiri
Vrei sa-ti cumperi un apartament? Atentie la pretul pe care-l declari la notar, caci te poti trezi cu Fiscul la usa
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca ai de gand sa vinzi sau sa cumperi un apartament, trebuie sa stii ca tranzactiile imobiliare pot fi raportate le Fisc in cazul in care pretul declarat in contract este mai mic decat grilele notarilor.

Ideea e ca, in practica, exista multi romani care declara o valoare mai mica a locuintelor pentru a plati impozite mai mici.

Insa de la 1 ianuarie 2016, in noul Cod Fiscal, s-a introdus o prevedere prin care se incearca sa se combata aceasta tendinta.

"Anterior, impozitul pe tranzactie se platea raportat la cel mai mare pret ales dintre cel din grila notariala si cel declarat in contract. Incepand din acest an, insa, impozitul se plateste doar in raport cu pretul declarat, iar daca acesta este mai mic decat cel din grila notariala, atunci tranzactia se raporteaza la Fisc", a explicat pentru Ziare.com Adrian Vascu, senior partner la Veridio, companie care ofera servicii de consiliere financiara, si fost presedinte al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEAR).

Altfel spus:

  • - Daca de exemplu pretul declarat in contract e de 70.000 de euro, dar in grila notariala pragul e de 60.000 de euro, atunci impozitul se va raporta la 70.000 de euro;
  • - Dar daca pretul declarat in contract e de 50.000 de euro, adica sub cel mentionat in grila notariala, atunci notarul trebuie sa raporteze tranzactia la Fisc.

Insa cine va verifica daca notarii notifica Fiscul pentru toate tranzactiile aflate sub pragul inscris in grila notariala? Ei bine, aici lucrurile sunt cam in ceata.

"Nu stiu daca exista vreun mecanism de verificare. Obligatia ca notarii sa realizeze aceste notificari rezulta din Codul Fiscal. Cred ca modul de indeplinire a cerintelor legale este verificat de catre UNNPR (Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania - n.red.) ", a opinat Adrian Vascu.

Insa mai exista o problema: grila notariala pentru 2016 nu e 100% corecta. Asta pentru ca studiile s-au bazat pe date din 2015, iar intre timp piata imobiliara a suferit modificari. Deci e posibil sa existe cazuri in care oamenii sa fi declarat in contract pretul corect al apartamentului, dar ca acesta sa fie sub grila notariala, care nu e foarte exacta.

Tocmai de aceea, Adrian Vascu trage un semnal de alarma pentru studiile aferente anului 2017. Ele se elaboreaza in aceasta perioada si ar trebui sa tina seama de noile reguli. Ideea e sa se estimeze corect nivelul minim al pretului unui apartament din anumite zone, astfel incat sa se evite situatii in care oameni de buna credinta sa fie reclamati la Fisc doar pentru ca "reperul" a fost eronat.

"Noile grile sunt definite in normele Codului Fiscal ca 'Studii de piata care includ valorile minime consemnate pe piata in anul anterior....', astfel ca la stabilirea acestora este necesara o analiza complexa a pietei si nu mai este nevoie sa se realizeze calcule si evaluari. Sper ca in acest nou context atat autoritatile locale, cat si notarii sa puna la dispozitia realizatorilor studiilor de piata informatiile pe care le detin privind tranzactiile in localitatile/sectoarele respective", a punctat Adrian Vascu.

Cerere mare de locuinte

Corectitudinea grilelor notariale e foarte importanta, in contextul in care tot mai multi romani isi cumpara locuinte.

Piata e in crestere: in primele noua luni ale acestui an, numarul de tranzactii imobiliare a crescut cu 8,6% fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit unui studiu Coldwell Banker remis Ziare.com.

Mai mult, aproximativ 30.000 de locuinte vor fi finalizate in acest an in proiecte rezidentiale din tara noastra, ceea ce reprezinta un record pentru segmentul de profil. Fata de anul trecut, vorbim de o crestere de 20%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Fisc valoare apartament, #Fisc pret apartament, #declar pret apartament notar, #pret apartament notar , #locuinte