Vrei casa noua? Afla cat mai costa apartamentele

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:40
4859 citiri
Vrei casa noua? Afla cat mai costa apartamentele
Foto: Arhiva

Dupa o luna in care apartamentele din intreaga tara s-au scumpit, in medie, cu 0,5%, in martie preturile au revenit pe o traiectorie descendenta.

Indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 958 de euro pe metru patrat util, cu 1,5% mai putin decat in februarie (973 de euro pe metru patrat) si cu 4,5% mai putin decat in martie 2012 (1.003 euro pe metru patrat), se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

La nivelul marilor orase ale tarii, evolutia preturilor apartamentelor noi si vechi din ultima luna nu a fost una liniara. Trei centre regionale s-au mentinut pe plus, in vreme ce alte doua au fost marcate de scaderi.

Cluj-Napoca este orasul unde preturile au crescut cel mai mult in martie. Indicele Imobiliare.ro a ajuns aici la 930 de euro pe metru patrat, valoare cu 2,8% mai mare decat cea consemnata in februarie 2013 (905 euro pe metru patrat) si cu 1,1% mai mica decat cea din martie 2012 (940 de euro pe metru patrat).

In orasul din vestul tarii, preturile cerute pentru locuintele din blocurile vechi s-au majorat in ultima luna cu 1,3%, de la 970 la 983 de euro pe metru patrat. Tot pe un trend ascendent s-au situat si unitatile locative nou-construite: acestea au consemnat un avans de 3%, de la 854 la 880 de euro pe metru patrat.

Bucurestiul se inscrie de asemenea pe lista oraselor in care apartamentele s-au scumpit in ultima luna. Pretul mediu cerut in Capitala pentru locuintele noi si vechi a ajuns la 1.108 euro pe metru patrat, in crestere cu 0,8% fata de nivelul atins in februarie (1.099 de euro pe metru patrat).

Valoarea actuala este cu 3,2% mai mica decat cea consemnata in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 1.145 de euro pe metru patrat. Apartamentele noi si vechi s-au scumpit fata de februarie 2013 in egala masura, mai exact cu 0,9%: preturile cerute pentru cele doua categorii de apartamente se ridica la 1.251 de euro pe metru patrat (fata de 1.240 de euro pe metru patrat in luna precedenta) si, respectiv, 1.029 de euro pe metru patrat (fata de 1.020 de euro pe metru patrat).

Timisoara este cel de-al treilea mare oras al tarii in care pretentiile vanzatorilor s-au majorat in martie; cresterea a fost de 0,6%, de la 787 la 792 de euro pe metru patrat. Pe de alta parte, preturile actuale sunt cu 2,6% mai mici decat in urma cu 12 luni.

Si in orasul de pe Bega tendinta de scumpire a locuintelor a fost sustinuta de segmentul nou si de cel vechi deopotriva. In cel dintai caz, a fost consemnata o majorare de 1,8% a pretului mediu cerut, de la 827 la 842 de euro pe metru patrat. In cel de-al doilea, avansul a fost ceva mai redus, respectiv 0,5%, de la 777 la 781 de euro pe metru patrat util.

In Constanta, pe de alta parte, a avut loc cel mai mare declin in ultima luna, respectiv 1%. Totodata, in orasul de la malul marii se inregistreaza cea mai mare diferenta de pret la 12 luni, respectiv 5,5%.

Vanzatorii din Constanta cer acum, in medie, 865 de euro pe metru patrat util, in scadere de la 874 de euro pe metru patrat. Cel mai mult - cu 1,2% - s-au depreciat locuintele din blocurile vechi, de la 866 la 856 de euro pe metru patrat. Preturile apartamentelor noi au scazut cu 0,8%, de la 904 la 897 de euro pe metru patrat.

In Brasov, Indicele Imobiliare.ro indica o scadere de 0,9%, de la 862 la 854 de euro pe metru patrat util; diferenta fata de acum 12 luni este egala cu cea consemnata la 31 de zile, respectiv 0,9%. In orasul de la poalele Tampei, cel mai mult s-au ieftinit locuintele noi; pretul cerut pentru acestea este de 921 de euro pe metru patrat, cu 1% mai putin fata de valoarea atinsa in februarie (930 de euro pe metru patrat).

Pe de alta parte, scaderea consemnata de apartamentele vechi a fost una extrem de redusa - 0,1%; pretul mediu cerut pe acest segment este de 847 de euro pe metru patrat, in scadere de la 848 de euro pe metru patrat.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#scadere preturi apartamente, #preturi apartamente martie , #preturi apartamente