Urmatoarea criza din Europa, cea imobiliara?

Vineri, 23 Martie 2012, ora 19:25
6245 citiri
Urmatoarea criza din Europa, cea imobiliara?
Foto: Ramblinghouse

Dupa criza datoriilor si a deficitelor bugetare, Europa trebuie sa se pregateasca pentru o noua criza: cea a creditelor imobiliare.

Bancile din tarile europene cel mai grav afectate de datorii au majorat, incet si sigur, ratele pentru ipoteci, fiind mai scump pentru clienti sa-si cumpere locuinte si multi nu mai reusesc sa-si plateasca ratele la timp, intr-un moment cand este nevoie urgenta ca cetatenii acestor tari sa cheltuie.

Bancile din Italia, Spania si Portugalia au majorat ratele la noile credite ipotecare cu 1 - 2 la suta, in ultimul an, pe masura ce au probleme in finantare si trebuie sa faca fata presiunilor privind capacitatea clientilor de a plati.

In Marea Britanie, mai multe banci mari au anuntat, la inceputul lunii martie, majorarea ratelor dobanzilor la creditele ipotecare existente, dand vina si pe costurile de finantare, din cauza crizei datoriilor din zona euro.

Creditarea catre persoane fizice si companii a scazut dramatic, in special in tarile cu datorii publice mari si un sector bancar slab. Dar, chiar si creditul disponibil, devine mult prea scump pentru clienti.

"Acest lucru va reduce numarul oamenilor care vor cheltui, iar consumul duce la crestere", a explicat James Ashley, economist la RBC Capital Markets, citat de The Wall Street Journal.

Potrivit analistilor, ratele mai mari ar putea rezulta in restructurarea unor imprumuturi sau intrarea in incapacitate de plata a unor proprietari ramasi fara bani.

De unde vin banii?

Bancile finanteaza creditele ipotecare in mai multe moduri, inclusiv din depozite sau prin imprumuturile pe piata interbancara. Insa dobanzile la dobanzi au ramas la nivel minim record, prin urmare astfel de fonduri sunt greu de atras. In acelasi timp, bancile ezita sa-si ofere imprumuturi una alteia, cu exceptia creditelor pe termen scurt, la dobanzi mari.

Banca Centrala Europeana a incercat sa stimuleze creditarea, inundand piata cu lichiditati de peste 1 trilion de euro in decembrie. Insa, deocamdata, reprezentantii bancilor spun ca imprumuturile interbancare sunt dificil de obtinut.

In plus, exista si mai multe probleme in finantarea creditelor ipotecare, deoarece bancile trebuie sa ramburseze imprumturile de la BCE in trei ani, in timp ce contractele pentru imprumuturile ipotecare sunt incheiate pe zeci de ani.

"In schimb, bancile tranfera aceste costuri la clienti", a explicat Andrea Filtri, analist la Mediobanca Securities din Londra.

Piata imobiliara, grav afectata

In afara de reducerea consumului, costurile mari de creditare au impact negativ asupra pietelor imobiliare, preturile scazand in continuu. De exemplu, in Spania, preturile proprietatilor imobiliare au scazut cu 11,2 la suta in ultimul trimestru din 2011, in comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent, potrivit Institutului National de Statistica din aceasta tara.

Tot in Spania, unde ratele dobanzilor se calculeaza in functie de Euribor - o rata bazata pe media zilnica a ratelor creditorilor din zona euro - bancile au crescut dobanzile de la creditele noi de la 2,88 la suta, in ianuarie 2011, la 3,71 procente, in ianuarie 2012.

Cateva banci spaniole incearca sa obtina aprobare pentru utilizarea alternativelor la Euribor ca punct de referinta pentru creditele ipotecare, astfel incat ratele dobanzilor sa poata fi mai flexibile, ceea ce ar conduce la noi majorari.

De asemenea, in Italia si Portugalia, ratele dobanzilor au crescut in ultimul an. In Portugalia, de exemplu, noile credite contractate pentru locuinte au totalizat 150 de milioane de euro, in ianuarie, cu aproximativ 75 la suta mai putin decat cu un an inainte, din cauza majorarii costurilor.

Pietele imobiliare din tarile cu probleme fiscale sunt in contrast strident cu piata imobiliara din "inima" zonei euro, Germania. Bancile nemtesti au oferit imprumuturi ipotecare la dobanzi mai mici decat in restul Europei, pe fondul unei cresteri economice sustinute. Astfel, preturile proprietatilor imobiliare s-au majorat cu 5 procente in ultimul an, de doua ori cat rata inflatiei.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#criza credite ipotecare Europa, #criza imobiliara Europa, #preturi imobiliare Europa , #stiri imobiliare