Se ieftinesc creditele imobiliare

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:322216 citiri
Se ieftinesc creditele imobiliare
Foto: abconsult.ro

Din luna august, bancile ar putea incepe sa acorde credite ipotecare garantate de stat, cu costuri mai reduse pentru beneficiari, afirma Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.

Potrivit acestuia, statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case cumparate prin programul "Prima casa", iar bancile ar putea incepe sa dea credite pentru acest program din august-septembrie, informeaza Romania libera.

Expertii imobiliari apreciaza ca garsonierele si apartamentele ieftine vor fi primele "maturate de pe piata", intrucat multi dintre solicitanti vor lua credite de 60.000 de euro, valoarea maxima garantata de stat.

In ciuda crizei financiare, care aproape a paralizat piata imobiliara, Romania continua sa aiba un deficit un milion de locuinte la nivelul intregii tari, raportat la cerea potentiala, iar cei mai afectati de lipsa unei case sunt tinerii.

Expertii imobiliari sustin ca publicul-tinta al Guvernului sunt tocmai persoanele fara casa. "Tinta acestui program sunt tinerii, iar acestia vor lua credite de 60.000 de euro, adica suma maxima garantata de stat. Impactul asupra pietei nu va fi unul extraordinar de mare", ne-a declarat Ion Radu Zilisteanu, fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Specialistul admite ca in orasele mici vor putea fi cumparate si apartamente de 3-4 camere, cu o valoare in jur de 60.000 de euro.

Bancile care vor sa intre in programul Guvernului vor fi selectate printr-o licitatie organizata de Ministerul Finantelor.