Preturile la imobiliare s-au majorat din nou. Lantul scumpirilor, de la prima bidinea pana la apartamentul la cheie

Miercuri, 28 Aprilie 2021, ora 23:25
Autor: Teodor Serban
Preturile la imobiliare s-au majorat din nou. Lantul scumpirilor, de la prima bidinea pana la apartamentul la cheie
Preturile al imobiliare continua sa creasca FOTO Pixabay.com

Pe langa cresterea costurilor fortei de munca din constructii, care au venit odata cu majorarea salariului minim din acest domeniu la 3.000 de lei, pandemia si-a facut resimtita inca de anul trecut efectele asupra materialelor de constructii si, implicit, a imobiliarelor.

Astfel ca, din a doua jumatate a anului trecut, preturile materialelor de constructii au cunoscut o majorare agresiva, de circa 40%, la nivel international.

Potrivit Alexandrei Smedoiu, presedintele asociatiei de analisti financiari, CFA Romania, cresterea la materii prime este o tendinta internationala.

"Pe deasupra mai exista si fenomenul de inflatie care pana acum a fost destul de greu de sesizat dar care cred ca incepe sa isi faca simtita prezenta. Deci, asta pe partea de factori de crestere de pret, iar de cealalta parte, este factorul de crestere a cererii pentru anumite tipuri de spatii. Iar aici ma refer la spatiile rezidentiale si cele logistice. Chiar si in anul pandemic cererea nu a scazut, fie s-a mentinut la acelasi nivel fie chiar a crescut", a declarat Smedoiu.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Se observa faptul ca foarte multe santiere si-au continuat avansul sau s-au deschis santiere noi.

"Deci este clar ca pe zona aceasta anul 2020 nu a adus o scadere a activitatii, dimpotriva.
Practic pe dezvoltatori ia sustinut si cererea ia sustinut Si faptul ca unele costuri de finantare au ramas relativ reduse, dar aici ramane sa vedem cat se vor mai mentine la nivel minim aceste costuri de finantare, pe toata zona de constructii", ne-a mai declarat presedintele CFA Romania.

De unde au venit scumpirile la materiile prime

Cei de la Asociatia Romana a Constructorilor de Autostrazi atrag atentia ca scumpirile au fost cauzate de mai multi factori:

 • * pandemia a redus in mod fortat capacitatile de productie mondiale si a afectat fluxurile de transport international;
 • * majoritatea materialelor sau materiilor prime pentru constructii se importa:
 • * producatorii interni sunt foarte putini si fie depind de importuri de materie prima din state non-UE (China, Turcia, Rusia), fie produc in cantitati foarte mici sau o gama redusa de produse.
 • Potrivit presedintelui ARCA, Vlad Vamesu, interventia imediata a Guvernului in sprijinul sectorului constructiilor este o chestiune de securitate nationala.

  "Constructiile reprezinta singurul sector cu o pondere importanta la realizarea PIB-ului in care capitalul companiilor este majoritar autohton. Interventia imediata a statului este o problema de securitate nationala. Este necesara o abordare unitara la nivel de Guvern, problema nu trebuie lasata la nivelul autoritatilor publice centrale si locale", a mentionat Vlad Vamesu.

  Pandemia s-a simtit in imobiliare

  Pe de alta parte, Simona Iftime, economist in cadrul directiei Stabilitate Financiara Banca Nationala a Romaniei, spune ca, pandemia COVID-19 a avut un impact vizibil asupra pietei imobiliare, insa, spre deosebire de episoadele anterioare de criza, nu se asteapta efecte negative pe scara larga la nivelul sectorului imobiliar.

  "La inceputul anului 2020, piata imobiliara rezidentiala se afla in faza de expansiune a ciclului. Criza COVID-19 a determinat oprirea acestei evolutii ciclice, piata imobiliara inregistrand contractii ale activitatii. Moderarea evolutiei ciclice a pietei imobiliare a modificat riscurile asupra stabilitatii financiare, pe de-o parte reducand presiunile de supraapreciere ale preturilor imobiliare, iar pe de cealalta parte majorand riscurile de lichiditate si solvabilitate pentru firmele din sectoarele constructii si imobiliar, pe fondul decalajelor dintre oferta si cerere", afirma Iftime.

  Potrivit ei, un important factor atenuant, care a limitat impactul negativ al pandemiei COVID-19 asupra pietei imobiliare, a fost posibilitatea de amanare la plata a ratelor pe o perioada determinata pentru debitorii ce au intampinat dificultati financiare temporare, ca si oferirea de somaj tehnic pentru angajatii ale caror firme si-au suspendat activitatea pe perioada starii de urgenta.

  "Interesul pentru achizitia de locuinte a scazut in perioada starii de urgenta, insa s-a redresat incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului 2020, astfel incat intentia de achizitie s-a situat la un nivel superior celui inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent", a mai spus oficialul BNR.

  In 2021, preturile la imobiliare s-au majorat din nou

  De asemenea, Dorel Nita, Seful departamentului de cercetare al Imobiliare.ro, este de parere ca scaderea cererii a condus la incetinirea ritmului anual de crestere a preturilor de vanzare cu pana la 3%.

  Conform unei analize Imobiliare, pretul mediu solicitat de vanzatorii de apartamente si case s-a majorat cu 2,2% in primul trimestru din 2021 fata de trimestrul anterior.
  "Ritmul anual de crestere a preturilor a incetinit din cauza scaderii cererii si a majorarii ofertei existente; acest indicator s-a situat, in perioada analizata, la 3%, fata de 3,5% la sfarsitul anului trecut. Acesta este cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii sase ani, o valoare mai scazuta decat atat, anume 2,7%, fiind consemnata in primul trimestru din 2015", a declarat Nita.

  Si indicele de pret al proprietatilor rezidentiale, publicat de INS pe baza tranzactiilor colectate de la notari, releva o scadere a marjei de crestere anuale la 2% in trimestrul al patrulea din 2020, fata de 2,3% in trimestrul anterior, in timp ce media europeana s-a majorat la 5,7%.

  In Romania, cresterea medie anuala de 3% s-a reflectat diferit pe cele doua segmente ale pietei: pretul imobilelor existente (vechi) a inregistrat o usoara scadere, de 0,5%, in timp ce pretul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%.

   Articol citit de 3144 ori

   Citeste si:
   Comentarii
   liviu_69
   29.04.2021, 07:56
   Domeniul constructiilor este ULTRARENTABIL - investesti
   100-200 eur/mp si castigi 1000 eur/mp.
   In mod normal preturile vor scadea - se constriueste pretutindeni. Opusul acestei dezvoltari sunt "orasele fantoma" - tot mai dese pe mapamond.
   just_comment
   29.04.2021, 01:13
   Lipsit de logica
   ca orice crestere de pret in Romania.
   salariile sunt in lei, inflatia este pentru leu, dar preturile lor sunt exprimate in euro. la fel de logic precum cresterea pretului oualor pentru ca a existat o variatie (normala, de altfel) a costului combustibililor; ca si cum fiecare ou ar fi dus cu taxi-ul pana la raft.
   RexMundi
   29.04.2021, 07:50
   Excelent
   pretul real pe m2 in baneasa cu tot cu profit e de 400 euroi fata de la 1700-2000 si peste ! nu mai zic de alte zone ,cu cat p+ e mai inalt cu atat e super,mega profitul mai mare !!! acum intelegeti de ce toata lumea o "arde" pe imobiliare ? chestia ca trebuie si dealerul cu dezvoltatorul sa te imbarlige sa cumperi ... si se vand ,la cati prosti sunt in romanika ,se vand ... nu mai zic ca s-au facut case ,blocuri in ,chiajna ,dudu pe gropa de gunoi... vine taranu din provincie sa se faca bucurestean si cumpara in locatia pe care astia din bukale nici daca le-o vindeai la reducere cu 90 % nu o luau ! nu mai zic de pipera care e pe o zona mlastinoasa... la primul cutremur o sa ajunga casele alea bile pe masa de biliard.. turnurile din *** ! toate gropile de gunoi ale bucrestiului au devenit "rezidence " pt fraierii din provincie ! brother negoita stiu mai bine..