Romanii de la granita se muta in Ungaria: Locuinte ieftine si taxe mici

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 11:55
12020 citiri
Romanii de la granita se muta in Ungaria: Locuinte ieftine si taxe mici
Foto: Google Maps

Tot mai multi romani din localitatile de la granita cu Ungaria au decis sa se mute in tara vecina. Peste granita, casele sunt mult mai ieftine, iar impozitele sunt mai mici.

In 2011, statisticile aratau ca mai putin de 50 dintre cei 500 de locuitori ai localitatii maghiare Artand erau romani. In prezent, s-a ajuns la 40-45% din populatie, a aratat primarul Sandor Benko, potrivit Digi 24.

Cei mai multi vin din localitatile din apropierea granitei, dar si din Oradea. In plus, multi dintre ei lucreaza in Romania, dar prefera sa stea in Ungaria, pentru ca e mai ieftin.

Oamenii isi cumpara case peste granita la acelasi pret cu care ar lua un apartament intr-o zona modesta din Oradea. De exemplu, o casa cu teren de pana la 1.000 de metri patrati costa intre 15.000 si 25.000 de euro.

Dar acesta nu e singurul motiv, ci si faptul ca in tara vecina platesc impozit pe proprietate doar la achizitionarea ei si nu anual, ca in Romania.

Romanii se muta in Ungaria pentru ca nu au bani de case in tara

"Am primit o informatie cum ca ar fi o casa de vanzare si am mers si am vazut-o. Am vandut apartamentul din Oradea si am cumparat casa. Ne-am mutat acolo sa stam la casa. Aici nu am fi reusit cu banii acestia sa luam casa", a spus Ovidiu Lazar, proprietar roman in Ungaria, pentru postul de televiziune citat.

Autoritatile din localitatile maghiare de la granita cu Romania incep deja sa se gandeasca si cum sa ii ajute pe noii locatari. La Artand, primaria a angajat un functionar care vorbeste limba romana, iar la biblioteca lucreaza deja o oradeanca mutata de curand in localitate.

Un alt avantaj ar fi combustibilul mai ieftin. Potrivit datelor Comisiei Europene, un litru de benzina costa, in medie, 1,098 euro in Ungaria, in timp ce in tara noastra ajunge la 1,133 euro. Similar, motorina e mai ieftina la vecini: 1,119 de euro comparativ cu 1,138 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#romani muta Ungaria, #locuinte ieftine Ungaria, #impozit locuinta Ungaria , #preturi apartamente