Una din clădirile superbe ale Iașiului se redeschide. Casa Universitarilor din Dealul Copoului a fost refăcută VIDEO

Sambata, 17 Septembrie 2022, ora 09:55
9693 citiri
Una din clădirile superbe ale Iașiului se redeschide. Casa Universitarilor din Dealul Copoului a fost refăcută VIDEO
Casa Universitarilor datează din anul 1800 FOTO Facebook

Casa Universitarilor, cladire de parimoniu a Iașiului, este aproape de a-și deschide porțile, după cinci ani de renovări.

Cunoscută şi sub numele de Casa "Canta", una dintre clădirile de pe Dealul Copoului din Iaşi, Casa Universitarilor datează din anul 1800, iniţial ea aparţinând vornicului Iordache Cantacuzino, mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit şi funcţia de caimacam (guvernator), în anul 1802, în timpul domniei lui Alexandru Şuţu.

Fiul primului proprietar, logofătul Nicolae Cantacuzino, zis Canta, reface imobilul în anul 1840.

În timp, imobilul a găzduit Şcoala de menaj (1930) şi Şcoala Urbană de Gospodărie (1914), iar din anul 1947 a devenit cantină restaurant pentru cadrelor didactice ale Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, fiind reparată şi extinsă între anii 1951-1952.

În anul 1998, Casa Universitarilor a fost dată în administrare privată, iar după aproape 18 ani de procese, a revenit în patrimoniul primei universităţi moderne din ţară, Universitatea ''Alexandru Ioan Cuza'' (UAIC) din Iaşi.

"În aprilie 2016, UAIC a început demersurile pentru restaurarea imobilului, prin obţinerea Certificatului de Urbanism, în vederea realizării obiectivului de investiţii 'Reabilitare, refuncţionalizare şi modernizare'. Ulterior, din venituri proprii, în septembrie 2017, a fost semnat contractul de servicii proiectare şi asistenţă tehnică. În septembrie 2018, UAIC a obţinut Autorizaţia de Construire nr. 990. Trei ani mai târziu, UAIC a obţinut, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, o finanţare în valoare de 10.720.905 lei, pentru reabilitarea Casei Universitarilor, imobil care este şi monument istoric. Lucrările pentru realizarea proiectului au demarat în 2020. Se apropie de final", a declarat pentru AGERPRES rectorul UAIC, Tudorel Toader.

Casa Universitarilor din Iaşi are un singur etaj şi şapte încăperi, anexe de aproximativ 600 metri pătraţi, hrube în suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi şi aproape 5.000 metri pătraţi de grădină.

În hrube şi la fundaţia Casei Universitarilor s-au făcut importante descoperiri arheologice. Au fost scoase la iveală vestigiile unei noi construcţii cu o vechime de peste 200 de ani.

"Este vorba despre instalaţii utilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, dar şi alte vestigii edilitare. A fost descoperită o monedă datând din 1731", a arătat rectorul UAIC.

Acesta a dat asigurări că, după ce va fi redată în folosinţă, Casa Universitarilor îşi va menţine destinaţia anterioară.

"La etaj vor fi desfăşurate activităţi didactice, ştiinţifice şi culturale, prin faptul că vor avea loc susţineri de doctorate, conferinţe, lansări de carte, alte manifestări ştiinţifice. Parterul, terasa exterioară şi hrubele vor constitui locuri pentru banchetele de absolvire, de revedere pentru comunitatea Alumni UAIC, de servit masa, de socializare", a spus rectorul.

VIDEO

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Figuri din lumea interlopă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ”Stăpânul Moldovei”. Pe cine a trimis Vasluiul VIDEO
Figuri din lumea interlopă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ”Stăpânul Moldovei”. Pe cine a trimis Vasluiul VIDEO
Lumea interlopă din județul Vaslui și-a trimis reprezentanții la priveghiul celui considerat cel mai temut interlop din România, Costel Corduneanu. Printre aceștia, Ionuț Moșailov, un...
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Iaşi. Ce interdicții are fostul baron
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Iaşi. Ce interdicții are fostul baron
Curtea de Apel Iaşi a menţinut miercuri, 17 aprilie, decizia dată de Tribunalul Vaslui privind plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Hotărârea Curţii...
#casa, #Iasi, #Copou Iasi, #refacut , #stiri cultura