Proceduri notariale importante atunci cand achizitionezi un apartament

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 11:52
7333 citiri
Proceduri notariale importante atunci cand achizitionezi un apartament
Foto: pexels.com

Achzitionarea unei case este, fara indoiala, o etapa importanta din viata oricarui om. In aceeasi masura, acesta poate fi un proces lung si anevoios. Este esential sa cunosti pasii colaborarii cu un notar, in vederea cumpararii locuintei dorite si sa te informezi in privinta costurilor pe care acest proces le implica.

Ca orice alta investitie importanta, achizitionarea locuintei visate rezulta in urma parcurgerii unor proceduri care presupun multa birocratie si consum de timp.

"Cat ma costa notarul?" probabil ca este prima intrebare care apare, dupa ce cumparatorul si vanzatorul de proprietati imobiliare agreeaza termenii comercial.

Din acest motiv, astazi ne-am propus sa iti dezvaluim mai multe despre taxele notariale.

Actele necesare pentru cumpararea unei locuinte

Taxele notariale variaza in functie de tipul actului notarial si de complexitatea acestuia. Acestea reprezinta suma totala pe care o vei plati la biroul notarial si include onorariul notarului plus taxe/impozite pe care le datorezi statului.

Este important si tipul de finantare pe care il alegi pentru plata apartamentului, pentru ca actele sunt clasificate diferit daca apartamentul este cumparat din surse proprii sau prin credit de finantare.

❏ In primul caz va fi nevoie sa faci programare la notar, pentru a depune actele, in vederea stabilirii contractului de vanzare.

❏ In a doua situatie, va fi nevoie sa semnezi la notariat un antecontract de vanzare. Doar atunci cand iti va fi aprobat creditul bancar vei putea informa notarul, pentru a incepe formalitatile de vanzare.

La notariat, trebuie prezentate toate actele de proprietate ale vanzatorului, care pot fi diferite de la caz la caz - contract de vanzare, donatie, certificat de mostenitor, titlu de proprietate, schimb, act de adjudecare, hotarare judecatoreasca.

❏ Este nevoie si de dosarul cadastral insotit de intabularea acestuia, adeverinta de la asociatia proprietarilor din bloc, semnata de presedintele blocului si de administrator, care demonstreaza daca au fost platite toate contributiile, certificatul de performanta energetica a cladirii /apartamentului, certificatul emis de Directia Taxe si Impozite Locale, care trebuie emis pentru fiecare vanzator.

Taxe si onorarii pentru serviciile notariale

Cu cat locuinta pe care vrei sa o cumperi este mai scumpa, cu atat sumele pe care le datorezi vor fi mai mari. D

intre cele mai importante cheltuieli, mentionam taxa de carte funciara necesara pentru intabularea dreptului de proprietate al cumparatorului, a carei valori difera in functie de cumparator (daca este persoana fizica sau juridica).

Includem aici si onorariul notarial, care contine o parte fixa plus una procentuala, in functie de pretul vanzarii, existand mai multe praguri si procente.

Taxa de intabulare si onorariul notarial sunt calculate la pretul declarat de parti ca fiind pretul real al vanzarii.

❏ Daca pretul de vanzare este mai mic decat valoarea Grilei Notariale publicata pe anul in curs, taxele de intabulare si onorariul vor fi calculate la valoarea de expertiza conform Ghidului.

❏ Acest rationament este folosit deoarece apar situatii in care o proprietate valoroasa este subevaluata voit de catre parti, pentru a declara un pret mai mic decat cel real.

Daca beneficiezi de credit ipotecar pentru cumpararea locuintei, taxele pentru ipoteca vor fi diferite in functie de suma creditului.

La onorariul notarial va fi aplicat TVA in cota legala, daca Biroul Notarial este platitor de TVA. Taxele de intabulare sunt scutite de plata TVA, aceasta fiind o taxa a statului.

Reduceri si gratuitati disponibile la notariat

Important de precizat este faptul ca la notar vei putea obtine si o serie de reduceri si gratuitati.

Onorariile notarilor au un cadru legal clar stabilit si ar trebui listate la vedere, in orice birou notarial.

In acest cadru sunt incluse unele beneficii, cum ar fi reducerile de pana la 100% acordate mostenitorilor minori fara venituri proprii, mostenitorilor care nu realizeaza niciun fel de venituri sau celor care realizeaza venituri sub pragul venitului minim pe economie, precum si mostenitorilor care provin din zone declarate calamitate.

Pot fi acordate si scutiri in cazurile in care statului roman ii revine obligatia de plata a onorariului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#proceduri notariale apartament, #cumpara apartament nou , #apartamente noi