Pretul apartamentelor, injumatatit de criza. Toamna vine cu oferte si mai bune

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 07:35
4976 citiri
Pretul apartamentelor, injumatatit de criza. Toamna vine cu oferte si mai bune
Foto: Arhiva

Pretul apartamentelor a atins un nou prag minim in luna septembrie, scaderea medie fiind de 1,1% fata de luna precedenta. Astfel, fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele s-au ieftinit cu 10%, in timp ce o comparatie cu perioada de varf a pietei imobiliare arata ca pretul apartamentelor s-a injumatatit.

Cea mai accentuata rata de scadere din luna septembrie, de 3,3%, a fost resimtita in Bucuresti, in timp ce Iasiul inregistreaza o crestere surprinzatoare de 1,1%. Preturile au continuat sa creasca si in Cluj, luna septembrie aducand un plus de 0,5%, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

"Trendul se mentine pe o panta descendenta de cateva luni bune si in lipsa unor actiuni concrete din partea cumparatorilor, preturile vor continua sa scada pana la sfarsitul anului. Un factor decisiv in ceea ce priveste evolutia preturilor in perioada imediat urmatoare va fi reprezentat de reactia bancilor ", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

In Bucuresti s-au ieftinit apartamentele noi

Indicele Imobiliare.ro pentru Bucuresti, indica in luna septembrie o valoare medie de 1.193 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 3,3%, fata de luna precedenta si cu 8,2% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Tendinta de scadere a fost resimtita in special la nivelul apartamentelor noi din Capitala al caror pret a scazut cu 5%, dupa cresterea usoara din august. Apartamentele vechi au cunoscut un ritm de scadere de 2,5%.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 8,1% mai mic.

Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi cu patru camere, pentru care cererea este foarte redusa. Acestea au pierdut 6,8% in ultimele 30 de zile si peste 19% in ultimele 12 luni. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o scadere de 6,5% in ultima luna. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 4,1%, in timp ce apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit cu 3,9% in luna septembrie.

In ceea ce priveste apartamentele vechi din Capitala, pretul unui metru patrat a ajuns la 1.131/euro, cu 2,5% mai putin decat in luna precedenta si cu peste 10% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut. La fel ca si in cazul apartamentelor noi, apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 4,2%. Urmeaza apartamentele cu trei camere al caror pret a scazut cu 3,2%, apartamentele cu doua camere si garsonierele cu scaderi de pret de 2,2%, respectiv 1,9%.

Brasov: Apartamente noi, mai ieftine decat cele vechi

Preturile apartamentelor din Brasov au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv. Scaderea a fost de 1,1%, asa ca pretul mediu cerut este de 894 euro/mp de suprafata utila, cu 4,9% mai mic decat aceeasi perioada a anului trecut.

Cel mai mult a scazut pretul apartamentelor noi. Acestea au pierdut in septembrie 3,4% si au ajuns la 889 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 10,9% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna septembrie a ajuns la o medie de 894 euro/mp, cu 1% mai putin fata de luna precedenta. Apartamentele noi din Brasov devin usor mai ieftine decat cele vechi.

In luna septembrie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, pretul acestora coborand pana la o valoare medie de 894 euro/mp util. Astfel, in Brasov este atinsa o noua valoare minima a preturilor cerute, de la inceputul crizei. Apartamentele cu o camera s-au ieftinit cu 1,1%, iar cele cu trei camere cu 1,7%. Pretul cerut pentru apartamentele cu doua si patru camere a scazut cu 0,4%, respectiv 0,6%.

Cluj-Napoca: Apartamentele vechi se ieftinesc usor

In Cluj-Napoca au scazut usor preturile apartamentelor vechi, in timp ce dezvoltatorii au mai adaugat 2% la preturile apartamentelor noi. Per ansamblu, se continua tendinta de crestere inregistrata in ultimele luni.

Pretul unui metru patrat util ajunge astfel la 1.038 euro, cu 0,5% mai mult decat in august. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea actuala este cu 1,6% mai mica. Pretul apartamentelor noi a ajuns la valoarea de 1.039 euro/mp util. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 0,4%, astfel incat pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila este in prezent 1.037 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 1.037 euro/mp util, in usoare scadere, cu 0,4% fata de luna august. Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu o camera, unde a fost constatata o scadere de 1,8%. Apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 0,1%, in timp ce apartamentele cu trei camere nu au inregistrat variatii.

Fata de septembrie 2009, preturile apartamentelor vechi nu difeea foarte mult, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul apartamentelor cu una si doua camere care sunt cu 4,4%, respectiv 3% mai ieftine. In prezent, apartamentele cu trei camere sunt cu 2,6% mai ieftine decat anul trecut.

Constanta: Apartamentele vechi, mai scumpe decat cele noi

Apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 1,4% in luna septembrie, Indicele imobiliare.ro inregistrand valoarea de 944 euro/mp de suprafata utila. Intre cele sase orase analizate, Constanta isi mentine un ritm de scadere relativ accentuat.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 12,6% mai mica. In septembrie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1% fata de luna precedenta, de la 929 euro/mp util pana la 930 euro/mp util. In schimb, pretul pe metrul patrat al apartamentelor vechi din Constanta a scazut cu 1,7%, pana la 945 euro/mp util. Apartamentele vechi au ramas, in septembrie, mai scumpe decat cele noi.

Cea mai mare scadere de pret a fost inregistrata de apartamentele cu doua camere care s-au ieftinit cu 3,3%.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,4%, in timp ce garsonierele afiseaza un pret mediu cu 3,6% mai mare decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 14,1%, iar cea mai mica apare in cazul garsonierelor, 6%.

Iasi: apartamentele noi si vechi se scumpesc

Piata imobiliara din Iasi are o evolutie diferita fata de cea inregistrata in lunile precedente. Astfel, valoarea Indicelui imobiliare.ro a ajuns la 904 euro/mp util, in crestere cu 1,1% fata de luna precedenta. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 1,7% mai mici.

Apartamentele noi au inregistrat o crestere importanta, de 4,1%, ajungand la valoarea medie de 999 euro/mp util. Chiar si fata de aceeasi luna a anului trecut, acestea sunt cu 0,8% mai ieftine.

Pretul apartamentelor vechi a crescut cu 1% atingand valoarea de 881 euro/mp, tendinta de crestere fiind puternica la apartamentele cu doua camere, care s-au scumpit cu 2,5% in intervalul analizat. In schimb, pretul mediu al garsonierelor si cel al apartamentelor cu trei camere a scazut cu 1,7%, respectiv cu 1,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai importanta evolutie se observa in cazul apartamentelor cu trei camere, care sunt cu peste 8% mai ieftine.

Timisoara are cele mai ieftine apartamente

In luna septembrie, pretul mediu practicat pentru apartamentele din Timisoara a scazut cu inca 2%, astfel ca Timisoara ramane in continuare orasul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate, cu un pret mediu de 822 euro/mp util,. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret s-a accentuat, fiind acum de aproape 18%.

Cea mai mare scadere de pret a fost inregistrata de apartamentele noi: 2,5%, pretul mediu actual ajungand la valoarea de 847 euro/mp util. In acelasi timp, pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 2%, pana la valoarea de 817 euro/mp util.

In septembrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 817 euro, cu doua procente mai putin decat in luna precedenta. Cele mai afectate au fost apartamentele cu patru camere al caror pret a scazut cu 4,9%.

Apartamentele cu trei camere si garsonierele au cunoscut un ritm de scadere de 2%, respectiv 1,8%. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,7%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 15,6% si 18,5%, diferenta cea mai mare fiind inregistrata la apartamentele cu trei camere.

A.T.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#preturi apartamente vechi, #preturi apartamente noi, #piata imobiliara septembrie 2010, #apartamente ieftinire , #preturi apartamente
Comentarii
Poza CristianIonut
CristianIonut
rank 2
Poza CristianIonut
CristianIonut
rank 2
Daca ai apartament de vanzare vinde-l repede ca se duc si mai rau in cap!