Piata imobiliara mondiala: Incotro?

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 12:11
4475 citiri
Piata imobiliara mondiala: Incotro?
Foto: The Economist

Cresterea preturilor pe piata imobiliara dinaintea izbucnirii crizei finantiare a fost impresionanta, mai ales din punct de vedere al raspandirii sale geografice. Cu mici exceptii, parea ca preturile o iau in sus, fara vreo posibilitate de intoarcere.

Apoi lucrurile au devenit mai complicate, piata imobiliara mai instabila, preturile au variatii mari si nimeni nu poate prognoza incotro se indreapta piata imobliliara mondiala, scrie The Economist.

Dupa ce s-a mai calmat criza, perspectiva optimista a pietei imobiliare din Statele Unite a aratat ca nu are nici o legatura cu cea sumbra, din zona euro.

In randul tarilor monitorizate de "The Economist", preturile cresc si scad in egala masura. In ultimul an, cea mai spectaculoasa crestere de preturi s-a inregistrat in Hong Kong, unde guvernul s-a vazut nevoit sa intervina pentru calmarea situatiei. De cealalta parte, cea mai mare scadere a preturilor la imobile s-a inregistrat in Spania, unde acestea s-au prabusit cu 9,3 la suta.

Trendul general este insa de scadere. In cel putin trei state, cresterea preturilor s-a mai domolit in ultimul timp. In Canada, de exemplu, in urma cu 12 luni preturile la imobiliare au crescut, in 2012, cu 3,3 la suta, fata de cresterea din anul precedent, care a fost de 7,1 la suta.

Pentru a determina daca locuintele sunt ieftine sau scumpe, analistii de la revista americana s-au folosit de comparatia dintre estimarile actuale si media preturilor, din anul 1975 pana in prezent. Media a fost denumita "valoarea corecta".

S-au mai luat in calcul raportul pret/chirii, echivalentul raportului pret/castiguri, valoarea chiriilor incasate de proprietari fiind echivalentul profitului corporatiilor. Calculele arata ca, de exemplu, locuintele din Canada sunt supraevaluate cu 78 la suta, iar cele din Japonia sunt subevaluate cu 37 la suta. Daca se ia in considerare raportul dintre preturi si venitul disponibil, preturile locuintelor din Franta sunt cu 35 la suta mai mari.

In mare parte, revenirea pietei americane pare logica, mai ales dupa ce in ultimii ani, preturile au scazut atat de mult incat au doborat recorduri istorice. In 2012, panta era tot descendenta, fiind raportata o scadere a pietei imobiliare de 3,6 la suta.

La inceput de an insa, se inregistreaza o crestere a preturilor cu 4,6 la suta. Raportat la nivelul chiriilor, pretul caselor este in continuare subevaluat cu 7 la suta. In cazul in care se face o comparatie cu veniturile populatiei, discrepanta este de 20 la suta.

Probabil ca cea mai grava situatie, la nivel mondial, se inregistreaza in Spania. Dupa o scadere a preturilor de 5,5 la suta, in urma cu un an, a urmat un val suplimentar de ieftiniri, cu 9,3 la suta.

De fapt, in toata Europa situatia nu sta mai bine. In Italia si Olanda devalorizarile imobiliare au crescut, iar in Franta, dupa o perioada de revenire, preturile au inceput din nou sa scada.

Aici, imobilele sunt cele mai scumpe din Europa, raportat la nivelul de trai al populatiei. Acestea sunt supraevaluate cu 50 la suta, raportat la nivelul chiriilor si cu 35 la suta raportat la nivelul veniturilor. Concurenta Frantei in materie de preturi mari este, surprinzator, Spania, unde, in ciuda crizei economice acute, locuintele sunt cu 20 la suta mai scumpe decat ar trebui. Diferenta dintre cele doua state este ca o eventuala prabusire a preturilor locuintelor din Franta ar fi mai putin periculoasa decat aceeasi situatie din Spania.

Probabil ca piata imobiliara europeana va continua sa agonizeze, atata vreme cat oferta de locuinte este mare, sistemul bancar se restructureaza, somajul este mare, iar piata nu da semne de insanatosire. Cea mai mare anomalie pe harta imobiliara a Europei este Germania, unde preturile continua sa creasca, in ritm constant, cu aproximativ 2,7 la suta.

Nici in Marea Britanie preturile nu au scazut, in ultimii cinci ani. Spre deosebire de Spania sau Irlanda, nu exista un surplus imobiliar care sa duca la aparitia unor adevarate "orase fantoma". Premiul pentru cea mai supraevaluata piata imobiliara din lume revine Canadei, mai ales in privinta chiriilor, unde piata este supraevaluata cu 78 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#preturi imobiliare lume, #piata imobiliara mondiala, #preturi case 2013 , #imobiliare