Piata imobiliara in 2015: Cu cat va creste si care vor fi zonele "fierbinti"

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 18:35
9172 citiri
Piata imobiliara in 2015: Cu cat va creste si care vor fi zonele "fierbinti"

Piata imobiliara din Romania va inregistra in acest an o crestere usoara, dupa ce in 2014 s-a simtit deja un reviriment, potrivit analizelor agentiei RE/MAX.

"Estimam ca anul acesta vom asista la o crestere cu circa 5% a pietei imobiliare, aceasta evolutie fiind influentata atat de contextul european, cat si de facilitatile pe care le ofera bancile in ceea ce priveste creditarea si de programul Prima Casa", a declarat Razvan Cuc, director regional RE/MAX Romania, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Potrivit afirmatiilor sale, revirimentul pietei imobiliare s-a putut observa inca din 2014. Astfel, analizele RE/MAX arata o crestere tot mai mare a numarului de proiecte imobiliare aflate fie in stadiul de proiect, fie deja demarate, in principal in orasele cheie din Romania, precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Brasov sau Timisoara.

Piata imobiliara in 2015: Executari silite in crestere, dezvoltari rezidentiale precaute, mai multe locuinte de lux

"Aceasta evolutie era de asteptat, mai ales in contextul in care cea mai mare parte a pietelor mature din Europa se afla deja pe un trend ascendent. Pe termen mediu, estimam ca se vor observa cresteri de 5% de la an la an, in urmatorii 5 ani, in conditiile in care economia globala si cea europeana raman stabile", a mai spus Razvan Cuc.

Reprezentantul companiei a mai adaugat ca aceasta evolutie este una fireasca si ca perioada de boom imobiliar, cand atat piata, cat si preturile propritatilor aveau cresteri majore de la an la an, nu se va mai repeta foarte curand.

Cum s-a schimbat atitudinea consumatorului

Potrivit analizelor RE/MAX, anii de criza economica au adus schimbari majore si in ceea ce priveste atitudinea romanilor atunci cand sunt in cautarea unei locuinte.

"In perioada de boom imobiliar, cea mai mare parte a romanilor investeau in proprietati de care nu aveau neaparat nevoie, cu suprafete foarte mari care, dincolo de costul de achizitie ridicat, implicau si cheltuieli foarte mari de intretinere. Astazi insa atitudinea s-a schimbat radical", a afirmat Razvan Cuc.

Astfel, romanii care cauta in prezent o locuinta sunt mult mai sceptici si foarte atenti la detalii. Potrivit reprezentantului RE/MAX, majoritatea iau decizia intr-un timp mai lung si analizeaza indelung nevoile pe care le au.

"Astazi nu se vand decat un procent mic din spatiile locative direct din planseta, clientii asteptand sa vada proiectele terminate si finisate pentru a fi siguri ca iau cea mai buna decizie", a incheiat acesta.

Compania RE/MAX, infiintata in 1973 in Denver, are in prezent peste 6.500 de birouri si peste 97.500 de agenti afiliati in mai mult de 95 de tari din intreaga lume. In Europa, RE/MAX este prezent in 31 de tari, cu peste 1.500 birouri si mai mult de 13.000 de agenti.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#piata imobiliara 2015, #prognoze imobiliare 2015, #imobiliare 2015 , #imobiliare
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Pai or sa-i dea afara din case pe astia cu francii elvetieni