Cum funcționează panourile radiante. Tehnologia este inspirată din modul în care soarele încălzește planeta

Luni, 20 Septembrie 2021, ora 04:30
8624 citiri
Cum funcționează panourile radiante. Tehnologia este inspirată din modul în care soarele încălzește planeta
Panouri radiante de perete FOTO shopniac.ro

O locuință în care este prea frig sau prea cald sau unde este umezeală devine în timp deranjantă și chiar periculoasă pentru organism. Una dintre soluțiile tot mai apreciate pentru încălzirea încăperilor este utilizarea panourilor radiante.

Funcționarea acestor panouri se bazează pe radiații infraroșii, adică pe același principiu prin care soarele încălzește planeta. Radiațiile infraroșii încălzesc obiectele pe care le ating și care devin astfel surse de caldură.

O perioadă, denumirea de „radiant” a creat confuzie înainte de a fi înțeles modul de funcționare a acestor panouri, fiind considerate chiar periculoase pentru organism și pentru mediul înconjurător. Panourile radiante cu infraroșu nu numai că nu sunt deloc dăunătoare pentru oameni, ci au efecte chiar benefice pentru organism.

Mai mult decât atât, în cameră nu se creează curenți de aer care ar putea antrena particulele de praf și alte impurități, principalii factori în declanșarea alergiilor, reprezentând, în acest moment, soluţia ideala pentru persoanele care suferă de astm.

Tehnologia este utilizată şi în cazul încălzirii prin pardoseală, al unor boilere instant de apă caldă şi al unor sisteme de încălzire centrală.

Cum funcţionează panourile radiante cu infraroşu

Panourilor radiante se conectează la o sursă de energie electrică. „Curentul electric traversează un panou care conţine materiale de calitate superioară, cum ar fi cuprul şi nichelul, dar şi unele produse prin tehnologii moderne, cum ar fi fibra de carbon şi nano argintul. Procedeul generează radiaţii infraroşii de undă lungă, similare cu razele soarelui”, au explicat experții imobiliari de la Storia.

Aceste radiaţii traversează aerul dintr-o încăpere, fără a-l afecta, şi încălzesc suprafeţele de care se lovesc, fie că e vorba despre mobilă sau pereţi, fie de persoane. La rândul lor, acestea emit căldură, mai departe.

Care sunt avantajele încălzirii cu ajutorul panourilor radiante

Spre deosebire de sursele convenționale de căldură care încălzesc doar aerul, panourile cu infraroșu încălzesc pereții.

„Asta înseamnă că aceştia rămân uscaţi, pentru că energia termică se acumulează în ei şi în podele, ceea ce are ca efect reducerea condensului. Pe termen lung, încălzirea cu infraroșu ajută la prevenirea răspândirii mucegaiului în locuinţă. În plus, caloriferele clasice încălzesc aerul din cameră, iar curenţii de convecţie care apar în urma acestui proces pun în mişcare particulele de praf din încăpere. Aerul nu se mişcă în cazul încălzirii cu infraroşu, aşa că panourile radiante ajuta considerabil de mult persoanele care sufera de astm si alergii”.

  • panourile radiante sunt foarte uşor de folosit, nefiind nevoie de modificări majore în locuinţă pentru instalarea lor. Sunt alimentate cu energie electrică şi pentru asta e suficientă o priză, iar montajul se face rapid şi curat.
  • sunt compacte, ocupă puţin spaţiu şi pot fi folosite şi ca decoraţiuni. Sunt mulţi producători care maschează panouri radiante în tablouri sau în oglinzi care pot fi montate, mai apoi, oriunde.
  • panourile radiante ajung foarte repede la temperatura ideală, spre deosebire de alte sisteme convenţionale de încălzire. Sunt suficiente 30 de secunde din momentul în care dispozitivul a fost pornit, pentru ca persoanele dintr-o încăpere să simtă căldura.
  • sunt silenţioase. Nu au părţi în mişcare, cum e cazul unităţilor de aer condiţionat sau al centralelor termice, aşa că panourile radiante sunt o soluţie bună în dormitoare, pentru cei care au somnul sensibil.
  • pot fi curăţate foarte uşor, fiind suficientă o cârpă umedă. Nu este nevoie de intervenţia unui personal specializat, cum e cazul centralelor sau al aerului condiţionat.
  • nu ard combustibili, aşa că nu emit gaze toxice şi nu afectează mediul înconjurător.
  • sunt sigure, atâta vreme cât sunt respectate specificaţiile producătorilor.
  • expertii de la storia.ro precizeaza, de asmenea că și costurile pot fi un avantaj, dacă sunt respectate câteva reguli simple. „Pe termen lung, cu o utilizare chibzuită şi un termostat, un panou radiant poate aduce economii serioase la factura de energie electrică. Asta îl face mai potrivit pentru o locuinţă decât un calorifer clasic, cu convecţie”.

Dezavantajele panourilor radiante

Panourile radiante nu au multe dezavantaje, însă cele care sunt te pot determina să renunți. În primul rând, panourile radiante sunt mai scumpe decât radiatoarele şi convectoarele clasice, iar diferența de preţ poate fi, uneori, chiar dublă, în funcție de alegerea făcută.

„În plus, un panou radiant trebuie oprit de fiecare dată când camera rămâne goală, pentru că altfel face risipă de energie electrică. Pe de altă parte, un panou radiant economiseşte mai puţină energie electrică dacă funcţionează în mod optim, doar când este o persoană în cameră. În felul acesta, poate contribui la economii serioase la factura de energie electrică, ceea ce justifică şi acoperă, în acelaşi timp, cheltuielile de achiziţie.

Încălzirea inegală. Spre deosebire de alte sisteme de încălzire care pot atinge o temperatură constantă în întreaga cameră, panourile radiante produc mai multă căldură direct în faţa lor. Diferenţa poate fi simţită de o persoană care se deplasează în încăpere, mai departe sau mai aproape de panou”, au mai precizat specialiștii în imobiliare de la storia.ro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#panou radiant, #incalzire pardoseala, #confort termic, #locuinta, #radiatii infrarosii , #stiri imobiliare