Locuintele nu se vor scumpi. Dar se vor vinde?

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 13:06
3009 citiri
Locuintele nu se vor scumpi. Dar se vor vinde?
Foto:blog.lu

Piata imobiliara nu va inregistra cresteri pana la sfarsitul acestui an si nici in 2012, in ciuda previziunilor mai degraba pozitive privind evolutia economiei, care ar trebui sa impulsioneze acest sector.

Motivul principal: criza datoriilor va conduce la o diminuare si mai accentuata a creditarii. Pe de alta parte, singura speranta ar putea fi programul Prima Casa.

Specialistii considera ca nu vor aparea cresteri imediate in 2012, fiind de parere ca piata va ramane la un nivel stabil, fara fluctuatii semnificative.

Omul de afaceri Eduard Uzunov, proprieterul firmei de imobiliare Regatta, considera ca nu va fi o crestere imediata a preturilor in acest sector.

"Nu stiu daca putem vorbi de o scadere a preturilor, dar cresterea nu ar avea nicio baza. Bancile dau credite foarte greu, conditiile de acordare sunt foarte dificile, iar veniturile populatiei au scazut in asemenea masura incat foarte putini oameni se pot califica la credite", a declarat Uzunov, pentru Ziare.com.

Potrivit analistului Radu Zilisteanu, cererea solvabila de pe piata imobiliara poate sa scada in continuare, in conditiile in care creditele vor fi mai rare, si, prin urmare, mai scumpe.

"Eu cred ca anul 2012 va arata asemanator cu 2011, adica cu o posibila scadere foarte mica de preturi, cu o singura cifra", a declarat acesta.

Si omul de afaceri Ionut Negoita, proprietarul grupului RIN, ce include Rin Grand Hotel si ansambluri rezidentiale, printre altele, este de parere ca preturile vor ramane la acelasi nivel ca anul acesta, unul stabil, cu mici fluctuatii.

"Nu ne asteptam la minuni, dar nu sunt nici pesimist sa zic ca se scufunda pamantul.

Creditarea este la un nivel destul de scazut, cu exceptia programului Prima Casa. Statistic vorbind, din treizeci de vanzari, doar una este cu altceva decat Prima Casa", a mentionat Negoita.

Piata imobiliara, afectata zdravan de criza

Radu Zilisteanu considera ca ambii indicatori ai pietei imobiliare, numarul de tranzactii in unitatea de timp si preturile medii au fost zdravan afectati de criza.

"Numarul de tranzactii s-a micsorat de la circa 500.000 pe an, inainte, la 350.000, in timpul crizei. Preturile s-au injumatatit, practic, a opinat Zilisteanu.

"Cei doi indicatori ai pietei imobiliare vor reactiona cu intarziere la ceea ce se va intampla, ca depasire a crizei in economia generala. Ei sunt ceea ce se numeste "lagging indicators", adica indicatori care reactioneaza cu intarziere", a continuat acesta.

Potrivit lui Zilisteanu, ce se intampla pe piata romaneasca este un efect al crizei de incredere, analistul spunand ca, daca bancile straine isi vor retrage banii, creditarea va deveni mai scumpa.

Omul de afaceri Ionut Negoita este mai transant, considerand ca piata este aproape blocata, cu mici exceptii pe zona rezidentiala, unde se vand apartamentele prin programul Prima Casa.

"Acest program este un succes, insa celelalte tranzactii sunt pe zero. Vanzarile de peste 70.000 de euro s-au redus foarte mult, din punct de vedere numeric, mai sus de aceasta suma nu s-a vandut nimic, dupa inceperea crizei", a declarat Negoita pentru Ziare.com.

Cresterea din sectorul constructiilor nu este motiv de optimism

Potrivit datelor furnizate joi, de Eurostat, Romania a inregistrat, in septembrie a patra crestere in sectorul constructiilor, la nivelul Uniunii Europene. Cat de reala este aceasta evolutie si cum se rasfrange asupra pietei de imobiliare?

A fost o saptamana care a dat romanilor speranta in privinta economiei, insa acest optimism este mai mult sau mai putin justificat. Daca economia a inregistrat o cota record de crestere, in trimestrul trei al lui 2011, acest lucru se datoreaza, in primul rand, agriculturii. Insa agricultura a sustinut aceasta crestere printr-un factor de hazard: vremea a fost prielnica, prin urmare recolta a fost bogata, ceea ce nu se poate spune despre anul urmator.

In acelasi timp, presedintele Traian Basescu a declarat ca sectorul constructiilor a jucat un rol important in aceasta crestere, iar datele venite de la Eurostat (Oficiul European de Statistica) confirma a patra crestere in acest sector, din UE, pentru Romania. Dar pe ce este bazata aceasta crestere si in ce masura poate afecta piata imobiliara?

Omul de afaceri Eduard Uzunov considera ca orice crestere in sectorul constructiilor este extraordinara, fie ca este vorba de constructii rezidentiale sau infrastructura, specificand insa ca numarul ansamblurilor rezidentiale este foarte mic.

Analistul Radu Zilisteanu considera ca aceasca crestere a fost sustinuta de lucrarile publice.

"In activitatea de constructii sunt mai multe categorii, in nici un caz segmentul care tine de rezidential nu a produs aceasta crestere. Piata constructiilor din Romania este o piata destul de mica si atunci este firesc sa aiba variatii procentuale relativ mari, dar in valoare absoluta nu inseamna mult", a declarat Zilisteanu.

"Sectorul constructiilor a avut o evolutie destul de sinuoasa dupa inceputul crizei, la noi", a continuat acesta.

Analistul considera ca nu este vorba de o crestere semnificativa, pentru ca vine de undeva de jos, iar pentru a putea vorbi de o evolutie, cresterea trebuie sa fie de durata, sa existe mai multe luni succesive cu cresteri sustinute.

Omul de afaceri Ionut Negoita este de parere ca piata romaneasca este destul de jos, si ca, pe anul 2011, stam foarte rau.

"Probabil un anumit proiect mai consistent a modificat anumiti parametri, insa acest lucru nu este relevant, Trebuie luata situatia pe ansamblul anului", a conchis Negoita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#crestere constructii septembrie, #preturi imobiliare, #credite banci , #stiri imobiliare