Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Riscurile la cumpărarea locuințelor noi: încă racordate la curentul de pe șantier, iar contractele sunt pline de clauze abuzive

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 22:30
7586 citiri
Riscurile la cumpărarea locuințelor noi: încă racordate la curentul de pe șantier, iar contractele sunt pline de clauze abuzive
Dezvoltatorii care nu asigură branşamente definitive riscă să piardă şi banii proveniţi din avansul dat de clienţi FOTO Unsplash.com

Pericolele la care sunt expuși cumpărătorii de locuințe noi sunt numeroase și departe de a se stinge pe măsură ce legislația se modifică și protejează beneficiarul. Iar unul dintre pericole se referă la alimentarea apartamentelor la rețeaua de curent electric, o situație care pune in pericol vieți omenești si care persistă de mai bine de 10 ani.

Potrivit ultimelor cazuri din piață imobiliară, semnalate de oamenii legii, cumpărătorii de apartamente sau case noi încă întâmpină dificultăți serioase când vine vorba despre alimentarea la rețeaua de energie electrică.

Dacă în 2019, peste o treime dintre ansamblurile rezidenţiale noi din Capitală erau branşate ilegal la reţeaua electrică, fiind vorba despre zone „respectate” din Herăstrău, Dorobanţi sau Pipera, unde au fost probleme semnalate încă de acum 10-12 ani, „situația nu arată grozav nicăieri în țară, nici până în momentul de față, cu toate că modificarea Legii 10/1995 a fost realizată la începutul anului 2020”.

Potrivit noilor îmbunătățiri, dezvoltatorii imobiliari nu mai pot vinde apartamente până când nu fac recepţia finală a lucrărilor. Cu alte cuvinte, oamenii nu se vor mai putea muta dacă blocul, apartamentul primeşte curent printr-un branșament temporar, cum este cel de șantier, aşa cum s-a întâmplat până în 2020.

Potrivit noii reglementări, art. 22 lit. b) și f) s-a modificat și conține următoarele dispoziții

„b) obținerea acordurilor și a avizelor prevăzute de lege, precum și a autorizației de construire și acordului/autorizației administratorului drumului pentru realizarea branșamentelor la rețelele de utilități ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branșamentelor;

f) efectuarea recepției la terminarea lucrărilor de construire pentru lucrările prevăzute în autorizația de construire, numai împreună cu recepția la terminarea lucrărilor branșamentelor la infrastructura tehnico-edilitară aferente ansamblurilor de locuințe individuale și colective, construcțiilor de utilitate publică și căilor de acces;”

”Odată cu procesul verbal, se face de data aceasta şi constatarea existenţei branşamentelor adecvate, dimensionate corect şi definitive, precum şi acordurilor şi autorizaţiilor de folosire a acestor branşamente. Şi abia apoi locatarii se pot muta în noile imobile”, a declarat fostul consilier în ANRE și consultant pe probleme de energie, Gabriel Dumitraşcu.

Legea prevede şi amenzi de până la 40 de mii de lei, iar dezvoltatorii care nu asigură branşamente definitive „riscă să piardă şi banii proveniţi din avansul dat de clienţi, conform unui alt act normativ”.

Foarte gravă este lipsa de implicare a autorităţilor, însă și lipsa de informare a beneficiarilor

Avocații care s-au întâlnit cu astfel de cazuri atrag atenția asupra riscurilor la care cumpărătorii neinformați sunt expuși, căzând în capcanele unor contracte abuzive privind racordarea apartamentelor la rețeaua de energie electrică.

„Ultimele cazuri semnalate vin din județul Timiș, acolo unde șase cumpărători au încheiat contracte de vânzare – cumpărare la începutul anului 2020 pentru achiziționarea unor locuințe”, ne informează imobiliare.ro.

Potrivit avocaților, în contractele cumpărătorilor au fost introduse clauze abuzive prin care aceștia își asumau dobândirea imobilelor racordate la curentul de șantier. „Cu toate că actele au fost încheiate la începutul anului 2020, după intrarea în vigoare a modificării legii 10/1995 privind calitatea în construcții (lege care specifică faptul că revine în sarcina dezvoltărilor realizarea branșamentelor locuințelor), în cazul contractului din județul Timiș, racordarea la rețeaua electrică, inclusiv costurile pentru aceasta, ar fi revenit în sarcina beneficiarilor”.

“Până relativ de curând (începutul anului 2020), chestiunea nu era reglementată, însă din ianuarie 2020, s-a modificat legea 10/1995 privind calitatea în construcții și s-a impus în sarcina dezvoltatorilor să realizeze branșamentele la curentul electric. Asta tocmai datorită abuzurilor anterioare prin care dezvoltatorii lăsau imobilele racordate la curentul de șantier (curent care, bineînțeles, nu avea capacitatea tehnică să ofere energie mai multor gospodării funcționale). Aceste abuzuri au continuat și după modificarea legii, sub forma unor clauze în contracte prin care cumpărătorii își asumau, forțat, racordarea la curentul de șantier”, a explicat avocatul coordonator Hila Legal, Alexandra Hila.

În cazul beneficiarului din județul Timiș, biroul de avocatură a obținut o hotărâre definitivă prin care instanța de judecată a sancționat comportamentul ilicit al dezvoltatorilor, înlăturând din contracte clauzele abuzive și obligând dezvoltatorii să realizeze branșamentul. “Sentința obținută este extrem de relevantă în raport cu atitudinea viitoare a dezvoltatorilor cu privire la această obligație legala, și în raport cu gradul de protecție al consumatorului neavizat – care își găsește acum o modalitate de intrare în legalitate și normalitate”, a mai declarat Alexandra Hila.

La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii

Oamenii legii atrag atenția că în contextul în care segmentul dezvoltărilor imobiliare din România este în ascensiune și prea multe contracte se semnează “pe repede înainte”, potențialii cumpărători ar trebui să analizeze contractele pe care le semnează, cu sau fără ajutor de specialitate.

Specialiştii sfătuiesc cumpărătorii să nu plătească un avans mare atunci când achiziționează un apartament nou și să verifice dacă totul este în regulă înainte de a se muta.

„Să semnaleze asemenea clauze, respectiv să nu semneze contractele fără să înțeleagă exact toate consecințele cuprinsului lor. Desigur că, dacă deja au semnat astfel de contracte, ar trebui să se adreseze instanțelor de judecată pentru anularea lor și obligarea dezvoltatorilor să își respecte obligațiile legale”, a mai avertizat Alexandra Hila.

„Cazurile în care locuințele au fost achiziționate fără contract individual de energie electrică au mai fost semnalate, cu toate că de-a lungul timpului, au fost organizate o serie de campanii de informare cu privire la drepturile proprietarilor de locuințe noi, riscurile la care sunt aceștia expuși, dar și a obligațiilor dezvoltatorilor care vând locuințe”.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#curent de santier, #bransament ilegal retea electricitate, #dezvoltatori imobiliari, #imobiliare ro, #alexandra hila, #curent electric, #gabriel dumitrascu , #stiri imobiliare