Românii au prins gust pentru locuinţele inteligente. Dezvoltatorii imobiliari, tot mai interesaţi să proiecteze "cartiere smart". Care sunt prețurile

Joi, 05 August 2021, ora 22:30
5587 citiri
Românii au prins gust pentru locuinţele inteligente. Dezvoltatorii imobiliari, tot mai interesaţi să proiecteze "cartiere smart". Care sunt prețurile
Într-o casă smart poți controla aproape orice FOTO Unsplash.com

Locuințele și cartierele “smart” (inteligente) au devenit la mare căutare în România, în ultimii ani. Dacă o astfel de casă o puteam vedea doar la televizor, în emisiunile de specialitate de pe posturile străine, în locuințele vedetelor sau în reviste, iată, casele inteligente au devenit o realitate și în România.

Motiv pentru care, tot mai mulți dezvoltatori imobiliari și-au îndreptat atenția și resursele în această direcție, fiind vorba despre construcții ample, de migală, care pot dura câțiva ani ca să fie proiectate și gândite până în cele mai mici detalii.

Un proiect “smart” ar înseamna și surse de energie regenerabilă, în acest sens, panourile solare fiind una dintre soluțiile adecvate pentru a produce electricitate într-un mod nepoluant.

Casele inteligente sunt o realitate a omului modern iar românilor le place comfortul oferit de tot ceea ce este modern și bine făcut. O locuință care să fie a ta, oricum, costă foarte mult. Dacă iți faci credit și plătești țoață viață, măcar să plătești pentru o casă inteligentă, care să-ți ofere comfort, să-ți ușureze activitățile de zi cu zi, economisind timp și energie pentru alte activități sau, pur şi simplu, pentru recreere.

Iar 2021 dovedește acest lucru. Tot mai mulți români s-au interesat sau și-au cumpărat apartamente smart sau case smart în cartiere noi rezidențiale, în jurul Bucureştiului. Au existat și cazuri în care oamenii și-au făcut singuri o astfel de locuință după ce și-au achiziționat terenul, apelând, bineînțeles, la architect și mulți specialist în tehnologie.

Ce este de fapt o “locuință smart”?

O locuință inteligenta înseamnă, înainte de toate, conectivitate. Într-o casa smart poți controla aproape orice: luminile, aparatele electrocasnice, prizele, sistemele de încălzire și răcire, sistemul de alarma, camerele de supraveghere etc. Vorbim despre ceea ce se numește automatizarea locuinței iar posibilitățile și avantajele sunt multiple, sunt de părere specialiștii imobiliari.

Dacă în urma cu niste ani, tehnologia “Smart Home” era inaccesibilă ca preț, astăzi, cu câteva zeci, cel mult câteva sute de lei putem echipa locuința inteligent și eficient. În plus, cu ajutorul întrerupătoarelor inteligente, putem eficientiza chiar și consumul de energie electrică datorita sistemului smart.

Astfel că, sistemele inteligente de acasă tind să fie flexibile când vine vorba de găzduirea de noi dispozitive și aparate de alte tehnologii, dat fiind faptul că vor exista modele noi, impresionante, dezvoltate pe măsură ce timpul va trece.

Spre exemplu, poți opri lumina în orice cameră, inclusiv când ești la job. Poți da drumul la căldură în pardoseală ca să ai locuința încălzită când ajungi acasă. Poți programa aprinderea sau stingerea la anumite ore, după dorințele și nevoile tale.

Teoretic, tot ce trebuie este să învățăm cum să utilizăm o aplicație pe telefonul mobil și pe tabletă și vom putea să accesăm nenumărate funcții și dispozitive în toată locuința.

Într-o casă inteligentă, putem programa dispozitivele să efectueze anumite activități în diferite momente ale zilei, dar să și trimiță notificări cu privire la posibilele evenimente neplăcute, care pot apărea: inundație, incendiu, intrare prin efracție, fier de călcat uitat în priza, astfel încât cantitatea de energie, efort, timp și bani implicate în gestionarea unei case să fie minime, cu maximum de rezultate.

Mai mult decât atât, în funcție de modul în care utilizăm tehnologia smart home, este posibil ca spațiul să fie mai eficient din punct de vedere energetic. Putem avea un control mai precis asupra încălzirii și răcirii locuinței, cu ajutorul unui termostat inteligent, programabil, care să învețe preferințele, obișnuințele de programare și temperatura și apoi să sugereze cele mai bune setări eficiente din punct de vedere energetic, pentru tot parcursul zilei.

Cât costă o locuință inteligentă și care este profilul cumpărătorului?

Profilul cumpărătorilor este reprezentat de familii destul de tinere, cu venituri ușor peste medie și care înțeleg ceea ce înseamnă inovație în tehnologie și care sunt beneficiile acesteia. Cumpărătorii au vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, își doresc copii sau au deja și vor să lucreze într-un mediu relaxat, fără a fi nevoie să fie prezenți la locul de muncă.

• o garsonieră smart, de 40 metri pătrați, de la 55.000 euro;

• 2 camere, de 60 metri pătrați, de la 80.000 de euro;

• 3 camere, de 72 metri pătrați + gradină, de la 96.000 de euro;

• și dacă vă tine bugetul, un penthouse, 175 metri pătrați, de la 275.000 de euro;

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imobiliare, #locuinte smart, #locuinte inteligente, #smart home, #apartament , #stiri imobiliare