Locatarii din blocurile cu risc sesimic I vor putea fi evacuati fortat - proiect

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 19:52
3964 citiri
Locatarii din blocurile cu risc sesimic I vor putea fi evacuati fortat - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Locatarii blocurilor din clasa I de risc seismic vor putea fi evacuati fortat pentru a permite consolidarea cladirii, prevede un proiect de ordonanta de urgenta.

Astfel, primarii sunt cei care vor putea sa semneze decizia de evacuare a unui locatar pe perioada executiei lucrarilor de interventie, dupa ce respectivul a fost notificat si renotificat, dar nu a eliberat in termen locuinta.

Conform Profit.ro, locatarul in cauza va fi obligat sa se mute intr-o locuinta de necesitate pusa la dispozitie de primarie, banii pentru mutare si plata chiriei urmand sa fie alocati din bugetul local.

Practic, locatarii mutati vor achita costul intretinerii noii locuinte, nu si chiria, deoarece sunt mutati dintr-o locuinta pe care o detin in proprietate, nu cu chirie.

In prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligati sa permita intrarea in casa a autoritatilor pentru expertizare si masuratori cadastrale necesare inregistrarii imobilului in cartea funciara, precum si pentru proiectare.

Locatarii vor fi anuntati cu o luna inainte de sosirea autoritatilor, iar daca refuza sa primeasca vreo persoana, atunci autoritatile vor apela la instanta, de unde se vor intoare rapid cu ordonanta presedintiala a judecatorului, data cu citarea partilor, pentru evacuare.

La randul lor, primarii vor fi obligati sa asigure locuinte de necesitate.

Noi reguli pentru firmele si cluburile din blocurile cu bulina rosie

Interdictia de derulare a unui business la parterul blocurilor cu risc seismic nu va mai fi valabila decat pentru cele care folosesc spatii in imobile incadrate, prin raport de expertiza tehnica, in clasa I de risc seismic.

A doua conditie este in aceste spatii sa poata intra in acelasi timp cel putin 50 de persoane, iar fiecarei persoane ii revine o arie de pardoseala mai mica de 4 metri patrati.

Si in cazul cluburilor, discotecilor, cinematografelor, magazinelor, expozitiilor, muzeelor si al salilor de spectacole de la parterul blocurilor, interdictia va fi valabila doar daca pot intra de la 200 de persoane in sus, iar fiecarei persoane ii revine o arie de pardoseala mai mica 4 metri patrati.

Pentru cluburile, discotecile, cinematografele, magazinele, expozitiile, muzeele si salile de spectacole aflate la etaj, interdictia de activitate va fi valabila doar daca pot gazdui simultan de la 150 de persoane in sus.

Cum se plateste consolidarea

La finalul lucrarii de consolidare, proprietarii persoane fizice, dar si firmele care detin in proprietate spatii in acel bloc trebuie sa accepte sa restituie banii cheltuiti cu aceasta lucrare in rate lunare egale cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de pana la 5 de ani de la data receptiei terminarii lucrarilor de interventie.

Daca vor intarzia plata ratelor cu mai mult de 30 de zile, le vor fi calculate majorari de intarziere.

Astazi, banii trebuie restituiti in rate lunare egale, fara dobanda, esalonate pe 25 de ani.

Vanzarea, in decurs de 5 de ani de la receptia terminarii lucrarilor, a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, va fi conditionata de rambursarea integrala a ratelor neachitate, actualizate la data instrainarii.

Pentru vanzarea locuintelor va fi pastrata regula conform careia acestea pot fi instrainate in decurs de 25 de ani doar cu achitarea ratelor neplatite la acea data.

In prezent, in Bucuresti sunt 374 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic (cu risc ridicat de prabusire la cutremur), dintre care 190 prezinta pericol public.

Acestora li se adauga alte 302 cladiri incadrate in clasa II (la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore).

Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada. Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#blocuri risc seismic evacuare locatari , #proiecte constructii
Comentarii
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Poza MiscareaTehnocrata
MiscareaTehnocrata
rank 5